Bijgewerkt: 15 augustus 2022

Jan Coevert veer geopend - 2013

Foto's -> Buurgemeenten -> Amstelveen
Buurt over Ouderkerk


Jan Coevert veer geopend
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Jan Coevert, voorzitter van de Stichting 'Vrienden van het Pontje' begeleidt de burgemeesters
Jan van Zanen en Mieke Blankers-Kasbergen

Op zondag 14 april 2013 werd een mooie dag voorspeld met wel 20 graden. Dat kwam goed uit, want om 12.30 uur zouden de burgemeesters van Amstelveen en Ouder-Amstel gezamenlijk het vaarseizoen van 2013 het Jan Coevert veer openen. Nou het was aangenaam weer maar, de zon brak niet echt door. Dat mocht de pret van het festijn niet drukken.

Eerst kwam de burgemeester Mieke Blankers-Kasbergen van Ouderkerk met het pontje over naar Amstelveen. Daar werd zij verwelkomd door de heer Coevert en was het wachten op de burgemeester van Amstelveen, Jan van Zanen. In BarRestaurant deden zij hun Ambtsketen om, alhoewel mevrouw Blankers natuurlijk nog wel op Amstelveense grond stond, en poseerden zij voor de fotografen.

Gezamenlijk liepen zij onder grote belangstelling naar het pontje, stapten er op en voeren dwars over de Amstel richting de aanlegplaats van Ouderkerk. Aldaar hield de heer Jan Coevert een inleidende speech en vertelde over het tarievenbord, dat mevrouw Blankers zou gaan onthullen. Vervolgens nam de burgemeester mevrouw Blankers-Kasbergen het woord en onthulde aansluitend een replica van het historische tarievenbord uit de jaren 1950. Dit bord hebben de leden van de 'Stichting Vrienden van het Pontje' uit oude filmbeelden kunnen achterhalen en is nagemaakt door Jan Cuiper, meubelmaker en geschilderd door Volentario Gunter.

coevert Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Het Coevert veer vaart tussen Amstelveen en Ouderkerk aan de Amstel


coevert Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

De pont is een uniek kabelklospontveer. De schipper en de stuurman moeten handmatig met behulp van
de houten klossen op de kabel klemmend, de pont naar de overkant trekken


coevert Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

De de loods met een rode vlag waarschuwt het aankomend verkeer op de Amstel rivier

Vervolgens stapte het hele gezelschap weer op de pont en nam de burgemeester van Ouderkerk het houten blok in handen om al trekkende aan de kabel de pont naar Amstelveen te leiden. Dit ging haar zeer goed af en iedereen kwam veilig aan wal in Amstelveen. Ook hier sprak de heer Coevert een inleidend woordje en overhandigde de microfoon aan burgemeester Jan van Zanen. Na zijn speech werd ook op de Amstelveense oever een historisch tarievenbord onthuld, dat door de erven van wijlen de heer Jacques Geerlings is geschonken aan de 'Vrienden van het Pontje'. Dit bord is als grap gemaakt door Jacques Geerlings die ook een half jaar in het Ponthuis heeft gewoond. Hij plaatste zijn pontbord daarna aan een sloot bij zijn woning aan de Amsteldijk Noord.

coevert Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Een toerist probeert het klossen van de pont ook met succes


coevert Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Midden op de Amstel is het uitzicht prachtig


coevert Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

De burgemeesters hebben de wal veilig bereikt

Het bord van de familie Geerlings is op Funda ontdekt door Sabina van Holstijn, dochter van Jan Coevert, die dacht dat dit het originele bord was. Dat was echter niet waar, maar omdat het zo mooi en leuk is, hebben Jan Cuiper en Gerrit Splinter het bord opgeknapt. Nu er aan beide oevers een tarievenbord staat, kan de pontganger in verwarring raken, aangezien de prijzen flink verschillen per gemeente (Ouderkerk is veel duurder) en de tarieven die op de borden staan zijn natuurlijk van 63 jaar geleden en niet geldig in 2013.

coevert Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Na een korte speech van Mieke Blankers-Kasbergen, de burgemeester van Ouder-Amstel,
wordt het Pont tariefbord onthuld


coevert Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Mieke Blankers-Kasbergen, de burgemeester van Ouder-Amstel bekijkt de tarieven


coevert Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

De oude tarieven lijken nu laag, maar toen, 60 jaar geleden, was de oversteek niet zo goedkoop

