Bijgewerkt: 17 april 2024

Jan Schoonhoven - 2011

Foto's -> Musea -> Museum Jan van der Togt

Jan Schoonhoven
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Johannes Jacobus 'Jan, jr.' Schoonhoven

Johannes Jacobus 'Jan, jr.' Schoonhoven (Amsterdam, 1975) is de kleinzoon van Jan Schoonhoven. Zijn rol als kunstenaar begon al tijdens zijn kinderjaren met zijn opa als fan en voorbeeld. Zijn tekeningen zijn met donkerblauwe inkt vervaardigd. De reliëfs die hij maakt van papier-maché en karton zijn blauw en/of wit. Jan Schoonhoven jr. is autodidact en woont en werkt in Amstelveen.

De blauwe vlakken van Jan Schoonhoven jr. zijn gemaakt van papier maché op canvas. Het papier maché wordt handmatig bewerkt en met paletmessen waardoor een ragfijn lijnenspel ontstaat. Na een droogtijd van ongeveer twee weken wordt het papier maché behandeld met blauwe acrylverf. Schoonhoven jr. ontwikkelt met verschillende intense pigmenten zijn eigen kleur blauw op ambachtelijke wijze.

Foto Amstelveen
(Foto Jan Schoonhoven jr. - 2011)

De blauwe vlakken van Jan Schoonhoven jr.


Het blauw kent een rijk palet dat reageert op licht. Verschillende tinten blauw, inclusief ultramarijn, openbaren zich bij lichtinval. Het vervaardigen van deze blauwe vlakken is voor Schoonhoven een contemplatieve ervaring. In een sfeer van sereniteit en rust ondergaan de werken de verschillende processen van drogen. De uiteindelijke verschijningsvorm van de blauwe vlakken is onvoorspelbaar. Het drogingsproces kent haar eigen natuurkundige wetten en dwingt het papier maché in onverwachte vormen.

Kijk ook op zijn website: Jan Schoonhoven
Adres: Museum Jan van der Togt Dorpsstraat 50, 1182 JE Amstelveen, 020-6415754, open: wo t/m zo 13.00-17.00, Expositieperiode van 4 februari t/m 13 maart 2011

Klik hier voor andere foto's in de categorie Musea