Bijgewerkt: 19 april 2024

Stalen koffiekannen - 2012

Foto's -> Gebeurtenissen -> Stadshart

Stalen koffiekannen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

De twee stalen koffiekannen van Klaas Gubbels op het Stadsplein van Amstelveen op maandag 11 juni 2012

De gemeente Amstelveen werd in de gelegenheid gesteld, om tijdelijk de beelden 'Née de la Terre' ('Geboren uit de aarde') van beeldend kunstenaar Klaas Gubbels (1934) binnen de gemeentegrenzen te plaatsen. De beelden kregen hun plek op het Stadsplein voor de fontein.

De openingshandeling vond plaats op dinsdagmiddag 12 juni 2012 en werd verricht door wethouder John Levie in aanwezigheid van kunstenaar Klaas Gubbels en een aantal betrokkenen. De heer Gubbels is zonder enige twijfel één van de belangrijkste levende Nederlandse beeldend kunstenaars. De door hem gemaakte kunstwerken zijn voor velen iconen geworden: serieuze maar lichtvoetige voorstellingen die herkenbaar zijn, maar ook steeds de grenzen van het realisme aftasten.

koffiekannen Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Wethouder Levie leest een gedicht voor van Jules Deelder: 'Koffie is de troost des volks'


De beelden stonden al een jaar lang in Amsterdam op het op het Gustav Mahlerplein zuid, maar omdat Stichting ArtZuid met het organiseren van een nieuwe openlucht tentoonstelling bezig is, moesten ze daar weg. Toen Hetty Tjalkens, directeur van de Kunstuitleen Amstelveen dit hoorde, heeft ze direct met wethouder Levie contact opgenomen om hem te vragen, hoe hij tegenover het plan stond, om de metershoge stalen koffiekannen naar Amstelveen te halen.

koffiekannen Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Hetty Tjalkens directeur van de kunstuitleen, Gerard Lohuis directeur van P60 en Linda Reuters-du Prie, beleidsadviseur cultuur van de gemeente Amstelveen en Jan de Bruin, art consultant luisteren naar wethouder Levie


Het antwoord was positief en door de medewerking van een aantal tussenpersonen was het mogelijk geworden, om de stalen beelden hiernaartoe te transporteren en te installeren. Het extra pluspunt was natuurlijk, dat de in Arnhem en in Frankrijk wonende kunstenaar, Klaas Gubbels ook bereid was gevonden, om de beelden persoonlijk te onthullen. Van een echte onthulling was hier natuurlijk geen sprake, want de beelden staan hier sinds maandag en vele Amstelveners hebben ze al bewonderd. Maar waarom de beelden hier geplaatst werden, wisten niet zo veel mensen. Gubbels heeft al een grote blauwe koffiekan staan in de vijver voor het hoofdkantoor van Zwitserleven Verzekeringen aan de Burgemeester Rijnderslaan.

koffiekannen Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Het gezelschap poseert voor de reusachtige koffiekannen. Helemaal links staat Jeroen Dijkstra, galeriehouder Livingstone Galerie in Den Haag


Omdat de vijver met de blauwe koffiekan van de weg af bijna niet te zien is, weten veel Amstelveners niet eens dat hier al jaren een typische Gubbels beeld staat. Na de 'onthulling' gingen de aanwezigen naar restaurant Popov om een kopje koffie te drinken. Dus Amstelveen heeft nu, weliswaar tijdelijk, zelfs drie gigantische koffiekannen van Klaas Gubbels.

koffiekannen Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Beeldend kunstenaar Klaas Gubbels tijdens de onthulling


Klaas Gubbels (Rotterdam, 19 januari 1934) is een Nederlands kunstenaar, op dit moment woonachtig in Arnhem. Het meest bekend is hij met zijn stillevens van tafels, stoelen en koffiekannen. In de jaren 50 volgde Gubbels verscheidene opleidingen. Zo volgde hij van 1949 tot 1951 aan de Technische school in Rotterdam een opleiding reclameschilderen, van 1951 tot 1952 een avondcursus aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Rotterdam en studeerde hij van 1952 tot 1958 aan academie '‘Kunstoefening’ te Arnhem, waarnaast hij ook avondlessen in beeldhouwkunde volgde.

koffiekannen Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Hoewel de koffiekannen behoorlijk verroest zijn, dit zijn de typische beelden onder andere, waarmee Gubbels heel bekend is geworden


In verloop van tijd werden zijn kunstwerken steeds abstracter. Sommige mensen zullen zijn werk in eerste instantie als eenkennig omschrijven, vanwege het beperkte aantal aan visuele thema's, maar dit is juist ook weer de kracht en charme van zijn kunstwerken. Daarnaast gebruikt hij voor deze onderwerpen een veelvoud aan technieken en materialen, zoals fotografie, litho, houtsnede, wandschildering, collage, objet trouvé, glas en metaal. Zijn werk heeft raakvlakken met kunstwerken van kunstenaars als Giorgio Morandi en Amedeo Modigliani en lijkt beïnvloed door Marcel Duchamp, Man Ray en George Segal.

In 2005 had Klaas Gubbels een grote retrospectieve tentoonstelling van zijn werk in het Museum voor Moderne Kunst Arnhem. De Kunstuitleen Amstelveen heeft een aantal van zijn werken in de collectie opgenomen, waaronder een zeer grote houtsnede (120 x 160cm) uit de serie 'precious prints', diverse sculpturen, collages en grafiek.

Klik hier voor andere foto's in de categorie Gebeurtenissen