Bijgewerkt: 24 april 2024

Nieuwe veenschuur geopend - 2013

Foto's -> Natuur -> Elsenhove Speelboerderij

Nieuwe veenschuur geopend
(Foto Gemeente Amstelveen - 2013)

Wethouder Herbert Raat (l) en gedeputeerde Jaap Bond voor de nieuwe veenschuur op Elsenhove

Woensdagochtend 26 juni 2013 hebben Jaap Bond (CDA) gedeputeerde Landbouw en Landelijk Gebied van de Provincie Noord-Holland, voorzitter van Groengebied Amstelland en wethouder Herbert Raat (VVD) officieel de nieuwe veenschuur en avontuurlijke speelplaats op het terrein van Speelboerderij Elsenhove geopend. Op zondagmiddag 17 september 2006 werd naast de kinderboerderij Elsenhove een veenschuur geopend en een grondwatermeter in gebruik genomen. De opening werd verricht door mevrouw Joss Tabak (VVD), wethouder Sport en recreatie. Lees eerst Veenschuur geopend en afgebrand.

Leerlingen van de Jan Hekman School uit Ouderkerk aan de Amstel waren bij deze feestelijke gebeurtenis aanwezig en overhandigden bloemen aan de bestuurders. Op 11 januari 2011 brandde veenschuur Geertruida van Groengebied Amstelland volledig af. Het was een replica van de al lang verdwenen veenschuren, die in Amstelveen overal te vinden waren.

veenschuur Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Op deze locatie stond vroeger een huisje voor de pauwen


Vanwege de vandalisme gevoeligheid besloot het bestuur van het Groengebied Amstelland de veenschuur niet te herbouwen op de oorspronkelijke locatie. In overleg met de gemeente is toen gekozen voor het terrein van Speelboerderij Elsenhove.

veenschuur Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

De nieuwe veenschuur op Elsenhove is een perfecte kopie van de vorige schuur


In veenschuren werd vroeger turf gedroogd. Met het stopzetten van de vervening verdwenen deze schuren één voor één. De nieuwe veenschuur heeft een educatieve functie en gaat een rol spelen in het activiteitenaanbod van de speelboerderij.

veenschuur Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

De avontuurlijke speelplaats werd direct in gebruik genomen door de kinderen


Ook hangt er een tentoonstelling over het ontstaan van het landschap rond Amstelveen. Zonnepanelen voorzien de verlichting van elektriciteit. Daarnaast is er een natuurlijke speelplek gemaakt. De uitstraling van de speelplek sluit aan bij de veenschuur: houten palen en wilgenhout. Speelboerderij Elsenhove is gelegen aan Bankrasweg 1 in Amstelveen. Voor meer informatie over de boerderij zie www.elsenhove.nl .

Klik hier voor andere foto's in de categorie Natuur