Bijgewerkt: 17 april 2024

Bernard Heesen - 2012

Foto's -> Musea -> Museum Jan van der Togt

Bernard Heesen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Bernard Heesen tijdens de opening van zijn tentoonstelling op 28 maart 2012 in het Museum Jan van der Togt

Tot en met 6 mei 2012 exposeert Bernard Heesen in het kader van 400 jaar diplomatieke betrekkingen tussen Nederland en Turkije in Museum Jan van der Togt. Hiermee geeft hij een prelude op zijn solotentoonstelling later dit jaar in de SALT Galata galerie in Istanboel.

Bernard is een van de meest toonaangevende glaskunstenaars van dit moment. De doorgaans robuuste vorm van zijn objecten gaat harmonieus samen met de fijnzinnigheid en zijn gevoel voor humor. Hij leerde het vak van zijn vader en oprichter van glasstudio ‘De Oude Horn’, Willem Heesen.

De Oude Horn
In 1977 opende ‘De Oude Horn’ in een voormalig stoomgemaal nabij Leerdam, de glasstad van Nederland. Willem maakte zich – met vallen en opstaan – het glasblazen eigen. Hij experimenteerde met vergeten technieken. Bernard assisteerde zijn vader daarbij. “Ik leerde mezelf het glasblazen door met een klont gloeiend glas aan de pijp naar buiten te lopen, en maar slingeren totdat het glas als een dunne draad aan de pijp hing.”

Tegen het einde van de jaren tachtig trok Willem zich geleidelijk terug. In 1993 nam Bernard de glasstudio volledig van zijn vader over. Hij maakte van ‘De Oude Horn’ een broedplaats voor vernieuwende glaskunst.

heesen Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Bernard Heesen: Geblazen glas


SALT Galata galerie
In de zomer van 2012 verruilt Bernard zijn glasstudio tijdelijk voor de Istanboelse Glass Furnace. Aldaar gaat hij samen met studenten glasobjecten blazen. Het resultaat van de workshop wordt – op uitnodiging van Vasif Kortun – in oktober tentoongesteld in de SALT Galata galerie. Vasif is bekend om zijn curatorschap voor verscheidene Biënnales in onder meer Istanboel, Saõ Paulo en Venetië.

heesen Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Bernard Heesen: Slabak


Museum Jan van der Togt
Dorpsstraat 50
1182 JE  Amstelveen.
Openingstijden:
Woensdag t/m vrijdag van 11.00 – 17.00 uur

Zaterdag en zondag van 13.00 – 17.00 uur

Klik hier voor andere foto's in de categorie Musea