Bijgewerkt: 17 april 2024

Stedenmaagd
Alexander Linneman - 2014

Foto's -> Kunstwerken -> Stedenmaagd

StedenmaagdAlexander  Linneman
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

De Stedenmaagd
Dit beeld staat naast de museumtramrails in het Amsterdamse Bos

Op vrijdag 27 juni 2014 werd de tweelingzus van de Stedenmaagd uit het Vondelpark onthuld in het Amsterdamse Bos aan de Koenenkade, achter restaurant De Veranda (Amstelveenseweg 764). In het Vondelpark zit de Stedenmaagd op het hekwerk bij de ingang aan de Stadhouderskade. In het Amsterdamse Bos is het originele en gerestaureerde beeld van de Stedenmaagd geplaatst aan de Koenenkade, vanuit de stad gezien bij de entree van het Bos voor fietsers en voetgangers. Het Vondelpark bestaat dit jaar 150 jaar, het Amsterdamse Bos viert haar 80-jarige bestaan.

Een groene fietsroute tussen beide gebieden verbindt de binnenstad met het Amsterdamse Bos. Met de plaatsing van de Stedenmaagd in het Bos worden de jubilea en de fietsverbinding bezegeld. Paul Slettenhaar, portefeuillehouder (Groen en parken) van Zuid, verrichte de opening. Cintha van Heeswijck, voorzitter van de stichting Hart voor het Vonsdelpark en initiatiefnemer ArtZuid, lichtte de cultuurhistorische waarde toe van het beeld toe.

Stedenmaagd?
De Stedemaagd is een standbeeld in Amsterdam. Het staat sinds 1883 in de ingang van het Vondelpark aan de Stadhouderskade. De ingangspartij met hekken is ontworpen door de Duitse architect Alexander Linneman (1839-1902). Het beeld is gemaakt door de beeldhouwer Friedrich Schierholz (1840-1894). Het is 2,53 meter hoog. Het werd gemaakt in opdracht van het parkbestuur om het park meer aanzien te geven ten tijde van de Internationale Koloniale en Uitvoerhandel Tentoonstelling in 1883. Ook het hekwerk is toen gemaakt. Het originele beeld uit 1883 is na een grondige opknapbeurt op 26 juni 2014 onthuld aan de Koenenkade, bij een ingang van het Amsterdamse Bos, vlakbij de grens met de gemeente Amstelveen, naast een halte van de Electrische Museumtramlijn Amsterdam. (Bron Wikipedia)

Klik hier voor andere foto's in de categorie Kunstwerken