Bijgewerkt: 22 april 2024

Niercentrum geopend - 2012

Foto's -> Gebouwen -> Ziekenhuis-Kliniek-Hospice

Niercentrum geopend
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

De feestelijke taart

Donderdagmiddag 16 februari 2012 is het Niercentrum aan de Amstel te Amstelveen officieel geopend. Burgemeester Jan van Zanen van Amstelveen en Prof. dr. Pieter M. ter Wee, bestuurslid van het niercentrum, spraken de aanwezige genodigden toe. Onder de genodigden waren onder andere patiënten, bestuursleden en medewerkers van VU medisch centrum, Carenalis Niercentra en Ziekenhuis Amstelland, samenwerkingspartners en dialysecentra uit de omgeving.

niercentrum Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Mevrouw Karin Heijne, afdelingshoofd van het Niercentrum aan de Amstel verwelkomt de aanwezigen


In zijn toespraak benadrukte burgemeester Van Zanen, hoe fijn het is dat mensen met een nieraandoening nu dicht bij huis en vooral in een aangename omgeving begeleid en behandeld kunnen worden. Een nieraandoening legt beslag op het dagelijks doen en laten van mensen. Veel patiënten moeten drie keer per week voor meerdere uren dialyseren; het maakt het een stuk aangenamer als dit in een kleinschalige en gastvrije omgeving kan met faciliteiten die voorzien in het gemak en comfort van de patiënten.

niercentrum Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Jan van Zanen, burgemeester van Amstelveen tijdens zijn toespraak


Toespraak Jan van Zanen burgemeester van Amstelveen:
Geachte mevrouw Heijne, professor Ter Wee, liebe Freunden aus Deutschland, Herzlich Willkommen ...
Dames en heren,
Wat zal het voor u - patienten - een genoegen zijn dat het zover is. Een niercentrum vlakbij. ‘Heeft u het aan uw nieren, dan zit u goed in Amstelveen’. Dat zeg ik natuurlijk bij wijze van grap ... een nieraandoening is absoluut geen pretje.

Ik weet dat van dichtbij in de kennissenkring. Maar het is fijn, dat als je er last van hebt, je dichtbij terecht kan. En dat kan nu in Amstelveen.

In de Zorgkrant van Amstelland ziekenhuis las ik het verhaal van een patiënt woonachtig in Haarlem die drie keer in de week naar Almere moest om te dialyseren. Nu kan deze patiënt naar Amstelveen komen en daarnaast nog twee dagen in de week werken. Ook voor Amstelveense patiënten is deze kliniek een uitkomst.

De prettige sfeer in deze kliniek zorgt ervoor dat patiënten – ondanks alle ongemakken – zich thuis kunnen voelen. Veel patiënten verblijven vaak meerdere dagen per week in de kliniek. Het gevoel van thuis maakt dat het allemaal wat dragelijker is.

Aan de komst van deze kliniek ligt een uniek samenwerkingsverband ten grondslag tussen drie partijen. Het centrum is ontstaan vanuit een samenwerking tussen VU medisch centrum en Carenalis Niercentra. Het centrum biedt de voordelen van kleinschalige zorg op het terrein van Ziekenhuis Amstelland, waarmee nauw wordt samengewerkt. Met de toevoeging van een topklinisch ziekenhuis, als het VUmc in de buurt, maakt het de kwaliteit van zorg compleet.

Het resultaat mag er zijn. Kwalitatief hoogwaardige zorg dicht bij de patiënten in en rond de zuidkant van Amsterdamse regio. Ik heb begrepen, dat de kliniek - sinds september vorig jaar - steeds bekender wordt. Het spreekuur is groeiende. Inmiddels worden er ongeveer 20 dialysepatiënten begeleid en behandeld. Maar er gebeurt meer om de kliniek op een goede manier onder de aandacht te brengen.

Er wordt gewerkt aan de vormgeving van de Predialysepolikliniek. Voorkomen is immers nog altijd beter dan genezen. De kliniek timmert aan de weg. De patiënten en huisartsen weten u te vinden. Zoals gezegd ben ik blij, dat er vandaag ook patiënten aanwezig zijn. Om u draait het immers allemaal.Tegen u zou ik willen zeggen. Vergeet vooral niet - als het even kan - te genieten van het leven.
Het valt niet altijd mee, maar er blijft vaak genoeg over. Durf de stap over de brug te zetten. Stef Bos schreef er een mooie tekst over met als titel 'Niemandsland'.

' ... De blauwe aders
Stromen langs haar slapen
Naar beneden
En verdwijnen
Naast haar ogen
In het niets

In gezelschap
Is ze altijd wat afwezig
Ze is zo mooi
Als ze zwijgend denkt
Aan iets

Ik heb geen leven
Om een leven mee te delen
Ik ben geen grond
Waarop een toekomst wordt gebouwd
De liefde volgt zo vaak
De weg van de seizoenen
En het einde
Van het jaar is meestal koud

Deze afstand
Is zo mooi
En onverklaarbaar
Er is nog niets gezegd
Er is nog geen verwijt
Ik laat het niemandsland
In alle stilte rusten
En zoek het slagveld
In de woorden die ik schrijf

Maar als woorden
Bruggen bouwen
Zal ik zwijgen, want
Met een brug
Verdwijnt de mythe
Van de overkant ...'.

