Bijgewerkt: 22 april 2024

Magere oogst - 2012

Foto's -> Natuur -> Amsteltuin tot mei 2019

Magere oogst
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

De witte druiven worden in de eerste week van november geoogst

Net zoals overal in de wereld is eind oktober, begin november de tijd om de druiven te oogsten en dat gebeurde ook in de wijngaard De Amsteltuin in Amstelveen op vrijdag 19 oktober 2012. Wij hebben aan wijnboer Jan Schake gevraagd, hoe de stand van zake is, want veel wijngaarden hadden behoorlijk last van het zeer koude weer begin februari.

wijnoogst Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Na de oogst worden de druiven met de hand geselecteerd


Jan: 'Hoewel de landelijke media meldt, dat de druivenoogst tussen de 20 – 40 % minder is dan vorig jaar, denk ik dat het bij ons nog hoger is dan wij normaliter zouden verwachten. Het heeft alles te maken met de vorstperiode in het begin van het jaar en de snelgroeiende druivenrassen, die wij hier hebben. Zij werden in februari getroffen door de ernstige vorst en toen zijn de uitlopers van de druiven kapotgevroren.

wijnoogst Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Het selectieproces van de druiven wordt door vrijwilligers gedaan in de wijngaard


De Solaris (een wit druivenras) en de Pinotin (blauwe, schimmeltolerante wijndruif ) hebben er grote problemen mee. Ze hebben beiden erg last gehad van de vorst en dat heeft veroorzaakt, dat de Solaris bijvoorbeeld maar ongeveer 10% van de oogst had, van die wij eigenlijk zouden hebben. Bij de andere soorten valt de schade uiteindelijk mee.

wijnoogst Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Tieke, de echtgenote van Jan, werkt ook mee (in witte hemd)


Met de Cabernet Cortis, (een hybride druivenras) een stoere blauwe druif is het redelijk goed gelukt. De Johanniter, is onze andere witte druif en ziet er gewoon heel goed uit. Dat is de meest stabiele druif van onze wijngaard en die oogsten wij ongeveer over een week in november' – aldus de enige wijnboer van Amstelveen.

Op de vraag, of het dan misschien niet verstandig is om over te stappen naar andere druivenrassen, antwoordde hij, dat dat gewoon niet kan in Nederland vanwege het klimaat. Jan: 'Als je überhaupt tot rijping wil komen met die druivenrassen, dan val je terug op een aantal soorten die schimmelresistentie hebben en bovendien snel afrijpen. Dat is maar een handjevol druivensoorten, waaruit je kunt kiezen.

wijnoogst Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Jan Schake, de wijnboer van Amstelveen, staat trots tussen de wijnranken


Een aantal rassen is gewoon niet rijp te krijgen in deze regio en dat komt, omdat er te weinig zon en te weinig warmte is. Daarom zijn we aangewezen op de speciale rassen die ontwikkeld zijn en dan kan het toch zo zwaar vallen. Dan kun je zeggen: dit is een verloren oogst, het is gewoon niet anders.

Iedereen heeft last van de slechte oogst, zelfs in Noord-Frankrijk is een flinke schade ontstaan door het slechte weer. Net als overal in Noord-Europa iedereen heeft de vorst iedereen ernstig geraakt en dat geldt zeker voor ons! Maar wij wisten vanaf het begin, dat je van wijnbouw hier niet kunt rondkomen en daarom hebben aan ons bedrijf meer functies toegevoegd.

wijnoogst Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

De heerlijke warme herfstzon werkt vandaag ook mee gelukkig


Het dagcentrum voor mensen met een beperking en voor ouderen en we verzorgen trouwerijen en andere evenementen. De wijnopbrengst is slechts 4-5 % van de totale omzet van het bedrijf. Het is dus een heel marginaal effect dat de vorst heeft veroorzaakt, maar het is toch heel vervelend. Want zoals alle wijnboeren vinden- ik vind het ook hartstikke leuk om onze wijn te kunnen presenteren.
Maar soms zijn er dingen die je niet kunt veranderen en ik ga niet tegen windmolens, of in dit geval tegen ijskoningen vechten. Nederland blijft een heel problematische land, het kost iedere jaar weer ongelooflijk veel inspanning om de druiven zo goed rijp te krijgen, het is iedere jaar weer een klus' – eindigde Jan Schake, de wijnboer van Amstelveen zijn gesprek.

Klik hier voor andere foto's in de categorie Natuur