Bijgewerkt: 17 april 2024

Richard Smeets - 2012

Foto's -> Musea -> Museum Jan van der Togt

Richard Smeets
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Kunstschilder Richard Smeets beantwoordt de vragen van mevrouw Van Hoytema en vertelt over zijn muzikale kunstprojecten

'Mijn leven wordt voor een groot deel bepaald door denken, niet bedenken, door zien in plaats van kijken en voelen in plaats van weten'.

Na 17 jaar exposeert Richard Smeets (Gennep, 1955) opnieuw in Museum Jan van der Togt in Amstelveen. Vanaf 18 oktober 2012 kleurt hij zes weken lang de ruimtes van het museum. De tentoonstelling bestaat uit werken op papier, olieverf op doek en bronzen beelden uit de periode 2010 – 2012. Tijdens de opening op zondagmiddag 21 oktober 2012 werd een biografie in woord en beeld gepresenteerd. Tijdens de opening van de tentoonstelling vond een aantal interviews plaats, verzorgd door musicologe en journaliste Aukelien van Hoytema.

smeets Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Jan Verschoor, directeur van het Museum Jan van der Togt verwelkomt alle aanwezigen


‘Wat Richard Smeets schildert beoogt pril te zijn, lentelijk, in staat van ontstaan. Ieder van zijn schilderijen richt een kwetsbaar, nog maar net uit het ei gekropen, maar ook niets ontziend voorjaar aan’ (Kunstbeeld, oktober 1985). Dat schreef Maarten Beks naar aanleiding van Smeets’ eerste tentoonstelling in 1985 bij Galerie Krikhaar te Amsterdam. Waar toen gesproken werd over lentelijk, kunnen we nu misschien beter spreken over herfstachtig, waarbij vergankelijkheid en cynisme een wezenlijk thema vormen van zijn werk. Vooral de ‘Tafelgesprekken’ laten dit zien.

smeets Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Journaliste Aukelien van Hoytema interviewt Richard Smeets


‘Je moet je wereld beheersbaar maken’. Onder deze premisse is hij opzoek gegaan naar een thema waar hij beschouwelijk én artistiek mee aan de slag kon, zonder zich te verliezen in cynisme of moraliserende betweterigheid. Vanuit zijn interesse voor de muziek kwam hij uit bij het tweede thema van de tentoonstelling. ‘Niet het musiceren of het portretteren van musici stel ik als doel, maar het schilderen van eigen muziek’.

smeets Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Het trio speelt een compositie onder invloed van een schilderij van Richard Smeets


smeets Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

De kunstliefhebbers in het museum volgen de toespraken


Een vruchtbare samenwerking met de componisten Nard Reijnders (saxofoon) en Bart Jan Baartmans (gitarist) heeft geresulteerd in een dvd met de door hen geschreven composities naar aanleiding van de door Smeets geschilderde partituren, uitgevoerd door onder meer het Nederlands Blazers Ensemble. Dit alles gefilmd en samengesteld door Hugo Thomassen. Deze dvd vormt een onderdeel van het boek.

smeets Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Richard Smeets overhandigt het eerste exemplaar van zijn boek, een eigen biografie aan zijn moeder


smeets Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Een groot bronzen beeld uit de serie 'Tafelgesprekken' van Richard Smeets in het Museum Jan van der Togt


smeets Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Het museum staat er vol met de schilderijen van Richard Smeets. De belangstelling van het publiek was enorm tijdens de opening


smeets Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Een van de tien trailers van het 'Art on the Road' project van Richard Smeets op het Dorpsplein van Amstelveen. De schilderijen op de wagens moeten jongeren lokken om ze met kunst in aanraking te laten komen, want de jeugd gaat bijna nooit naar tentoonstellingen in musea


De tentoonstelling toont de ontwikkeling van enerzijds de confrontatie met eindigheid in ‘Tafelgesprekken’ en anderzijds een manier om zich daarvan af te wenden, door in ‘Muziek’ terug te gaan naar de vraag ‘Wat boeit me in het leven en wat maakt me gelukkig?’.

De biografie ‘Richard Smeets 1978 - 2012’ (tweetalig, hard cover, 324 pag., full- color) werd tijdens de tentoonstelling aangeboden voor € 65.

Adres: Museum Jan van der Togt
Dorpsstraat 50 1182 JE Amstelveen.
Openingstijden: woensdag t/m vrijdag van 11.00 – 17.00 uur
zaterdag en zondag van 13.00 – 17.00 uur.

Klik hier voor andere foto's in de categorie Musea