Bijgewerkt: 17 april 2024

Leo Schatz - 2012

Foto's -> Musea -> Museum Jan van der Togt

Leo Schatz
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Leo Schatz: Joods bruidje - Olieverf op linnen

Van 1 december 2012 tot en met 13 januari 2013 exposeert kunstschilder Leo Schatz in Museum Jan van der Togt. De tentoonstelling ging gepaard met de boekpresentatie van 'In ieder hoofd zit een ander hoofd' over het werk van de kunstenaar.

In het leven van Leo Schatz (1918) weerspiegelt zich een karakteristiek stuk Amsterdamse geschiedenis. Opgroeien in Amsterdam-Noord, de armoede in de crisistijd, de Duitse bezetting, de deportaties en het verzet bepalen het eerste deel van Schatz' leven. Het tweede ontwikkelt zich midden in de evenzeer typisch Amsterdamse naoorlogse bohème en kunstenopbloei.

Schatz Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Joost van Hest, voorzitter van de Stichting Leo Schatz tijdens zijn welkomstwoorden


Schatz genoot zijn opleiding aan de Kunstnijverheidsschool. Later volgde hij studies aan de Rijksacademie en de Rijksnormaalschool voor Tekenleraren. Na de oorlog trok hij – op uitnodiging van de Deense regering – naar Denemarken. Daar kwam hij in contact met een aantal Deense schilders, van wie één van hen hem het werk van Pierre Bonnard toonde. De Franse colorist werd Schatz’ grote inspiratiebron.

Zijn veelgeroemde kleuren liëren ook aan de Cobragroep. Of zoals Jan Vrijman treffend sprak: ‘Misschien is Schatz de enige die de fakkel van Cobra heeft opgenomen toen de anderen hem lieten vallen.’ En ook al bereikt Schatz in maart 2013 de leeftijd van 95, hij schildert nog altijd met grote passie en produceert nog steeds prachtig werk, waarbij hij zich blijft vernieuwen.

De opening van de tentoonstelling vond plaats onder grote belangstelling, in aanwezigheid van Leo Schatz en zijn dochter, op zaterdagavond 1 december 2012 en werd verricht door sociologe, sociaal geografe, politica en feministe Hedy d'Ancona.

Maar eerst heette Joost van Hest, voorzitter van de Stichting Leo Schatz,  iedereen welkom op deze bijzondere middag en hij vertelde dat de stichting ervoor zorgt, dat Leo voortdurend aan het werk is. Ook dat de kunstenaar heel zenuwachtig was voor deze dag, maar toch twee nieuwe tekeningen vandaag maakte.

De volgende spreker, Jan Verschoor, de directeur van het museum versprak zich en hij noemde de kunstenaar Otto en de meer dan 400 mensen in de zaal vielen bijna flauw van het lachen, want eerder noemde de heer Van Hest per ongeluk burgemeester Jan van Zanen, Hans dus de verspreekvloek van de avond was geboren.

Schatz Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Jan Verschoor, directeur van het Museum Jan van der Togt verwelkomt iedereen in Amstelveen


Verschoor: 'Leo, een jaar geleden zei je dat je een tentoonstelling wilde, maar liever in het Cobra Museum. Ik zei, dat is prima! De mensen bij de stichting zeiden later dat je toch in het Van der Togt museum wilde en nog later bleek, dat je tegelijkertijd ook een tentoonstelling had in het Cobra. Wij zijn natuurlijk heel blij, dat jij ervoor hebt gezorgd dat we nu samenwerken.'

Schatz Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

De dames volgen de toespraken


Jan van Zanen, de burgemeester van Amstelveen heette Leo Schatz hartelijk welkom in Amstelveen en zei onder andere: 'Uw schilderijen worden gekenmerkt door de zeer kleurrijke vorm van expressionisme, waarbij u ook uw grote persoonlijke stempel laat drukken op uw werk. U geeft mensen moed, door vreugde in kleuren aan te geven en toch harmonische vormen te vinden. Net zei u tegen mij: 'Ja ik zie mijzelf niet zo zeer als slachtoffer van mijn jongste jaren, maar meer als overwinnaar.'

Schatz Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Jan van Zanen, burgemeester van Amstelveen spreekt de mensen toe


Daarna zei burgemeester Van Zanen het volgende: ' Het is voor mij en mede namens mijn ambtgenoot in Amsterdam, Eberhard van der Laan een grote eer en genoegen hier in dit museum in Amstelveen u mede te delen, dat ik in de naam van Hare Majesteit de Koningin de versierselen van de Ridder in de Orde van Oranje Nassau aan u mag overhandigen! Meneer Schatz, namens ons allemaal, van harte gefeliciteerd! – aldus de burgemeester.

Schatz Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Jan van Zanen, burgemeester van Amstelveen speldt het Ridderkruis op het jasje van kunstenaar Leo Schatz


De mensen in de zaal wisten even niet wat hun lievelingskunstenaar overkwam en er volgde een gigantische applaus, iedereen riep uit volle borst: fantastisch en gefeliciteerd! Toen burgemeester Van Zanen het Ridderkruis op de jas van de kunstenaar had gespeld kwam een verbaasde reactie:
'Ik had dit nooit verwacht, ik heb nog nooit in mijn leven een prijs gewonnen en heb nog nooit op de basisschool of op de middelbare school iets gekregen, maar ik moet eerlijk bekennen, dat ik er nooit onder geleden heb!'