U kunt die brug zelf maken. Geniet van het leven. Ondanks alle ongemakken. Vanaf vandaag ook hier in het Niercentrum aan de Amstel. Alle betrokkenen voor en achter de schermen feliciteer en complimenteer ik met het nieuwe Niercentrum. De patiënten tenslotte, om u gaat het, wens ik heel veel sterkte en kracht. Houd vol.'

Niercentrum aan de Amstel biedt deze voordelen van kleinschalige zorg aan op het terrein van Ziekenhuis Amstelland, waar nauw mee wordt samengewerkt. Met de toevoeging van een topklinisch ziekenhuis als het VUmc in de buurt, maakt het de kwaliteit van zorg compleet.

niercentrum Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Een aantal nierpatiënten was ook aanwezig tijdens de officiële opening van het Niercentrum


Prof. dr. Pieter M. ter Wee sprak over de totstandkoming van het niercentrum. Niercentrum aan de Amstel is ontstaan vanuit een samenwerking tussen VU medisch centrum en Carenalis Niercentra en wordt met kennis en inzet vanuit Ziekenhuis Amstelland ondersteund. Gesprekken met de drie partijen vonden al in 2009 plaats, waarna mogelijkheden tot een samenwerking steeds meer vorm kregen en Niercentrum aan de Amstel medio september 2011 in gebruik werd genomen.

niercentrum Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Prof. dr. Pieter ter Wee, Afdelingshoofd nefrologie in het VU Medisch Centrum aan het woord


"Het centrum is een goed voorbeeld van ketenzorg, zoals het bedoeld is", aldus Prof. dr. Pieter M. ter Wee. Door een nefrologisch spreekuur te draaien op de Polikliniek Interne Geneeskunde van Ziekenhuis Amstelland vindt betere afstemming plaats tussen professionals uit de eerste en tweede lijn, wordt er ingezet op vroege opsporing van nierschade en kan diagnostiek en behandeling in een vloeiende lijn worden doorgezet.

niercentrum Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Er kwamen veel mensen naar de opening


niercentrum Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Prof. dr. Pieter ter Wee en een nierpatiënt snijden de feestelijke taart aan


Niercentrum aan de Amstel biedt in het eigen centrum een predialysespreekuur aan, waar mensen gezamenlijk met het team van het niercentrum geleidelijk toewerken naar een nierfunctievervangende therapie in de vorm van dialyse of transplantatie.

niercentrum Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

De aanwezigen volgen de spannende actie, want de taart is weliswaar groot, maar of ze er ook een stukje van krijgen is nog de vraag...


Na de toespraken en het aansnijden van de speciale gelegenheidstaart door een patiënt en de nefroloog van het niercentrum, Wim Rüger, werden de aanwezige gasten uitgenodigd voor een hapje en drankje in het niercentrum. Medewerkers van Niercentrum aan de Amstel gaven rondleidingen, om de huiselijke omgeving en sfeer in het centrum met eigen ogen te kunnen zien en proeven.

niercentrum Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Burgemeester Van Zanen wijst het boord van het Niercentrum aan en loopt binnen om met de rondleiding te beginnen


niercentrum Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Een van de bedden van de dyalise kamers. Hier moeten de mensen drie keer per week voor meerdere uren gedialyserd worden


niercentrum Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Er staan ook speciale stoelen, want niet iedereen wil uren liggen tijdens de behandeling


niercentrum Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Kunstschilder Charlotte Arends (r) geeft instructies aan burgemeester Van Zanen, hoe en met welke kleurcombinaties hij moet schilderen


niercentrum Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

De nieuwste kunstschilder van Amstelveen in actie


niercentrum Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Het mini schilderij van burgemeester Van Zanen heeft een verrassende naam: 'Een bos bloemen'


niercentrum Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

De heer Moors, directeur van het Ziekenhuis Amstelland werkt hard, om zijn schilderkunst te kunnen openbaren


niercentrum Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Jacques Moors, directeur van het Ziekenhuis Amstelland heeft een meer simpele oplossing: een stoel. Hij vertelde over zijn kunst: 'Je moet ergens zitten, om het schilderij goed te kunnen zien'


niercentrum Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Het gebouw van Niercentrum aan de Amstel


Nefrologie?
Nefrologie (van het Griekse νεφρός - nephros, 'nieren"', gecombineerd met het achtervoegsel-logie, 'de studie van') is een tak van de interne geneeskunde en kindergeneeskunde die te maken heeft met de studie van de functie en ziekten van de nier.

Dyalise?
Dialyse is de uitwisseling van in water opgeloste stoffen door een semipermeabel membraan. Vaak wordt dialyse gebruikt als synoniem voor hemodialyse, een van de bestaande nierfunctievervangende therapieën. Therapieën die gebruikt worden om patiënten met nierfalen in leven te houden, al dan niet in afwachting van een niertransplantatie.

Semipermeabel membraan
Semipermeabiliteit kan vertaald worden met halfdoorlatendheid, of halfdoorlaatbaarheid. Het is een term die met name in de biologie en de scheikunde wordt gebruikt om de eigenschappen van een membraan te beschrijven, dat sommige moleculen doorlaat en andere niet.

Open Dag. Tijdens de landelijk Open dag van Zorg en Welzijn zaterdag 17 maart 2012 is Niercentrum aan de Amstel geopend van 11:00-16:00 voor alle belangstellenden uit de regio.

Klik hier voor andere foto's in de categorie Gebouwen