Bijgewerkt: 17 april 2024

Schilderij van het jaar 2012 - 2013

Foto's -> Musea -> Museum Jan van der Togt

Schilderij van het jaar 2012
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Marcel Noordman: 'Streetlife' - acryl - 140x100 cm

Schilderij van het jaar is de eerste landelijke verkiezing voor het beste schilderij van Nederland. Tot en met 1 oktober 2012 kon iedereen zich voor deze wedstrijd inschrijven. Dit deden ze door een foto van hun eigen beste schilderij(en) (maximaal drie schilderijen) te uploaden op ‘schilderijvanhetjaar.nl’.

Het onderwerp, de techniek en het formaat van het schilderij waren helemaal vrij. Dus acryl mocht, evenals olieverf en ook aquarel, zolang het maar een schilderij was in een natte techniek (en dus geen tekening). Dieren, landschappen, bloemen, abstract, minimalistisch, impressionistisch, alles was toegestaan! Het schilderij mocht vierkant, liggend of staand zijn.

Op 1 oktober 2012 sloot de inschrijving en dan kon tot en met 1 december het publiek stemmen op zijn, of haar favoriete schilderij. Iedereen mocht maar 1 keer op hetzelfde schilderij stemmen. Stemmen op verschillende schilderijen was wel mogelijk.

1 december 2012 sloot de publieksronde. De 12 schilderijen met de meeste stemmen werden beoordeeld door een gerenommeerde 12-koppige vakjury. Zij kozen het 'Schilderij van het jaar 2012' en de winnaar werd bekend gemaakt op 12 december 2012.

 Locht Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Raul Locht vertelt over de kunstwedstrijd het 'Schilderij van het jaar'


Raoul Locht
Als hoofdredacteur/uitgever van de kunsttijdschriften kM, Textiel Plus en Atelier is Raoul Locht (1976) en al 10 jaar actief in de creatieve sector. Daarnaast is hij als uitgever van kunstboeken en organisator van schilderwedstrijden nauw betrokken bij en goed op de hoogte van de hedendaagse schilderkunst. De organisator van dit kunstevenement sprak de groep mensen toe op de bovenste verdieping van het Museum Jan van der Togt in Amstelveen op donderdagmiddag 17 januari 2013.

Welkom dames en heren, bij deze opening van de expositie van de verkiezing Schilderij van het jaar 2012.
Omdat de meeste mensen niet van lange speeches houden - en ik al zeker niet - zal ik het kort houden. Des te eerder kunnen jullie de schilderijen gaan bewonderen, netwerken en een drankje drinken. Eerst wil ik alle kunstenaars bedanken voor hun deelname. Zonder hen was deze verkiezing niet mogelijk geweest. Een aantal cijfers op een rijtje: in de loop van 2012 hebben 275 kunstenaars 580 schilderijen ingezonden. In twee maanden tijd hebben zij met z'n allen ruim 77.000 stemmen gegenereerd. Dat mag een groot succes heten voor een eerste editie!

Vooraf gezien hadden wij ons drie doelstellingen gesteld met deze verkiezing:
Ten eerste: Het vergroten van de waardering voor schilderkunst in het algemeen en de Nederlandse schilderkunst in het bijzonder. Dat is ons gezien de exposure voor deze wedstrijd in gedrukte en digitale media zeker gelukt.

Ten tweede: Het vergroten van de (naams)bekendheid van Nederlandse schilders. Middels de drukbezochte website en de exposities is dat ook geslaagd.

Ten derde: Het creëren van een zo groot mogelijk (online) overzicht van hedendaagse Nederlandse schilderkunst. Kijkend op de website kun je ook niet anders concluderen dan dat ook dit bereikt is.

Dan de winnaar. Elke verkiezing heeft natuurlijk een winnaar. En hoewel het voor niemand meer een verrassing is, wil ik toch graag een groot applaus voor Marcel Noordman en het Schilderij van het jaar 2012: "Streetlife".

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Een blije Marcel Noordman voor zijn winnende schilderij 'Streetlife'


Hierbij lees ik graag een stuk voor uit het juryrapport: "Mooi origineel groot werk, met een verrassend sterke compositie. Licht en schaduwpartijen zijn goed tegen elkaar afgewogen. De slagschaduwen vormen een mooi ritmisch geheel over het hele vlak. De techniek komt goed en duidelijk tot uitdrukking in de verschillende opgebrachte lagen. De vele donkere figuren zitten goed in elkaar, waardoor het geheel een enorme diepte krijgt. Prachtig gedaan!"