De leden van de Stichting 'Vrienden van het Pontje' zijn ontzettend blij, dat de twee burgemeesters beiden op zondag tijd vrijmaakten voor deze opening en het leukste is, dat zij samen ook al jaren de beschermheer en beschermvrouwe zijn van de stichting. Het was inderdaad erg leuk, dat ze samen op de pont een minuut lang van het bijzondere uitzicht op de Amstel konden genieten en iedereen de nodige foto's kon maken.

coevert Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Vlnr.: Jan Coevert, Jan van Zanen en Mieke Blankers-Kasbergen tijdens de fotoshoot,
gaan zogenaamd de pont klossen


coevert Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Jan Coevert vertelt over het ontstaan van de tariefborden


coevert Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

De tekst van het tariefbord van Amstelveen wijkt helemaal af van het bord van Ouderkerk


coevert Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Nog even proosten en de Coevert veerpont kan weer verder varen

Voorzitter van de stichting Jan Coevert: 'Wij van de stichting “Vrienden van het Pontje”, die de twee gemeentes met onze staalkabel aan elkaar verbindt, vinden het maar niets, dat Amstelveen een vrijage opgezet heeft met Aalsmeer en dat Ouderkerk naar Diemen en De Ronde Venen lonkt. Wij hopen, dat zij samen tot een goede oplossing komen met betrekking tot de bereikbaarheid van ons dorp en de Buurt over Ouderkerk (Amstelveen). En die mogelijkheid is aanwezig, als er een nieuwe brug bij ons gerealiseerd wordt. De plannen worden op dit moment daarvoor gemaakt.' Het was een gezellige happening die werd beklonken met een glaasje Prosecco. Daarna ging iedereen weer huiswaarts.Historie van het Jan Coevert veer
Grotendeels overgenomen uit de brochure van de Stichting 'Vrienden van het Pontje'
Vanaf de dertiende eeuw zijn de oevers van de Amstel bij Ouderkerk verbonden door een brug. In 1939 maakte de Lange Brug plaats voor de huidige Amstelbrug even verderop. Het beweegbare deel van de brug uit de dertiende eeuw, is nog te bewonderen in het Openluchtmuseum bij Arnhem.

Op uitdrukkelijk verzoek van omwonenden werd een pontveer in de vaart gebracht. En wel een uniek pontje: een met handkracht aangedreven kabelklospontveer. Ziekte van de pontbaas werd in 1972 aangegrepen een punt achter de veerverbinding te zetten. Vanaf 1975 brengt Jan Coevert het veer op eigen kosten in de vaart op Koninginnedag.

Sinds 1995 zorgt de Stichting Vrienden van het Pontje er voor dat het Jan Coevert veer tijdens de zomerperiode op zon- en feestdagen vaart. De pont vaart aan een kabel van de Amstezijde (Amstelveen) naar Brugstraat (Ouderkerk aan de Amstel) en weer terug. Zodra de pont overgevaren moet worden, draait de 'lierbediener' de kabel met een lier op van de rivierbodem, totdat de kabel voldoende strak staat. Met behulp van houten klossen, die door de trekkracht op de kabel klemmen, wordt de pont met de hand naar de overkant getrokken door de 'schipper' en de 'stuurman'. De 'loods' staat op de uitkijk om te waarschuwen voor naderende scheepvaart. Deze moet met een toeter, of rode vlaggen voorbijkomende boten waarschuwen, want de stalen kabel blijft op ongeveer 2 meter hoogte tussen de oevers hangen, als het veer in gebruik is. Scheepvaart wordt wel zoveel mogelijk vrije doorvaart verleend. Per overtocht kunnen ongeveer 20 personen worden overgezet.

lange brug Amstelveen
(Bron Historische Vereniging Wolfgerus van Aemstel - 2013)

De Lange Brug in Ouderkerk aan de Amstel in 1927

Het historisch pontje in Ouderkerk aan de Amstel vaart ieder jaar vanaf begin april tot en met eind september op zon- en feestdagen van 12.30 tot 17.00 uur over de Amstel. Lid worden van de Stichting Vrienden van het Pontje? Mail naar pr@pontje.nl of kijk op de website.

Klik hier voor andere foto's in de categorie Buurgemeenten