Bijgewerkt: 25 mei 2024

Hebreeuwse Chocoladeletter - 2013

Foto's -> Geschiedenis -> Divers

Hebreeuwse Chocoladeletter
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

De van pure chocolade gemaakte karakters van Chai (חי )

Op donderdagochtend 17 oktober 2013 werd de eerste Hebreeuwse chocolade letter van 2013 gespoten door de bekende chef-kok Moshik Roth in de koshere keuken van Roland Vos Catering in Amstelveen. Sasja Martel, initiatiefneemster en directeur van het Joods Hospice Immanuel in Amsterdam, kwam drie jaar geleden met het idee om deze Hebreeuwse chocoladeletter te maken en vond in Roland Vos Catering & Events een partner om deze letter te verzorgen. Hij is kosjer, fairtrade, biologisch, handgemaakt èn een origineel cadeau voor Chanoeka, of Sinterklaas.

hebreeuws letter  Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Sasja Martel (initiatiefneemster en directeur van het Joods Hospice Immanuel), haar echtgenoot Bram Haas, Samu de Leeuw (voorzitter JHI) en Moshik Roth (chefkok van &Samhoud Places) aan tafel.
Eerst kreeg iedereen natuurlijk een ontbijtje voor de chocolade actie begint


Het doel van deze bijna traditionele actie is om extra geld te genereren voor het hospice, dat palliatief terminale zorg aan mensen biedt met een levensverwachting van minder dan drie maanden. Het hospice heeft plaats voor 6 bewoners, Joods en niet-Joods. In 2012 verkocht het hospice 2000 stuks Hebreeuwse chocolade letters en dat was goed nieuws voor de directrice, mevrouw Sasja Martel, want palliatief terminale zorg kost veel geld, ook als er veel vrijwilligers in het hospice werken.

hebreeuws letter  Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Roland Vos (midden) eigenaar van het bedrijf vertelt over het ontstaan van de Joodse chocoladeletter 'Chai' in Amstelveen.
Vlnr.: Ad Eweg (patissier van Roland Vos Catering & Events), Roland Vos (directeur-eigenaar Roland Vos Catering & Events) en een medewerker van Jonet: de Joodse online community)


hebreeuws letter  Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Nog even bijpraten en dan kan de chef-kok Moshik Roth beginnen met het opspuiten van de chocoladeletters. Naast de chef-kok, zit Kemal Rijken (webcoördinator van Jonet)


Moshik Roth verkreeg bekendheid in zijn vak door zijn werk als chef-kok in kwaliteitsrestaurant 't Brouwerskolkje, waarmee hij in de periode 2006-2008 één Michelinster en in de periode 2009-2012 twee Michelinsterren behaalde. Ook het nieuwe restaurant &Samhoud Places, waar hij chef-kok is, kreeg in de Michelingids 2013 twee Michelinsterren.

hebreeuws letter  Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Het chocolade spuitwerk van chef-kok Moshik Roth wordt met grote aandacht gevolgd in de keuken


hebreeuws letter  Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Ad Eweg, patissier van Roland Vos Catering & Events laat ook zijn kunstjes zien


Het is de eerste keer, dat een zo bekende chef-kok voor dit goede doel in actie kwam. Het spuiten van de eerste letter vond plaats in de koshere keuken van Roland Vos Catering & Events, Schweitzerlaan 18, in Amstelveen.

In de keuken van Roland Vos Catering werd het plotseling druk, want een paar bestuursleden van het hospice en mensen van Joodse organisaties waren uitgenodigd, om met hun eigen ogen te zien, hoe ze hier de overigens van pure chocolade gemaakte karakters van Chai (חַי ')  met de hand gingen spuiten.

Een Hebreeuwse chocoladeletter: een uniek cadeau!
De unieke Hebreeuwse chocoladeletter bestaat uit twee letters die samen het woord Chai maken, wat 'leef' betekent. De Chai is ook dit jaar weer verkrijgbaar bij het Joods Hospice Immanuel in Amsterdam. Een bijzonder cadeau voor Chanoeka, Sinterklaas of Kerst! De chocoladeletter is ook dit jaar weer verkrijgbaar in puur en melk.

Chai (Hebreeuws: חַי 'levende') is zowel een symbool als een woord, dat een prominente rol speelt in de Joodse cultuur en heeft een grote symbolische waarde. Het bestaat uit de letters van het Hebreeuwse alfabet Chet (ח ) en Yod (י ).

Klik hier voor andere foto's in de categorie Geschiedenis