Schatz Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Leo Schatz, de nieuwste en trotse Ridder van Amsterdam


Het publiek in de zaal begon op temperatuur te komen, want nu volgde weer een lang lachsalvo. Deze vrolijke avond kon niet meer stuk en dit is in dit vaak heel serieuze museum voor wat de openingen betreft, door deze 95 jarige kunstenaar met zijn ongerepte humor en zelfspot in een ander daglicht geplaatst. Het feit, dat hij simultaan ook in het Cobra Museum zijn tekeningen tentoonstelt, wijst er op dat zijn kunst overal op waarde wordt geschat. Leo Schatz: 'Ik weet niet hoe ik verder moet leven als ik een ridder ben! Ik ben in een nieuwe fase in mijn leven beland!'

Schatz Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Leo Schatz maakt bekend, dat het Ridderkruis de enige 'prijs' is die hij ooit ontving gedurende zijn lange leven


Na alle acties en toespraken werd het tijd, dat de tentoonstelling eindelijk werd geopend en dat deed mevrouw Hedy d'Ancona. Ze prees het nieuwe boek van de kunstenaar: 'Het is een prachtig boek geworden en ik beschouw het als een plezier en een grote eer, dat ik het eerste exemplaar van Leo mocht ontvangen. Ik ben erg blij mee!'

Schatz Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Leo Schatz en Hedy d'Ancona bekijken samen het nieuwe boek van de kunstenaar


Ze feliciteerde de makers met het boek en ze zei, dat het is eigenlijk een ode aan Leo Schatz. De titel 'In ieder hoofd zit een ander hoofd' was ontleend van een gedicht in het boek en dat werd naar aanleiding van een schilderij geschreven, dat ook in het museum hangt. Volgens haar was een prachtige betiteling, ook voor deze tentoonstelling.

Hedy d'Ancona: 'In Leo’s hoofd huizen nog andere hoofden en als je naar zijn werk kijkt, dan is het aan de ene kant best moeilijk te relateren aan een man die bijna 95 jaar wordt, aan een man die een zwaar, dynamisch bewogen leven achter zich heeft. In de kop van de oude man zit een ander hoofd en dat is van een jongetje. Hij is altijd een jongetje gebleven en dat zie je aan zijn schilderijen.'

'Leo relativeert het leven en neemt een loopje met de mensen, die deftig doen, die zwaar doen en die denken, dat zij het weten. Dat is een andere kant van Leo die in een andere hoofd zit. Er zitten daar veel meer hoofden in zijn hoofd en die hoofden uitten zich in zijn werk. Een rijkdom van de RIDDER! Leo je hebt vandaag een feestelijke signaal gekregen en op je jasje gehangen, veel plezier daarmee, maar ook veel plezier met al het werk, dat nog komen gaat en daarmee open ik deze tentoonstelling!' – aldus Hedy d'Ancona.

In het boek 'In ieder hoofd zit een ander hoofd' staan de meest recente schilderijen van Leo Schatz die in Museum Jan van der Togt te aanschouwen zijn en vormen de basis van deze uitgave. Machtelt van Thiel en Jos van Hest completeren het boek met een twintigtal gedichten.

Schatz Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Hedy d'Ancona vertelt over de vele hoofden van haar Leo en opent de tentoonstelling


KunstBoek 'In ieder hoofd zit een ander hoofd'
Jos van Hest en Machtelt van Thiel zijn bevriende dichters van Leo en reageerden in woorden op zijn recente kleurrijke werk. Grafisch vormgever Frans Lieshout maakte op zijn beurt van deze twee componenten een spannend, nieuw geheel. En zo ontstond ‘In ieder hoofd zit een ander hoofd’, een Gesamtkunstwerk in de ware betekenis van het woord.

Een boek, waarin de vier kunstenaars gezamenlijk een ontdekkingstocht uitzetten voor de kijker en lezer. Elke pagina van deze uitgave - die het traditionele kunstboek overstijgt -  intrigeert en nodigt uit tot nauwlettend kijken en op onderzoek uitgaan. De bibliofiele uitgave wordt een collector’s item voor kunstliefhebbers en een prachtig cadeau voor iedereen die zich graag wil laten verwonderen.

Schatz Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

De tentoonstelling beslaat bijna alle zalen van het museum. In het andere deel hangen de schilderijen van surrealist Hans Kanters, met een totaal andere schilderstijl


Schatz Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Leo Schatz: In ieder hoofd zit een ander hoofd - Olieverf op doek


Schatz Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Leo Schatz: Het oor - Olieverf op linnen


Schatz Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Leo Schatz: Man met lepel - Olieverf op linnen


Schatz Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

De tentoonstelling van Leo Schatz is nog tot 13 januari 2013 te bezichtigen


'In ieder hoofd zit een ander hoofd' is een sprankelend, eigenzinnig kijk-, lees-, blader- en 'openleg'-boek. Het boek verscheen op 1 december 2012, eenmalig, in de beperkte oplage van 1001 exemplaren.
ISBN nummer: 978-90-815719-0-6.
Prijs € 75. Te koop via www.leoschatz.nl  of via de boekhandel.

In aansluiting op de hommagetentoonstelling van Schatz in Museum Jan van der Togt toont het Cobra Museum voor Moderne Kunst pentekeningen van de kunstenaar. De presentatie bestaat uit een kernachtige selectie van recente tekeningen, waarin het indringende en humorvolle tekentalent van Schatz in zijn facetten tot uitdrukking komt.

Adres: Museum Jan van der Togt
Dorpsstraat 50
1182 JE Amstelveen
Tel.: (020) 641 57 54
Openingstijden: woensdag t/m vrijdag van 11.00 – 17.00 uur, zaterdag en zondag van 13.00 – 17.00 uur.

Klik hier voor andere foto's in de categorie Musea