De jury was met andere woorden, unaniem in haar oordeel. Marcel mag ik je van harte feliciteren met de eerste titel "Schilderij van het jaar"! Bij deze wil ik je de cheque overhandigen die bij deze overwinning hoort.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Raul Locht overhandigt de cheque van 2012 euro aan Marcel Noordman, de prijswinnaar van 2012


De rest van de top 5 wil ik hierbij ook nog even opnoemen:
2.         Noëlla Roos
3.         Martin Copier
4.         Esther Maria Reijs
5.         Mary Pedersen

Dan wil ik nog graag van de gelegenheid gebruik maken om de partners van deze verkiezing te bedanken - zonder hen was deze verkiezing niet mogelijk geweest. Winsor & Newton  www.winsornewton.com verf is natuurlijk voor iedere professionele kunstenaar een bekende naam. En ook de Nederlandse Associatie voor Beeldend Kunstenaars is inmiddels een gevestigde waarde in ons cultuurlandschap. Hartelijk dank voor jullie steun!

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Het publiek luistert naar het verhaal over de winnaar van het 'Schilderij van het jaar 2012'


We naderen het einde van deze speech en dan kunnen jullie allemaal de schilderijen gaan bekijken, netwerken en een drankje nuttigen. Natuurlijk ben ik ook nog zeer veel dank verschuldigd aan het prachtige Museum Jan van der Togt waar we hier met z'n allen bij elkaar zijn. Ik ben zeer blij met het vertrouwen, dat zij vanaf het eerste moment in ons hebben gesteld.

Foto Amstelveen
(Bron Museum Jan van der Togt - 2013)

Het schilderij van Esther Maria Reijs


Foto Amstelveen
(Bron Museum Jan van der Togt - 2013)

Het schilderij van Martin Copier


Foto Amstelveen
(Bron Museum Jan van der Togt - 2013)

Het schilderij van Mary Pedersen


Foto Amstelveen
(Bron Museum Jan van der Togt - 2013)

Het schilderij van Noëlla Roos


Deze eerste editie van Schilderij van het jaar had zich geen mooiere locatie kunnen wensen voor haar expositie. De 12 finalisten zijn hier helemaal op hun plek en hangen hier fantastisch. Directeur Jan Verschoor en Tomas Hillebrand, hartelijk dank voor jullie vertrouwen en medewerking.

Dan nog even enkele andere korte praktische mededelingen zodat ik straks niet door vragen overstelpt wordt:
-           De catalogus was helaas nog niet af voor de opening van deze expositie. We hopen jullie die binnen nu en twee weken toe te sturen, samen met de juryrapporten.

-           Na afloop van deze expositie gaan alle werken terug naar Alkmaar en half mei worden ze dan verzonden naar Londen voor de expositie in The Griffin Gallery van 13 tot en met 31 mei 2013. Meer informatie hierover ontvangen jullie te zijner tijd via de e-mail.

-           En in 2013 is er weer een editie van Schilderij van het jaar, dus zeker weer meedoen! Daar wilde ik het graag bij laten. Ik wens jullie nog een fijne namiddag!'

De winnaar Marcel Noordman woont en werkt in Oirschot. In zijn schilderijen streeft Marcel vooral naar sfeer. Bijzonder in zijn werk is het gebruik van licht en een sterke compositie die een verrassende spanning oproept. Regelmatig terugkerende onderwerpen zijn elementen uit de natuur, bloemen, koeien en model. Vooral de koe is voor Marcel een fascinerend dier. In veel van zijn schilderijen spelen koeien daarom een hoofdrol. “In mijn schilderijen wil ik vooral het karakter weergeven. Elk wezen is uniek en heeft zijn eigen tekening en uitstraling. Juist die unieke kenmerken wil ik vast leggen. Kijk voor meer informatie en een impressie op zijn website www.marcelnoordman.nl

'Schilderij van het jaar'?
Het 'Schilderij van het jaar is een jaarlijkse verkiezing, georganiseerd door nr58 uitgeverij in Alkmaar, waarbij het beste, mooiste, meest gewaardeerde schilderij van het jaar gekozen wordt. Van 1 juli tot en met 1 oktober kunnen kunstenaars hun eigen schilderij(en) (maximaal 3) uploaden voor deelname op www.schilderijvanhetjaar.nl . Het gaat hierbij dus om schilderijen van nog levende kunstenaars.

De expositie 'Schilderij van het jaar 2012' in Museum Jan van der Togt  t/m 24 februari 2013. Adres: Dorpsstraat 50 1182 JE Amstelveen. Openingstijden: woensdag t/m vrijdag van 11.00 – 17.00 uur, zaterdag en zondag van 13.00 – 17.00 uur.

Klik hier voor andere foto's in de categorie Musea