Bijgewerkt: 18 mei 2024

Peter Blokhuis - Piet Gispen - Niels van Alphen - 2010

Foto's -> Musea -> Museum Jan van der Togt

Peter Blokhuis - Piet Gispen - Niels van Alphen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Jan Verschoor, directeur van het museum, verwelkomt de gasten en de kunstenaars in Amstelveen

De expositie's van Peter Blokhuis, de Haagse fotograaf Piet Gispen en Niels van Alphen, werden in het Museum Jan van der Togt, op zondagmiddag 31 oktober 2010 onder grote belangstelling geopend.

Peter Blokhuis (1938) is één van de meest vooraanstaande schilders van de moderne kunst in Nederland, hoewel hij zelden de publiciteit zoekt. De tentoonstelling van Peter Blokhuis omvat tekeningen en schilderijen die gemaakt zijn in de laatste halve eeuw. Deze zijn vooral geïnspireerd door zijn ervaringen in de stad Marrakech. Daarnaast is er ander werk van hem te bewonderen, naar aanleiding van zijn bezoeken aan o.a. New York, Beiroet, Egypte en Buenos Aires. Zijn onderwerpen vond hij in deze steden vooral aan de zelfkant van de maatschappij. Zijn werk getuigt van medeleven met zijn modellen, die hij “de verschoppelingen van de gemeenschap” noemt. Vooral Marrakech en met name de ommuurde oude stad heeft hem geïnspireerd.

Blokhuis Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Peter Blokhuis vertelt over zijn werk en zijn reizen


Blokhuis Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Pien Hazenberg beeldend kunstenaar leidt de tentoonstelling in


Naast het werk van Peter Blokhuis is er in het museum een fotoreportage van de Haagse fotograaf Piet Gispen over de stad Marrakech. Piet Gispen (1958) werkt als onafhankelijk fotograaf en ontwerper in Den Haag. Hoewel hij bijna twintig jaar in de internationale uitgeverswereld actief is geweest, wordt zijn achtergrond gevormd door de beeldende kunsten en ontwerpen. Zijn jarenlange internationale handelservaring geeft hem inzicht in de eisen, die het bedrijfsleven stelt bij het uitvoeren van opdrachten. Tegelijkertijd is er in de reeks 'Inspiratie' een boek uitgegeven bij uitgeverij Waanders over het werk van Peter Blokhuis in Marrakech met foto's van Piet Gispen en tekst van John Sillevis. Deze uitgave en tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door de “Van Vlissingen Art Foundation”.

 Shellman Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Niels van Alphen tussen zijn schelp creaties


Shellman Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Niels van Alphen: Kruis - gemengde techniek - 2010


Shellman Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

De werken van Niels van Alphen op de eerste etage van het museum


Blokhuis Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Peter Blokhuis: Luxor- verf op doek - 1999 - particuliere collectie


Blokhuis Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Een deel van de foto's van Piet Gispen


Blokhuis Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Het publiek volgt de toespraken


Blokhuis Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Vlnr: Peter Blokhuis, Jan Verschoor en Piet Gispen


De Schelpman
Op de eerste etage van het museum staan de werken van de 24 jarige Niels van Alphen, de Shellman (Schelpman). De Shellman groeide op in Scheveningen, waar hij altijd al uren langs het strand kon lopen om schelpen te verzamelen. Door zijn ontmoeting op 19 jarige leeftijd in Sydney met ontwerper en schelpartiest, Paul Bruce (1948-20090, werd deze hobby zijn vak. Paul, voorheen modeontwerper in New York en Los Angeles, leerde hem sculpturen en mozaïeken maken.

In Sydney werd hij onderwezen door Paul Bruce, met wie hij de shell kunst perfectioneerde. Op dit moment woont Niels in Amsterdam, waar hij zijn ingewikkelde creaties, met schelpen uit de hele wereld, maakt.

Niels 'ontwerpen variëren van zeer romantische onderwerpen met een vleugje nostalgie en meer moderne ontwerpen waarbij hij kleuren combineert met scherpere vormen. Shellman's werken staan in de World Heritage villa’s in Toscane, Manhattan penthouses, veel restaurants, exclusieve resorts en zelfs in Koninklijke paleizen.

Museum Jan van der Togt, Dorpsstraat 50, in Amstelveen. De nieuwe openingstijden van het museum zijn: woensdag tot en met vrijdag van 11.00 – 17.00 uur zaterdag en zondag van 13.00 – 17.00 uur.

Klik hier voor andere foto's in de categorie Musea