Bijgewerkt: 17 april 2024

Raphael Samu - 2013

Foto's -> Musea -> Museum Jan van der Togt

Raphael Samu
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Mozaïek kunstenaar Raphael Samu met Alexandre Milito Gueiros, de consul generaal van Brazilië in het Museum Jan van der Togt

De tentoonstelling van Raphael Samu (1929) in het Museum Jan van der Togt in Amstelveen werd op zondagmiddag 21 juli 2013 geopend door de kunstenaar zelf en de heer Alexandre Milito Gueiros, de Consul Generaal van Brazilië.

Raphael Samu is een veelzijdig Braziliaans kunstenaar afkomstig uit Espírito Santo, aan de zuidoostkust van Brazilië. Samu verwierf vooral bekendheid met zijn meterslange mozaïeken op stadsmuren in Rio de Janeiro. Daarnaast maakt Samu schilderijen, zeefdrukken, houtsnijwerken en gravures.

samu Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Alexandre Milito Gueiros, opent de tentoonstelling van Raphael Samu


De tentoonstelling laat zijn mooie 3D mozaïeken en zes zeefdrukken van Samu zien. Deze zeefdrukken, met als thema ´stadsvervuiling´ zijn al de moeite van het bezichtigen waard en dienen daarnaast om het publiek voor te bereiden op de mozaïeken die tentoongesteld worden.

samu Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Veel mensen kwamen naar de opening van de tentoonstelling van Raphael Samu


Sommige van achteren verlichte kleurrijke mozaïeken dwingen ons te denken over de gevolgen van recente natuurrampen als overstromingen, tornado´s en aardbevingen. Als de toeschouwer eenmaal is meegenomen naar de donkere werkelijkheid van verwoesting, legt de kunstenaar ons, middels zijn kunstwerken, juist een optimistische kijk op het leven voor.

De mozaïeken zijn vervaardigd uit onder andere (vulkaan)steen, gekleurd glas, metaal en beton. Door verschillende materialen over elkaar te plaatsen en door de werken ook van achteren of van binnenuit te belichten, wordt diepte gecreëerd in de anders vlakke werken.

samu Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Raphael Samu - Vitória -Zeefdruk 1977


samu Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Raphael Samu - No title Mosaic, mixed materials


samu Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Raphael Samu - Espaços Infinitos, Mosaic, mixed materials


Raphael Samu
Raphael Samu, geboren in São Paulo in 1929, hij is de zoon van de Hongaars-Roemeens Sofia en Adolfo Samu. Hij volgde een bliksemsnelle traject in de kunst in São Paulo, met etsen van Mario Gruber, hij studeerde kunstgeschiedenis met Wolfgang Pfeiffe en graveerde met Livio Abramo.

samu Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Raphael Samu - Mea Kameni Mosaic, mixed materials


Hij verdiepte zijn kennis en werd een expert in mozaïeken te maken, zonder ooit andere visuele technieken zoals tekenen, schilderen en beeldhouwen te verwaarlozen. In 1961 kreeg Samu de uitnodiging om een docent te worden aan de Escola de Artes Plásticas do Espírito Santo. Hij vestigde zich definitief in de staat en professor Samu ontwikkelde verder zijn artistiek talenten en hij is een van de zeer gerespecteerde en invloedrijke kunstenaars geworden van Espírito Santo, een van de 26 deelstaten van Brazilië.

Het werk van Raphael Samu is onder meer geëxposeerd op het meest prestigieuze kunstevenement van Brazilië: de Biënnale van São Paulo. Nu is het te zien in het Museum Jan van der Togt, Dorpsstraat 50, 1182 JE Amstelveen.
Tel.: (020) 641 57 54.
Openingstijden: woensdag t/m vrijdag van 11.00 – 17.00 uur, zaterdag en zondag van 13.00 – 17.00 uur.

Klik hier voor andere foto's in de categorie Musea