Bijgewerkt: 24 april 2024

100 jaar
Mevrouw Drexhage-Noot - 2014

Foto's -> Geschiedenis -> Personen-100 jaar
en meer


100 jaarMevrouw Drexhage-Noot
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Locoburgemeester Herbert Raat en mevrouw Helena Drexhage luisteren naar de muzikale begeleiding op de 7de etage van woonzorgcentrum Klaasje Zevenster

Mevrouw H. Drexhage - Noot (Lenie) werd op 22 februari 1914 geboren en vierde op 22 februari 2014 haar 100ste verjaardag in zorgcentrum Klaasje Zevenster in Amstelveen. Vele familieleden en vrienden feliciteerden de dame met muzikale optredens en natuurlijk taart.

drexhage Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Locoburgemeester Herbert Raat feliciteert mevrouw Drexhage met haar 100ste verjaardag


Locoburgemeester Herbert Raat kwam ook even langs en hij feliciteerde mevrouw Drexhage met haar hoge leeftijd en overhandigde een metalen plaatje met de gegraveerde tekst: 'Lenie Drexhage-Noot t.g.v. haar 100ste verjaardag op 22 februari 2014. Zij was zeer actief in de Amstelveense samenleving en nam het initiatief tot het plaatsen van deze bank.' Het plaatje is bedoeld voor een bank aan de Keizer Karelweg, die de gemeente heeft geplaatst in de buurt van woonzorgcentrum Nieuw Vredeveld.

drexhage Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

De aanwezigen zingen leuke liederen en daardoor is de sfeer heel ontspannen


Mevrouw Drexhage woonde ongeveer 3 jaar in een aanleunwoning bij Nieuw Vredeveld. Zij liep toen altijd met de rollator langs de Rembrandtweg naar onder meer de vrijdagse weekmarkt op Plein 1960 in Amstelveen, thans het Stadsplein geheten. Zij was verontwaardigd dat er nergens op die route van Nieuw Vredeveld naar het Stadsplein een bank was om onderweg even uit te rusten. Mevrouw Drexhage (toen 97 jaar) ging daarom direct actie voeren voor een bank op die route, omdat ze ook van andere ouderen hoorde dat er behoefte aan was! Toen er niet snel genoeg reactie kwam, probeerde zij het via een van de mensen van haar voormalige wijkraad die zij persoonlijk kende. Resultaat was dat zij gebeld werd door een werker van de gemeente die haar in onvervalst Amsterdams vroeg ?waar ze ?t bankie wilde hebben?! Zij kon hier smakelijk over vertellen! Inmiddels staat de bank al weer enkele jaren op de plek waar de Graaf Aelbrechtlaan uitmondt op de Rembrandtweg, achter het bushokje! Ze kaartte dit aan bij het gemeentebestuur en door haar doorzettingsvermogen is er toch een bank geplaatst op de door haar gevraagde plek.

Mevrouw Drexhage kwam rond 1963 vanuit Bilthoven naar Amstelveen en woonde met haar man Henk en kinderen in de Flakkeestraat, later in De Vlaschaard en vervolgens in de Straat van Gibraltar. Medio 2009 verhuisde zij naar een aanleunwoning in Nieuw Vredeveld. Zij en haar echtgenoot waren zeer actief betrokken bij de Bankraskerk (thans samen gevoegd met de Kruiskerk) en ook bij de Amstelveense politiek. Zo was mevrouw enkele jaren lid van de Vrouwenadvies -commissie van de Gemeente Amstelveen, was zij 7 jaar Presidente van de vrouwenbond NCVB in Bankras(inmiddels opgeheven), was zij 11 jaar actief in het CDA-vrouwenberaad, waaronder voorzitter en ? tot na haar verhuizing naar Nieuw Vredeveld ? ook actief lid van de PCOB van waaruit zij ook de cliëntenraden in de verzorgingshuizen ondersteunde en zich bezig hield met het Ouderenbeleid. Vanuit die laatste hoedanigheid werd zij destijds ook uitgenodigd om haar mening te geven bij de vaste kamercommissie in Den Haag die zich bezig hield met het Ouderenbeleid.

Aangezien mevrouw Drexhage ging dementeren was verhuizing per april 2012 naar een psycho -geriatrische afdeling noodzakelijk en woont sinds die tijd in zorgcentrum Klaasje Zevenster. De bank stond er dus al en wordt door vele andere buurtbewoners goed gebruikt om uit te rusten en rond te kijken. Ter gelegenheid van haar 100e verjaardag wordt er nu op de bank door de gemeente een naamplaatje met haar naam bevestigd. De bank waar mevrouw Drexhage actie voor voerde omdat het exemplarisch is voor hoe zij (en haar echtgenoot Henk Drexhage overigens ook) haar leven leidde met grote vrijwillige inzet voor de samenleving en een niet berusten in de status quo als het ook voor anderen wenselijk was een situatie te verbeteren. Ook namens Amstelveenweb: Mevrouw Drexhage, Hartelijk Gefeliciteerd met uw verjaardag!

Klik hier voor andere foto's in de categorie Geschiedenis