Bijgewerkt: 22 april 2024

Raadhuis
Gebouw en gevelsteen - 1965

Foto's -> Gebouwen -> Raadhuis

RaadhuisGebouw en gevelsteen
(Amstelveenweb.com - Gemeentearchief NA)

Het Raadhuis van Nieuwert-Amstel met bijgebouwen

Amstelveen
(Bron: Ach Lieve Tijd - Amstelveen)

Foto van een tegeltableau ingemetseld in de gevel boven de ingang van het toenmalige Raadhuis aan de Dorpstraat


De afbeelding op het tegeltableau toont drie kroegen aan het einde van de Kalfjeslaan bij de Amstel. Vanwege de afbeelding van kroegen in de gevel van het raadhuis, kreeg het tableau veel kritiek en werd tijdens een verbouwing in 1940 verwijderd.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2002)

Gedenksteen in de gevelmuur van het Oude Raadhuis uit 1945
'Barmhartige Samaritaan"


Na de bevrijding heeft de gemeente Nieuwer-Amstel hulp geboden aan het dorpje Overloon, gemeente Vierlingsbeek. Als dank voor de inzet heeft de gemeente Vierlingsbeek deze gedenksteen aan de gemeente Amstelveen geschonken. De gevelsteen wordt omschreven als: Oorlogsmonument 'De Barmhartige Samaritaan'. In Nederland zijn nog vier van deze 'Barmhartige Samaritaan' gevelstenen namelijk in Hoofddorp, Halfweg, Uithoorn en Ouderkerk
Bron: Tegels op Locatie - (typ bij postcode 118 in en dan verschijnen de tegels in Amstelveen)

Over de maker
Piet Peters (Tegelen, 9 mei 1889 ? Heer, 14 juli 1950) was een Nederlandse kunstschilder en beeldhouwer. Hij volgde een studie tot kunstschilder aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen en de Académie royale des beaux-arts de Bruxelles. Behalve als kunstschilder was hij ook actief als beeldhouwer en maakte beelden en grafmonumenten van sieraardewerk. In 1942 richtte hij in een voormalige dakpannenfabriek aan de Industriestraat in Tegelen het sieraardewerkbedrijf Petri op. Hier werden naast religieuze beelden ook figuren als danseresjes, vissers en dierfiguren gemaakt. Petri produceerde tevens gebruiksgoederen als asbakken en vazen. In 1948 werd het bedrijf overgenomen door Frankton C.V. In 1940 ontwierp Peters het Oorlogsmonument Tegelen, waarschijnlijk het eerste oorlogsmonument voor slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in Nederland.

Amstelveen
(Amstelveenweb.com)

Het gemeentewapen van Amstelveen aan de muur van het oude Raadhuis.
Het wapen is afgeleid van het wapen van Jan van Persijn, heer van Aemstelle en Waterland.
Zie voor een zeer uitgebreid uitleg bij A.C. Bijsmans, Auteur van het boekje ?Het Wapen van Amstelveen? - sept. 1994.


Amstelveen
(Amstelveenweb.com - Gemeentearchief NA)

Raadhuis met links het gebouw van Culturele Zaken


Amstelveen
(Amstelveenweb.com - Gemeentearchief NA)

Het gerenoveerde Raadhuis aan de Dorpsstraat


Raadhuis
(Amstelveenweb.com)

Raadhuistoren


Raadhuis
(Amstelveenweb.com)


Lees meer over de geschiedenis en het ontstaan van het (oude) Raadhuis. Eind 1978 werd begonnen met de bouw van een nieuw Raadhuis, gelegen aan de Poel. Toen dat in januari 1980 was geopend, is dit oude raadhuis volledig gestript van binnen en opnieuw opgebouwd.Ook het pand ernaast (zie middelste foto), is gesloopt en opnieuw opgebouwd. Het huis je van Culturele zaken werd gesloopt en maakte plaats voor een groot parkeerterrein.

Klik hier voor andere foto's in de categorie Gebouwen