Bijgewerkt: 17 april 2024

Boekpresentatie Ruud Lapré - 2011

Foto's -> Musea -> Museum Jan van der Togt

Boekpresentatie Ruud Lapré
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Jan Verschoor, directeur van het Museum Jan van der Togt verwelkomt alle aanwezigen

Ruud Lapré in een dialoog met Hans Wiegel
Ruud Lapré in een dialoog met Hans Wiegel en de onthulling van het persoonlijke Tomado boekenrekje van Hans Wiegel gebeurde op woensdagmiddag 12 oktober 2011 tijdens een feestelijke boekpresentatie in het Jan van der Togt Museum te Amstelveen.

Het was een van de activiteiten ter gelegenheid van het 20-jarig bestaan van het museum. Ruud Lapré, emeritus hoogleraar gezondheidszorgbeleid en economie heeft zijn boek 'Terra Incognita. Indische schetsen van vader tot zoon', -zijn literaire debuut, aangeboden aan oud VVD politicus de heer Hans Wiegel.

Lapre Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Prof. dr. Ruud Lapré vertelt over zijn boek en hoe hij de verbinding legde met de heer Wiegel


Lapre Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

De gasten volgen de presentatie


Kunst heeft alles te maken met emotie. Dat geldt voor alle kunsten, de literatuur niet minder, dan de schilder- of de beeldhouwkunst. De kunsten gaan ook over de relatie tot de samenleving en haar geschiedenis. Literatuur en beeldende kunsten lopen hier dezelfde route.

Lapre Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Oud VVD politicus Hans Wiegel is vereerd met de uitnodiging en vertelt onder andere over zijn familiegeschiedenis in Nederlands - Indië


Lapre Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Jan Verschoor onthult de Tomado rek van professor Lapré. Bekende Nederlanders, plaatselijke kunstenaars, burgemeester en wethouders en medewerkers van het museum zijn uitgenodigd om een eigen Tomado rekje te vullen met een kunstwerk, of persoonlijke voorwerpen uit de jaren 50 en 60


Lapre Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Hans Wiegel krijgt een goede wijn cadeau van de professor


Lapre Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Vlnr.: Jan Verschoor, Hans Wiegel, burgemeester Jan van Zanen en Ruud Lapré met zijn echtgenote tijdens de fotoshoot


Ruud Lapré publiceerde eerder over gezondheidszorg en economie en later over beeldende kunsten. Nu zijn autobiografische roman. Het persoonlijk getinte verhaal speelt zich af in het Nederlands - Indië vanaf de oorlogsjaren tot de soevereiniteitsoverdracht en deels in Nederland. Een stukje recente geschiedenis, van vader tot zoon verteld via twee aangrijpende verhaallijnen. Over gebeurtenissen die hun eigen, onafwendbare, verloop kennen.

Lapre Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Na de presentatie leest Hans Wiegel nog stukjes uit het boek van Ruud Lapré


Waarom aan Hans Wiegel?
Speciaal aan hem, omdat Terra Incognita ook slaat op een recent verleden van de heer Wiegel zelf en dus op een gedeelde geschiedenis: zijn moeder is op Java geboren en zijn grootvader diende het vaderland als onderofficier in het Overzeese KNIL.
Tomado in het van der Togt

Vele bekende Nederlanders hebben in oktober 2011 hun persoonlijke attributen af voor de inrichting van hun persoonlijke Tomado-boekenrekje.  Museum Jan van der Togt heeft een tentoonstelling gewijd aan het veelkleurige ijzeren wandmeubel ter ere van het twintigjarig bestaan van het museum. De tentoonstelling is een eerbetoon aan Jan van der Togt, de oprichter van het museum én de Tomado fabrieken.

tomadorek Amstelveen
(Foto Museum vd Togt - 2011)

V.l.n.r.: Het Tomado-rekje van de Braziliaanse ambassadeur José Artur Denot Medeiros, Carice van Houten en Edgar Vos


Zo’n 300 bezoekers bezochten de opening en vergaapten zich aan deze rekjes. Een van de bezoekers merkte op, dat zij het gevoel had bij de mensen ‘binnen de gluren’. Want wist u dat; Gerard Joling spullen verzamelt van het Koninklijk huis, of dat Thera Regouin de vrouw van de Braziliaanse ambassadeur schildert, of dat Fons van Westerloo een fervent sportvisser is, of dat Erica Terpstra prachtige foto’s en attributen heeft ingeleverd naar aanleiding van haar programma Erica op reis, of dat Jan Jansen, schoenontwerper zijn glazen muiltje in bruikleen heeft gegeven, of dat het museum prachtig materiaal ontving van Annie M.G. Schmidt.

Naast deze enorme verzameling persoonlijke attributen zijn uw ingezonden foto’s en verhalen over het Tomado boekenrekje digitaal te bekijken en te lezen op de ‘Surface’, een groot digitaal fotoapparaat beschikbaar gesteld door de heer Schamhart van de firma Microsoft.

Klik hier voor andere foto's in de categorie Musea