Bijgewerkt: 17 april 2024

'Glas in lood' - 2010

Foto's -> Musea -> Museum Jan van der Togt

'Glas in lood'
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Onder het Keizer Karel viaduct is de openlucht galerie

Even zag het ernaar uit, dat de enige openluchtgalerie K2G (onder het Keizer Karel viaduct) in Amstelveen deze barre tijd niet zou overleven. Zover komt het gelukkig niet. Dank zij het initiatief van een aantal Amstelveense kunstenaars, die vinden, dat dit prachtproject moet blijven bestaan.

Glas lood Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

De kunstenaars en hun vrienden en familieleden onder het viaduct wachten op de opening


Glas lood Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Tomas Hillebrand en zijn vriendin Nina voor een glas-in-lood ontwerp


Het motto is: 'Kunstenaar helpt gemeente'. De twaalf vitrines van de Keizer Karel Galerie werden nu gevuld met 'rechtstreekse' kunst van zes kunstenaars. Onder de titel Glas-in-Lood, naar een idee van kunstenaar Joop Rubens, presenteren de deelnemers ieder twee bijzondere 'glas-in-lood'-mupi's.

De ontwerpen worden afgedrukt op mat, transparant materiaal. Het effect is een reeks unieke kunstwerken, gebaseerd op het eeuwenoud procédé. De kosten voor het materiaal en het vervaardigen, nemen door de kunstenaars voor hun rekening. Daarnaast is het voornemen om scholen te interesseren voor het project en leerlingen te inspireren om hun eigen 'glas-in lood' kunstwerk te maken en in te sturen.

Glas lood Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Jan Verschoor, directeur van het Museum Jan van der Togt spreekt de aanwezigen toe


Glas lood Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

John Levie wethouder cultuur spreekt over het leuke initiatief van de kunstenaars


Glas lood Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

De gasten luisteren naar de toespraken


De deelnemende kunstenaars zijn: Stef Kreymborg, Marijke van Oostrum, Annette van Waaijen, Tomas Hillebrand, Joop Rubens en Jan Verschoor. Glas-in-loodkunst te koop. Van elke kunstenaar is een digitale glas-in-loodprinteditie aanwezig van elk kunstwerk: oplage 7 exemplaren, gesigneerd/gedateerd en genummerd, A3 formaat.
Han van Wel, gemeentelijke galeriehouder

Glas lood Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

De kunstenaars vlnr.: Marijke van Oostrum, Jan Verschoor directeur, Han van Wel gemeentelijke galeriehouder, Annette van Waaijen, Joop Rubens, Stef Kreymborg, John Levie wethouder cultuur, Tomas Hillebrand en zijn vriendin Nina met de afdrukken van de glas-in-lood werken


De opening van de openlucht tentoonstelling op zondagmiddag 14 november 2010 werd plotseling verplaatst naar het Museum Jan van der Togt, vanwege de slechte weersomstandigheden. Na een kort bezoek onder het viaduct, ging het gezelschap naar het museum in het Oude Dorp, waar Jan Verschoor, directeur van het museum, en wethouder John Levie beiden een toespraak hielden. Daarna kregen de aanwezigen lekkere hapjes en drankjes en kon iedereen de ontwerpen van de 'Glas in lood' expositie bewonderen.

Klik hier voor andere foto's in de categorie Musea