Bijgewerkt: 17 april 2024

Oprichting
Museum Jan van der Togt - 19912

Foto's -> Musea -> Museum Jan van der Togt

OprichtingMuseum Jan van der Togt
(Anko Stoffels / Amstelveenweb.com)

Museum Jan van der Togt

De oprichting van het museum
De Nederlandse industrieel van huishoudelijke producten Jan van der Togt (Tomado) was een verzamelaar van eigentijdse kunst, maar hij wilde zijn collectie aan een breed publiek laten zien. Hij bedacht een plan om onder de hoede van een stichting een openbare galerie te laten bouwen. Hierin zou zijn glascollectie veilig gesteld zijn en nog jaren na zijn dood voortbestaan. Hij had onderzocht of dat in Gouda of Delft kon, zonder succes. Jan Verschoor
woonde in de Dorpsstraat en had daar toen ook zijn atelier. Van der Togt kwam vaak in het atelier en raakte zodoende in gesprek met Verschoor over zijn plannen. Zo kwam het dat zij samen zochten naar een goede locatie om het museum op te richten en vonden dat ruimte op de hoek van de Dorpsstraat een goede locatie kon zijn.

Gille sticker Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2006)

De sticker van boekhandel A. Gille uit 1948


Dorpstraat 50 Amstelveen
(Particuliere collectie - Tekening van Douwe van der Leest - 2004)

De Dorpsstraat 50, 52, 54 en 56 in de jaren 50

Voorheen was op deze hoek Boekhandel A.Gille op nummer 50 gevestigd, waar menigeen nog zijn/haar schoolboeken, maar ook allerhande andere literatuur, kocht. Nummer 51 was het voormalige pand van het Amstelveens Weekblad. Beide panden werden gesloopt en na onderhandeling met de Gemeente, die een ander bestemmingsplan had, werd het toch mogelijk het van der Togt museum te verwezenlijken. Het was een ruim pand, maar niet veel later kon de naast gelegen wolwinkel worden opgekocht. Het museum kocht het pand en breidde naar voren uit.

vd togt museum Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2006)

Museum Jan van der Togt op de hoek van de Dorpsstraat/Kerkplein


vd togt museum Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2006)

De ingang van het museum

Van der Togt's plan werd werkelijkheid want het Museum Jan van der Togt opende in 1991 haar deuren. Toen het museum er eenmaal was, kocht van der Togt nog meer kunst. Hij had een andere smaak dan Verschoor, hetgeen soms tot een heftige discussie leidde. Na het overlijden van van der Togt, werd er door de familie veel geld gehaald uit het museum en er was geen subsidie. Verschoor vond bedrijven die het museum wilden sponsoren en richtte de Stichting Vrienden van het Museum op.

Nadat Jan van der Togt overleed in 1995 heeft het museum heeft de tentoonstelling voortgezet en de collectie uitgebreid. Het gebouw is voorzien van de nieuwste vindingen op het gebied van museum architectuur. Er is een vaste collectie van moderne schilder- glas en beeldhouwkunst. Daarnaast is er een afwisselend programma van (verkoop-) tentoonstellingen van nationale en internationale kunstenaars.

Vrienden van het museum
Voor een jaarlijkse bijdrage kan iedereen zich een Vriend van het Museum noemen. Door dit lidmaatschap kunnen ze meedoen aan de activiteiten van het museum en daardoor meer verbondenheid tonen met de collectie. Maar ook kunnen ze voor een speciale prijs een kunstwerk kopen, of hierop korting krijgen. De Stichting Vrienden beheert de activiteiten.

Website: Museum Jan van der Togt

Geschiedenis Tomado
Tomado is van oorsprong een oer-Nederlands bedrijf. De naam is een samenstelling van Van der TOgt MAssa-artikelen DOrdrecht. Het merk bestaat al bijna 100 jaar en maakt sinds de oprichting de meest uiteenlopende huishoudelijke artikelen en staat bekend om zijn kwaliteit, degelijkheid en handigheid.

Na de Tweede Wereldoorlog begon de wederopbouwperiode van ons land en toen maakte Tomado een enorme groei door. Tomado werd hèt symbool van het moderne huishouden. In de jaren 50-60-70 van de vorige eeuw had vrijwel ieder huishouden wel een of meer Tomado producten in huis. Tegenwoordig heeft Tomado een flink assortiment huishoudelijke artikelen. Met nog steeds diezelfde kwaliteit, handigheid, basic vormgeving en aangename prijs/kwaliteit verhouding.
In elk huis hoort Tomado thuis!

Bron: Tomado Website

Klik hier voor andere foto's in de categorie Musea