Bijgewerkt: 22 april 2024

311 - Johannes Kapel - 1928

Foto's -> Straatgezichten -> Amsterdamseweg

311 - Johannes Kapel
(Ansichtkaart 1928 - Bron onbekend)

Johannes Kapel - Gereformeerde Kerk in Hersteld Verband
DE LAATSTE DIENST VAN DE EVANGELSICH LUTHERSE GEMEENTE VOND PLAATS OP 28 DECEMBER 2014
ANNO 2017 IS ER EEN CULTUREEL EN CULINAIR CENTRUM TE VINDEN - ZIE SPOON CULINAIR CENTRUM


Johannes Kapel Amstelveen
(Amstelveenweb.com Gemeentearchief NA)

Foto van rond 1930 van de Gereformeerde Kerk

GESCHIEDENIS JOHANNES KAPEL
De kapel is gebouwd in 1928 naar een ontwerp van architect Ingwersen en ontleent haar naam aan de apostel Johannes. Johannes de Apostel, of Johannes de Evangelist, behoorde tot de vertrouwelingen van Jezus. Hij was evenals zijn vader ZebedeĆ¼s en zijn broer, visser bij het Meer van Galilea, toen hij door Jezus als leerling werd geroepen.

Johannes Kapel Amstelveen
(Amstelveenweb.com - Gemeentearchief NA)

Het is in 1942 dat deze foto is gemaakt en er is nog niet zoveel bebouwing


Johannes Kapel Amstelveen
(Amstelveenweb.com - Gemeentearchief NA)

Vanuit een andere hoek en de kerk nog met de hoge torenspits

De Gereformeerde Kerken in Hersteld Verband maakten gebruik van de kapel tot 1946. Vanaf dat jaar was er in de Johannes Kapel een Amerikaanse kerk gevestigd en kreeg de naam Bethelkerk. De Amerikaanse kerk hield hier haar dienst, omdat er veel Amerikaanse, Canadese en Finse vliegers op de Emmakade woonden. Toen de Gereformeerde Kerken naar de Nederlands Hervormde kerk overgingen, werd de Bethelkerk, toen weer Johannes Kapel, Hervormd.

Johannes Kapel Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

Glas in lood raam in de Johanneskapel

Na de Tweede Wereldoorlog kwamen veel Lutheranen vanuit Amsterdam naar Amstelveen en ontstond er behoefte aan een eigen Lutherse gemeente. De regenten van het Evangelisch Luthers Oude Liedenhuis te Amsterdam kochten in 1953 de Johannes kapel en verhuurden deze in eerste instantie aan Luthers Amstelveen. Op 10 november 1953 werd de kapel overgedragen aan de wijkgemeente van Amstelveen. Heden, anno 2008, is de mooie Johannes Kapel Amstelveen de thuishaven van een kleine, maar gastvrije en betrokken gemeenschap. Zij zijn onderdeel van de Evangelisch-Lutherse Gemeente Amsterdam.

Johannes Kapel Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2003)

Tableau in de muur boven de ingang met daaronder de naam van de Kapel

In het logo van de gemeente is een zwaan herkenbaar, vandaar dit tableau op de gevel. De oorsprong is een oude legende. De Tsjechische hervormer Johannes Hus (= gans) voorloper van de reformatie, die in 1415 ter dood werd veroordeeld, zou toen hij op de brandstapel stond, gezegd hebben: 'Thans braadt gij gans, maar over 100 jaar komt er een zwaan, die jullie niet te pakken zullen krijgen'! De zwaan verwijst naar Maarten Luther (1483-1546). Luther werd op gravures en munten afgebeeld met een zwaan. In het logo is de zwaan naar rechts gekeerd: vooruit gericht. De vleugels drukken dynamiek uit en vormen een vlam. Vuur van de Heilige Geest, leven en warmte (oranje) en tegenwicht aan onbarmhartigheid en onrecht in de wereld (paars, kleur van het lijden).
Zie voor meer foto's en informatie bij de Johanneskapel in de rubriek Kerken

Klik hier voor andere foto's in de categorie Straatgezichten