Bijgewerkt: 17 april 2024

Léon van Kuijk - 2010

Foto's -> Musea -> Museum Jan van der Togt

Léon van Kuijk
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Léon van Kuijk

De tentoonstelling van Léon van Kuijk - 'Frozen in time' schilderijen, tekeningen en objecten in het Museum Jan van der Togt werd op zondagmiddag 29 augustus 2010 door John Levie, wethouder cultuur van de gemeente Amstelveen officieel geopend in aanwezigheid van de kunstenaar en vele gasten.

Van Kuijk Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Wethouder John Levie opent met zijn toespraak de tentoonstelling

De toespraak van wethouder John Levie:
“Iedereen heet ik hartelijk welkom, met velen bij deze opening, misschien gelokt door de mooie titel 'Frozen in Time'. De titel spreekt heel veel mensen aan. Een Google search op 'Frozen in Time' leverde mij een dikke 37 miljoen hits op van romantische songteksten, poëzie, dramatische anekdotes tot aan Léon van Kuijk.”

“Léon van Kuijk is een veelzijdig kunstenaar. Geen wonder, gezien de studie aan de Gerrit Rietveld Academie: grafische, audiovisuele en monumentale vormgeving en kunsten. Het werk van Léon bestaat uit schilderijen, tekeningen, digitale grafiek en ook het ontwerpen van objecten, helder, kleurrijk en dynamisch ruimtelijk in de meest ruime zin van het woord met een speelsheid, die doet denken aan de stripcultuur of popart.”

“Als Léon zelf in 5 woorden zijn werk samenvat, zegt hij: absurdisme, surrealisme, gelaagdheid, krachtig en expressief. In enkele van zijn sculpturen heeft Léon ook glas gebruikt en het past perfect in de omgeving van het museum Van der Togt naast Ans Markus, alweer een klasse-expositie in Van der Togt.”

“Ans Markus is een enorm succes, al 15.000 bezoekers en de expositie is verlengd t/m 24 oktober 2010. Als Amstelveen, zijn we trots op het Museum Van der Togt, dat gerenoveerd wordt als eerste fase van de nieuwbouw, met financiële steun van: KPMG, Provincie Noord-Holland en de gemeente Amstelveen. Ook het Dorpsplein wordt binnenkort opnieuw ingericht.”

“Léon, geniet van het feit, dat je in dit prachtige museum zoveel mensen kunt laten zien wat een veelzijdig kunstenaar je bent. En met deze woorden open ik de expositie 'Frozen in Time' en nodig ik u graag uit het werk van Léon nu te gaan bekijken.”

Léon van Kuijk studeerde aan de Gerrit Rietveld academie grafische, audiovisuele en monumentale vormgeving/kunsten. Deze multimediale achtergrond heeft veel invloed op het omvangrijk oeuvre van schilderijen, tekeningen, digitale grafiek en objecten die hij sindsdien maakt.

Van Kuijk Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Veel mensen kwamen naar de opening


De beeldtaal die Van Kuijk laat zien is absurdistisch, helder, kleurrijk en zeer persoonlijk van toon. Daarin combineert hij verschillende technieken uit de schilderkunst met sterk grafische elementen die doen denken aan de stripcultuur en de pop-art.

Van Kuijk Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Op de eerste etage van het museum staan de werken van Léon van Kuijk


van Kuijk  Amstelveen
(Foto Museum vd Togt - 2010)

Léon van Kuijk: 'Frozen in time' 2009 acryl canvas 130 x 150 cm


Van Kuijk Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Léon van Kuijk -'Zonder titel' -hout en acrylverf 2010


Met groteske gebaren schildert hij tuimelende, rammelige brokken architectuur, vreemde objecten, bruggen die van elastiek lijken en niks schijnen te verbinden, tezamen met qua vorm volledig ontspoorde machinerieën in een wereld waar zwaartekracht geen vat op heeft.

Van Kuijk heeft een voorliefde voor ruimte. Om preciezer te zijn, voor ruimtelijkheid die liefst nog ruimtelijker is dan ruimtelijk met daarbinnen een dolgedraaide wereld die hij voor de toeschouwer een moment lijkt stil te zetten door het in licht te vangen. Licht dat dramatische schaduwen werpt die elke logica te boven gaan en herinneringen oproept aan het werk van De Chirico en andere surrealisten.

Van Kuijk Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Léon van Kuijk -'Wish you where here' -glas, hout, acryl 2010

Van Kuijk Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Léon van Kuijk -'Unstable urban space' -acryl op linnen 2010


De werken van Van Kuijk lijken door de heldere kleuren, lijnen en vormen die hij gebruikt soms lichtvoetig, maar tonen tegelijkertijd door hun dynamiek en expressiviteit een sterke zeggingskracht. Soms lijkt het net alsof zijn surreële landschappen en objecten persoonlijk tot je spreken.

Tijdens de tentoonstelling in Museum Jan van der Togt zijn er tekeningen, schilderijen, maar ook enkele objecten van Léon van Kuijk tentoongesteld. De tentoonstelling is van 29 augustus t/m 3 oktober 2010 te bezichtigen.

Adres: Museum Jan van der Togt, Dorpsstraat 50 1182 JE Amstelveen

Klik hier voor andere foto's in de categorie Musea