Bijgewerkt: 17 april 2024

Joop Rubens - 2012

Foto's -> Musea -> Museum Jan van der Togt

Joop Rubens
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Het drieluik van Joop Rubens in het Museum Jan van der Togt

De tentoonstelling 'Under Construction' van de Amstelveense beeldend kunstenaar Joop Rubens in samenwerking met plastisch chirurg Refaat B. Karim en schoendesigner Jan Jansen, was tot en met 17 juni 2012 te zien in het Museum Jan van der Togt. Tijdens de tentoonstelling was ook een bijzonder drieluik te zien. Beeldend kunstenaar Joop Rubens heeft drie portretten van plastisch chirurg Refaat B. Karim gemaakt, vervaardigd door gebruik te maken van chirurgische nietjes.

Kunstenaar Joop Rubens wilde het drieluik als schenking aanbieden aan de gemeente Amstelveen, waar het wordt opgenomen in de kerncollectie beeldende kunst van de gemeente. Op donderdagmiddag 5 juli 2012 was het zover en overhandigde Joop Rubens tijdens een korte ceremonie in het Museum Jan van der Togt, de werken officieel aan wethouder John Levie.

Rubens Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Joop Rubens leest zijn toespraak voor. Naast hem staat plastisch chirurg Refaat B. Karim


Rubens Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Joop Rubens overhandigt het gezamenlijke cadeau aan wethouder Levie: een gesigneerde chirurgische nietmachine


Rubens Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Wethouder John Levie tijdens zijn toespraak


Tijdens de overhandiging vertelde hij heel blij te zijn, dat het kunstwerk in de kerncollectie kunst van de gemeente wordt opgenomen en een goede plek krijgt in het raadhuis. Tevens gaf hij de wethouder een gesigneerde doos met een chirurgisch nietapparaat.

Het is gesigneerd door Joop Rubens en Refaat B. Karim. Vervolgens vertelde de kunstenaar, dat Amstelveen veel betekent voor hen en andersom. De gemeentelijke subsidie naast andere sponsoren, hebben dit project inclusief de tentoonstelling, mogelijk gemaakt, waarvoor ze heel erkentelijk zijn.

Rubens Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Joop Rubens vertelt aan wethouder Levie over het ontstaan van het drieluik


Rubens Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Een vrouw maakt nog snel een foto van het drieluik, voordat het 'verdwijnt' naar het raadhuis


Rubens Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Een close-up van het deel van het drieluik met de nietjes


Rubens: 'Kunst en zorg kunnen de bindende factor zijn in onze samenleving, een uiting van beschaving, dus cultuur. Dat is ook zo gebleken tijdens onze samenwerking tussen mij als beeldend kunstenaar en plastisch chirurg Refaat Karim. Tijdens het project ontwikkelden wij onder andere een concept, waar de chirurgische nietjes centraal staan.'

Volgens de heer Rubens, bleek de samenwerking ook goed werken tijdens de recente tentoonstelling 'Under Construction' in het Museum Jan van der Togt. In samenspraak met Refaat Karim werd naar een speciaal materiaal gezocht, waaraan de nietjes zouden vasthechten en het resultaat was hier aanwezig. Volgens hem kunnen wij hier een wereldprimeur bewonderen.

Wethouder Levie (BBA) vertelde, dat de gemeente heel blij is met het drieluik en dat de laatste keer, dat een kunstenaar een kunstwerk aan de gemeente aanbod in 1994 was. Levie: 'Het is een kunstwerk geworden- refererend aan de expositie, - van autonome, onconventioneel denkende, creatieve, professioneel betrokken mensen. Het is een geschenk aan alle Amstelveners en daarom is de plek die wij hebben bedacht voor het drieluik, de brede gang naar de raadzaal, het centrum van de democratie. Heel erg bedankt, dank je wel! – aldus wethouder Levie.

Van 10 mei tot en met 17 juni 2012 exposeerde Joop Rubens – onder de noemer ‘Under Construction’ – in Museum Jan van der Togt. De menselijke huid stond centraal in deze tentoonstelling. Rubens onderkende het belang van de menselijke huid in zijn werk. Om meer inzicht in de mogelijkheden van het huid te krijgen, zocht hij contact met plastisch chirurg Refaat Karim. Er ontstond al gauw een hechte vriendschap tussen hen. “Dokters en kunstenaars hebben ogenschijnlijk geen overeenkomst, maar hebben meer gemeen, dan op het eerste oog lijkt”, stelde Karim.

Klik hier voor andere foto's in de categorie Musea