Bijgewerkt: 22 april 2024

Nieuwe Stinzentuin - 2012

Foto's -> Gebeurtenissen -> Wester-Amstel

Nieuwe Stinzentuin
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

De heer Appeldoorn, van de Stichting Lissone vertelt over de inrichting van de tuin op Wester-Amstel. Naast hem staat Søren Movig, rentmeester van de buitenplaats

Op de zonnige zaterdagmiddag 14 april 2012 werd de volledig gerenoveerde stinzentuin in het park van buitenplaats Wester-Amstel officieel geopend. De belangstelling was redelijk groot te noemen. De aanwezigen werden buiten verwelkomd met een kopje koffie, of thee en natuurlijk een koekje erbij.

Tijdens dit informele samenzijn, kon men elkaar even spreken en de laatste nieuwtjes uitwisselen. Belangrijk onderwerp hierbij was natuurlijk het op handen zijnde festijn rond het 350-jarig bestaan van Wester-Amstel.

stinzen Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

De aanwezigen volgen de toespraken


Nadat iedereen was gelaafd, kreeg de heer M. Appeldoorn, van de Stichting Lissone, het woord. Hij hield een leuke toespraak, waarbij hij uitlegde hoe een Chinese tuin werd aangelegd en hoe dit beeld past bij de tuin en de omgeving van Wester-Amstel.

De heer Paul Tensen en de heer Co Meulman, die beiden een grote bijdrage hebben geleverd aan de stinzentuin, kregen een mooi boek, dat handelt over allerlei buitenplaatsen.

Vervolgens gaf de heer Tensen tuincoördinator van de Stichting Vrienden Wester-Amstel, uitvoerig uitleg aan de aanwezigen over de stinzenplanten. Toen mocht de gedenkplaat worden onthuld en deze eer kreeg de heer Meulman.

stinzen Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Paul Tensen aan het woord


stinzen Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

De heer Co Meulman staat trots naast het bord met het verhaal van de stinzentuin


stinzen Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

De mensen bedanken zijn goede daad met een groot applaus


Hij was blij verrast en vond het teveel eer, dat op de gedenkplaat staat: 'Stinzentuin Co Meulman'. Hij vertelde, dat zijn financiële bijdrage eigenlijk te danken was aan zijn dochter. Die had een verjaarsfeest voor hem georganiseerd, terwijl het regende.

Maar op het moment, dat het feest begon, scheen de zon en bleek iedereen daardoor zo goed gemutst, dat men gul een bijdrage gaf aan de jarige. Dit geldbedrag heeft de heer Meulman geschonken om de stinzentuin in te richten, vandaar zijn naam op de gedenkplaat.

stinzen Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Bloemen in de stinzentuin


Het woord stins komt van het Friese woord 'Stins' en betekent 'Stenen huis', een versterkt en met stenen gebouwd huis. Stinzenplanten vormen een bijzondere groep sierplanten, vooral bol- en knolgewassen, die thuishoren op oude buitenplaatsen en bij kastelen en zich daar verwilderen. Het zijn in de regel voorjaarsbloeiers met opvallende bloemen.
Stinzentuin in buitenplaats Wester-Amstel geopend


Deze planten zijn lang geleden van buiten Nederland aangevoerd. Ze werden aangeplant om te verwilderen en hebben wisten stand te houden. Sommige soorten, zoals de vingerhelmbloem, komen van nature wel in Nederland voor.

stinzen Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Het park in Wester-Amstel is goed onder handen genomen, veel oude bomen zijn gerooid, de vijver is uitgebaggerd, het kippenpaleis opgeknapt, dus de tuin is klaar voor het zomerseizoen van 2012


Na de ceremonie hield Søren Movig nog een korte speech over het feit, dat de aanleg van de tuin van Wester-Amstel vanaf het begin beschreven was en dat dit in een boekwerkje werd uitgegeven. Al deze bijzonderheden van de middag moesten worden gevierd, dus werden flessen champagne ontkurkt en getoost. Daarbij kreeg een ieder nog een grote punt gebak. Het was weer een hele gezellige middag op Wester-Amstel!

Klik op Wester-Amstel voor informatie over de buitenplaats zelf.

Klik hier voor andere foto's in de categorie Gebeurtenissen