Bijgewerkt: 13 april 2024

Zonnehuisgroep
Zonnehof - 2011

Foto's -> Gebouwen -> Zorgcentra en Seniorenwoningen

Zonnehuisgroep  Zonnehof
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Woonzorgcentrum 'Het Zonnehof' in Bovenkerk

In heel Nederland openden zorg- en welzijnsorganisaties op de derde zaterdag in maart 2011 hun deuren voor het publiek tijdens de landelijke Open Dag van de Zorg. Deze dag is bestemd voor iedereen, die kennis wil maken met de zorg.

Van jong tot oud, iedereen is van harte welkom. Zij kregen een kijkje achter de schermen van onder meer het ziekenhuis, de thuiszorg, de ouderenzorg, de geestelijke gezondheidszorg en de gehandicaptenzorg. De open dag werd georganiseerd door regionale arbeidsmarktorganisaties voor de zorg, verenigd in RegioPlus.

Kennismaken met de zorg
Het belangrijkste aspect van deze landelijke Open Dag van de Zorg is kennismaken met de zorg in al haar facetten. Aan deze dag namen naast honderden zorglocaties ook veel welzijnsorganisaties deel. In het hele land stond de deur wagenwijd open, publiek kon op plaatsen komen die normaal niet toegankelijk zijn en alle vragen werden beantwoord.

Zonnehof Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Sonja Verlinde, locatiemanager van 'Het Zonnehof' met wethouder Jacqueline Koops


Wethouder Jacqueline Koops van de ChristenUnie-Amstelveen heeft op zaterdag 19 maart 2011 in het kader van de Landelijke Open Dag van de Zorg een bezoek gebracht aan 'Het Zonnehof' in Bovenkerk, Amstelveen.

Zonnehof Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

De prachtige tuin van 'Het Zonnehof'


'Het Zonnehof' Bovenkerk is een mooi en modern kleinschalig wooncomplex voor ouderen met dementie. Er zijn 8 huisjes met elk plek voor 6 bewoners. Alle bewoners hebben een eigen kamer en delen met zijn zessen een grote woonkamer met open keuken.

De Zonnehuisgroep Amstelland heeft een team van deskundige behandelaars. Zij vormen het Kennis- en Behandelcentrum Ouderen (KBO). Bij het KBO treft u aan: een specialist ouderengeneeskunde (verpleeghuisarts), psycholoog, maatschappelijk werkende, geestelijk verzorger, fysiotherapeut, ergotherapeut, logopedist, diëtist, beeldend therapeut, muziektherapeut en praktijkverpleegkundigen.

Zonnehof Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Tijdens de open dag is de kapper gewoon open


Zonnehof Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Wethouder Jacqueline Koops maakt kennis met de bewoners


Jacqueline Koops kreeg een rondleiding in 'Het Zonnehof' door mevrouw Sonja Verlinde, locatiemanager van de Zonnehuisgroep Amstelland en maakte ze kennis met de inwoners. Het was lunchtijd en wethouder Koops heeft voor de groep bewoners een kop tomatensoep opgewarmd en opgediend. Hoewel de meeste dementerende ouderen geen idee hadden, wie wethouder Koops was, vonden ze de soep heel lekker.

Zonnehof Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Jacqueline Koops aan tafel en ze eet gewoon met de bewoners mee


Op dinsdag 18 augustus 2009 verhuisden de 48 dementerende bewoners van zorgcentrum 'De Luwte' van de Zonnehuisgroep naar het splinternieuwe Zonnehof. Het kleinschalige Zonnehof in Bovenkerk is zo gebouwd, dat de dementerende bewoners zoveel mogelijk in een ‘gezinsomgeving’ leven. Het Zonnehof is hiermee de eerste van drie voorzieningen met een dergelijke opzet van de Zonnehuisgroep Amstelland in Amstelveen.

Zonnehof Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

De nieuwbouw van de Zonnehuisgroep Amstelland aan de Jasmijnlaan in Westwijk


Tegelijkertijd was ook een open dag in Westwijk aan de Jasmijnlaan, waar een nieuw zorgcentrum komt met kleinschalige woningen. In elk blok vinden 6 tot 7 mensen hun thuis. Er komen 52 plaatsen kleinschalig wonen voor mensen met een lichamelijke beperking en 39 plaatsen kleinschalig wonen psychogeriatrisch, voor mensen met dementie. Als alles volgens de plannen gaat, het zorgcentrum in Westwijk in mei 2011 is klaar en kunnen de bewoners de kamers betrekken.

Dementie?
Dementie is een verzamelnaam voor aandoeningen die gekenmerkt worden door combinaties van meervoudige stoornissen in verstandelijke vermogens (waaronder het geheugen), stemming en gedrag. Dementie komt voor bij klinische syndromen die door verschillende hersenziekten worden veroorzaakt. De specifieke kenmerken van de verschillende combinaties worden bepaald door de aard, lokalisatie en ernst van de afwijkingen in de hersenen.

Alzheimer?
De ziekte van Alzheimer (soms kortweg alzheimer genoemd) is een degeneratieve aandoening van de hersenen, waarbij de patiënt soms in snel tempo dementeert. De aandoening is vernoemd naar Alois Alzheimer, een Duitse psychiater en neuropatholoog. Een exacte diagnose is doorgaans pas mogelijk na overlijden, door de hersenen te onderzoeken. De ziekte wordt meestal vastgesteld bij personen, die ouder zijn dan 65 jaar. Minder vaak komt er ook een tweede variant voor, die vroege Alzheimer (Engels: 'early onset Alzheimer disease') wordt genoemd.

Klik hier voor andere foto's in de categorie Gebouwen