Bijgewerkt: 14 april 2024

De Paaskerk - 1963

Foto's -> Kerken -> Paaskerk

De Paaskerk
(Bron: Gemeentearchief Amstelveen - 2002)
Augustinuspark 1, 1185 CN Amstelveen

De naam van de Paaskerk is ontleend aan een van de drie belangrijkste Christelijke feestdagen, het Paasfeest. Pasen is het feest van de verrijzenis van Jezus Christus. Daar de Paaskerk het kerkelijk centrum is voor de Samen op Weg gemeenten van de Paasgemeente (voorheen Hervormd) en de Adventkerk (voorheen Gereformeerd), wordt ook aan de Advent tijd speciale aandacht besteed. Advent is een periode van vier weken voorafgaande aan het Kerstfeest. Het is een tijd van inkeer en bezinning, van uitzien en verwachten.

Amstelveen
(Particuliere Collectie M.Prins -Amstelveenweb.com ingekleurd)

Foto genomen vanuit een flat aan de Sportlaan/Maarten Lutherweg richting Paaskerk rond 1965

De kerk is ontworpen door architect Baron van Asbeck en werd in 1963 door de Paas kerkgemeente in gebruik genomen. Zeer uniek is het ontwerp van het schaal- of zadeldak en in de muur het Paasraam. De foto dateert van 1965. Voordat beide kerkgemeenten besloten om verder samen te gaan maakte de Gereformeerde Adventkerkgemeente vanaf 1961 gebruik van het Adventkerkgebouw dat was ontworpen door architect Dick Egberts. Sinds 1998 zijn beide kerkgemeenten samen en werd de Paaskerk als kerkelijk centrum gekozen. De kerk is gelegen aan het Augustinuspark. Op 4 juni 2006 werd het besluit getekend dat de twee kerken voortaan gefuseerd verder gaan als de Protestantse Paaskerkgemeente.

Paaskerk Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2006)

De Paaskerk in de zomer van 2006


Paaskerk Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2006)

De Kerkzaal

Naast de zondagse vieringen zijn er twee belangrijke activiteiten. De jaarlijkse viering van het Kerstfeest van de kinderdienst en de jaarlijkse rommelmarkt. De opbrengst van de rommelmarkt is deels voor eigen werk is en deels voor het bejaardencentrum Tugu in Djakarta-Indonesië. De kerkgemeente heeft een koor - De Cantorij. Enkele malen per jaar verschijnt de wijkbrief van de Samen op Weggemeente van de Paas- en Adventkerk.

Paaskerk Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2006)

Leeflang orgel uit 1967

De maker van het 'Leeflang orgel' is Ernst Hubertus Leeflang (4 oktober 1906, 1994) was een Nederlands orgelbouwer uit Apeldoorn. Hij richtte in 1932 een bedrijf op in Middelharnis onder de naam 'Orgelbouw Ernst Leeflang'. Het bedrijf van Ernst Leeflang bouwde uitsluitend mechanische orgels. In 1997 namen de Gebroeders Reil uit Heerde het bedrijf over, drie jaar na de dood van de oprichter.

Paaskerk orgel  Amstelveen
(Foto Janet Parlevliet - 2008)

In 2007 zijn de oude, oorspronkelijke kleuren opnieuw aan het orgel aangebracht


Paaskerk Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2006)

De vleugel

Website: Protestantse Gemeente Amstelveen - Buitenveldert

Klik hier voor andere foto's in de categorie Kerken