Bijgewerkt: 17 april 2024

Museum viert 20-jarig bestaan - 2011

Foto's -> Musea -> Museum Jan van der Togt

Museum viert 20-jarig bestaan
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Het Tomado rek van Rob Brünnmayer, medeoprichter Museum Jan van der Togt

Een zaal vol Tomado-rekjes, een overzichtstentoonstelling van de complete collectie glassculpturen en als toetje een zeer exclusieve Anton Heyboer expositie. Het twintigjarig bestaan van het Jan van der Togt Museum in Amstelveen wordt groots gevierd.

Een van de grote zalen van het museum is momenteel gevuld met 90 Tomadorekjes. Je stuit er op de bril van Annie MG Schmidt naast boeddhabeeldjes van Erica Terpstra, kindertekeningen van Carice van Houten en het naambordje van Gerard Joling. Deze wonderlijke collectie memorabilia is een eerbetoon aan Jan van der Togt.

tomado Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Het Tomado rek van Coster Diamonds uit Amsterdam met een glazen diamant


tomado Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Het Tomado rek van zanger Gerard Joling


Jan van der Togt was niet alleen de oprichter van het museum in het oude dorp van Amstelveen, maar ook van de Tomadofabrieken, waar het bekende boekenrekje werd gemaakt. Museumdirecteur Jan Verschoor: 'Je kunt natuurlijk voor een tentoonstelling over de geschiedenis van Tomado kiezen, maar ik vind het altijd leuker om iets verrassends te doen.'

Daarom vroeg hij een stoet bekende Nederlanders en prominente Amstelveners om een eigen Tomadorekje te vullen met persoonlijke spullen. De bijzondere tentoonstelling die daaruit ontstond is wegens succes verlengd tot 4 december 2011.

tomado Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Het Tomado rek van KLM skyteam, bedrijfsvriend Museum Jan van der Togt


tomado Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Het Tomado rek van voormalig zwemkampioene, sinologe, sportjournaliste en staatssecretaris Erica Terpstra


tomado Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Het Tomado rek van actrice Carice van Houten


Er staat nog meer op het feestprogramma
Op 22 november 2011, de dag dat het museum precies twintig jaar bestaat, wordt de vaste glascollectie van het museum voor het eerst compleet uitgestald, samen met de 19 werken van Sam Francis uit de originele collectie van Jan van der Togt. Dat is bijzonder, want nooit eerder was de gehele collectie te zien, simpelweg omdat daar niet genoeg ruimte voor was. Dankzij een recente uitbreiding kan het nu wel.

Als de officiële feestelijkheden rond het twintigjarig bestaan zijn geluwd, komt er als toetje ook nog een grote Anton Heyboer tentoonstelling. Het is de tweede keer dat topstukken uit de nalatenschap van de in 2005 overleden schilder uit Den Ilp in het museum te zien zijn. Bij de veelbesproken expositie in 2008, die werd bijgewoond door de vier vrouwen van Heyboer, was vooral recent werk te zien, dit keer staat Heyboers oudere werk uit de jaren zeventig centraal.

Heyboer Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2008)

Een foto van Anton Heyboer uit de jaren 1950, gemaakt tijdens de opening van de tentoonstelling van de kunstenaar in maart 2008 in het Museum Jan van der Togt


Het museum zet met deze kunstenaar van naam een traditie voort. Al sinds het begin wordt de vaste glascollectie op verrassend creatieve wijze gecombineerd met werk van grote publiekstrekkers als Corneille, Jan Cremer, Carel Appel en Herman Brood.

Jan Verschoor, van wie ook een groot aantal beeldhouwwerken te zien is in het museum, gelooft heilig in de wisselwerking tussen glas en andere kunstuitingen. ,,Mensen die voor de grote publiekstrekkers komen, ontdekken vanzelf het glas. Je ziet vaak, dat ze daar later nog eens voor terugkomen. Als je het goed aanpakt, versterkt glas de kracht van de schilderijen.’’ Ook bij de tentoonstelling van Heyboer speelt de glaskunst weer een verrassende bijrol, belooft de museumdirecteur.

Adres: Museum Jan van der Togt Dorpsstraat 50, Amstelveen

Klik hier voor andere foto's in de categorie Musea