Bijgewerkt: 23 juli 2024

Egelpad geopend - 2013

Foto's -> Natuur -> Broerse Park

Egelpad geopend
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

John Levie (r), wethouder Groen tijdens zijn openingstoespraak

Op maandagmiddag 30 september 2013 heeft John Levie, wethouder Groen samen met Manfred van der Heijde, lid Dagelijks Bestuur bij het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht het nieuwste wandelpad van Amstelveen onthuld: het Egelpad, dat parallel loopt met het Zwarte Pad.

Hoewel de naam niet echt origineel is, want in bijna alle Nederlandse gemeenten bestaat een Egelpad, is het een heel leuke zogenaamde ecologische oeververbinding geworden, met als doel om de Amstelveense heemparken met elkaar te verbinden.

egelpad Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Het werd plotseling erg druk aan de Molenweg, want er kwamen veel ambtenaren, burgers en lokale politici naar de opening van het Egelpad


Wethouder Levie: 'Het was een samenwerking met het Waterschap en dit stuk is heel belangrijk, want het is de verbinding tussen het Broersepark en De Braak. Het idee is al 15 jaar geleden ontstaan, maar door het enorme verzet van de toenmalige volkstuinbewoners (langs het spoor waren hier al tientallen jaren volkstuintjes red.) ging het plan toen niet door.

De mensen die aan de overkant wonen, zijn nu waarschijnlijk ontzettend blij met deze ecologische oeververbinding. Het is prachtig, met mooie begroeiing en nu kunnen de wandelaars die op dit pad lopen zonder de fietsers en de illegale scooters naar de parken lopen, het is een veilig route geworden’.

egelpad Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Het Egelpad ziet er nu mooi uit met de ecologische oever, waar een paar jaar geleden nog volkstuintjes stonden


De heer Manfred van der Heijde was de volgende spreker: 'Ik ben zeer verheugd, dat wij nu hier staan! Amstelveen en het Waterschap hebben iets afgesproken in 2008 en wij zijn er een aantal jaren mee bezig geweest. Amstelveen is een unieke gemeente, die twee waterschappen heeft’.

egelpad Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

De heer Manfred van der Heijde, lid Dagelijks Bestuur bij het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht, vertelt over onder andere de toekomstige plannen van het Waterschap om de stad Amstelveen van schoon oppervlaktewater te voorzien, dat met het platteland in verbinding is. Naast wethouder Levie staat mevrouw Tabitha van Hove, hoofd Wijkbeheer Noord van Amstelveen


‘Maar wij gaan hier meer doen, wij gaan misschien aan de oosterkant van Amstelveen iets doen. Hoe precies moeten wij nog geheim houden, want het is nu in de fase van ontwikkeling. Het zou de mooie afronding worden van dit prachtig mooie project van Amstelveen en het Waterschap, om stad en platteland met elkaar met water te verbinden en met name met schoon water. En dit is de manier om het water hier schoon te krijgen, ecologische oevers is een mooi systeem' – eindigde de heer Van der Heijde zijn openingstoespraak.

egelpad Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Op het daadwerkelijke Egelpad kunnen de wandelaars nu rustig naar een ander heempark lopen, zonder dat een scooter, of een fiets hen omver rijdt


Daarna hebben de heren de vlag van Amstelveen van het informatiebord getrokken en na het drinken van een verantwoord en gezonde vruchtensap, liep het gezelschap het terrein te verkennen. Wat onze redactie miste in dit verhaal zijn de egels! Want de egels van het Egelpad konden wij niet zien, maar wie weet komen ze straks hier na zonsondergang uit hun holletjes om hun eigen pad te ontdekken!

Het Egelpad is een natuurlijke verbinding tussen de heemparken Dr. Jac. P. Thijssepark, De Braak en het Broersepark. Door de vorm van de natuurlijke oever, waar het Egelpad overheen loopt, kunnen planten en dieren zich hier makkelijker vestigen. De planten zorgen voor een betere waterkwaliteit en er is meer ruimte voor wateropvang na een regenbui.

Klik hier voor andere foto's in de categorie Natuur