Bijgewerkt: 17 april 2024

4 Amstelveense kunstenaars - 2010

Foto's -> Musea -> Museum Jan van der Togt

4 Amstelveense kunstenaars
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Jan Verschoor, directeur van het museum verwelkomt alle aanwezigen

De titel klopt niet, want er kwam nog een man bij op het laatste nippertje, namelijk Hein de Kort, die zijn cartoons tentoon zou stellen. De flyers waren al gedrukt, dus hield men het maar op vier kunstenaars. De tentoonstelling van de Amstelveense kunstenaars; Ingeborg Oderwald, Sharon van den Berg, Jet Naftaniel-Joëls, Marijke van Oostrum in het Museum Jan van der Togt in Amstelveen werd op zondagmiddag 31 januari 2010 onder grote belangstelling geopend.

Jan Verschoor directeur van het museum, verwelkomde de in grote getale aanwezige aanwezige cultuurliefhebbers en de gedeputeerde cultuur Sacha Baggerman van de Provincie Noord-Holland.

“Waarom vier vrouwen vroeg Jan Verschoor?” Dat is per ongeluk zo gebeurd, want wij hebben hun ateliers bezocht en mooie werken uitgekozen voor deze tentoonstelling, zoals schilderijen, sieraden en tekeningen.

Hein de Kort is weer een andere verhaal. Ik zei tegen zijn vrouw: 'Misschien kan hij zijn cartoons exposeren bij ons?' Maar de Kort antwoordde: “Ik wil helemaal niet exposeren! Ik maak mijn tekeningen voor de kranten, maar niet om ze te exposeren! Maar na een kop koffie heeft hij toch toegestemd en nu zijn de prachtige humoristische tekeningen voor een ieder te bewonderen”.

vd Togt 4 Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Frans Hellendall, wethouder cultuur van de gemeente Amstelveen vertelt over de gang van zaken in verband met de verbouwing van het museum


Na de inleiding van de directeur, kwam Frans Hellendall, wethouder cultuur van de gemeente Amstelveen naar het katheder en zei, dat hij heel blij was, dat de gedeputeerde Baggerman van de provincie aanwezig was. De heer Hellendall was uitgenodigd, om het een en ander over de op hand zijnde verbouwingsplannen te vertellen. Hij zei het volgende:
“Amstelveen heeft op cultuurgebied veel te danken aan de provincie, want ze hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan het Cobra Museum en daardoor kon het dak van het museum gerepareerd worden. En wel zodanig, dat er meer gevarieerde exposities boven kunnen plaatsvinden. Nu heeft de provincie toezeggingen gedaan in verband met de verbouwing en uitbreiding van het Museum Jan van der Togt.

De plannen beginnen nu echte vormen aan te nemen en ondanks de crisis heeft de gemeente gezegd, dat de plannen moeten doorgaan. Het is een goed plan en de architect is nu met de voorbereidingen bezig in de fase van de vergunningen, wat heel complex is. Dit komt omdat het een archeologische gebied is en de gebouwen, die verbouwd moeten worden, monumenten zijn.

vd Togt 4 Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

De aanwezigen luisteren naar de toespraak van de gedeputeerde


Dus het is best ingewikkeld en het is nu toch handig, dat ik ook wethouder vergunningen ben! Ik denk ook, dat de gedeputeerde hier meteen ziet hoe belangrijk de uitbreiding is. Als ik zie hoeveel mensen vandaag naar de tentoonstelling zijn gekomen voor vier Amstelveense kunstenaars, dan kan de uitbreiding niet zo lang meer wachten. Het is een hele mooie expositie geworden vind ik zelf en de medewerkers van het museum hebben er goed voor gezorgd dat het nieuws in de media kwam”.

Na de toespraak van de heer Hellendall, mocht de gedeputeerde aanschuiven en ze bedankte museumdirecteur Jan Verschoor voor de uitnodiging, om de tentoonstelling te openen. Ze zei in haar toespraak:
“Het is niet gebruikelijk voor mij, om dit te doen, omdat dit een particulier museum is. Met een museum, dat niet geregistreerd is, hebben wij als provincie op geen enkele wijze verbintenis mee. Wij doen ontzettend veel bij de provincie op het terrein van cultuur, er zijn veel subsidieregelingen als het om cultuureducatie gaat en wij hebben een grote pot met geld, vooral voor verbouwingen.

vd Togt 4 Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Gedeputeerde Sascha Baggerman (PvdA) tijdens haar toespraak


Ons doel is, om het cultuuraanbod dat wij hier in de provincie hebben, bekender en toegankelijker te maken voor mensen die daarin zijn geïnteresseerd, maar ook voor mensen, die dat juist niet zijn. Het is voor mij dus ook vrij ongebruikelijk, dat zoveel mensen op komen dagen. Dat bewijst ook wel natuurlijk de kracht van het Museum Jan van der Togt.

De wortels, die het museum in Amstelveen laat wel zien, -wat het museum betekent voor de stad en de omgeving- en ik denk, dat veel kunstenaars erg blij zijn, als ze op zo’n mooie plek kunnen exposeren.

Ik vroeg me af, of het een bewuste keuze was, om vier vrouwen uit te kiezen voor deze tentoonstelling - het blijkt toeval te zijn- maar ik denk, dat het een hele mooie mix is geworden van het kunstaanbod, dat u hier in Amstelveen heeft. De Amstelveense kunstenaars hebben blijkbaar iets, dat u op deze wijze uw kunst en gevoelens kunt uiten. Ik vind het er fantastisch uitzien.

Vorig jaar november  werd in de “Staten” een motie aangenomen, waarbij de vraag werd gesteld: 'Kan de provincie een bijdrage leveren aan het verbouwing van het Van der Togt museum?' Ik moet u eerlijk bekennen, dat ik tot die tijd nog nooit van dit museum had gehoord! Maar ik ben langsgegaan begin vorig jaar, had een goed gesprek met de directeur en kreeg een rondleiding.

Dit museum is inderdaad een pareltje in onze provincie. Daarom ben ik blij, dat wij een bijdrage mogen leveren. Het feit dat hier bent, betekent dat u ook vindt, dat dit een pareltje is. Ik denk, dat de parel alleen maar weer gaat glimmen, wanneer de verbouwing achter de rug is en het museum is uitgebreid en een nog mooiere expositieruimte kan komen, met uiteraard een restaurant.

Een restaurant is ook heel belangrijk om na een kopje koffie, verder te gaan, op zoek naar kunst. Ik heb al een deel van de expositie gezien en ik hoop, dat ik straks de rest kan bekijken, ondanks de drukte. Ik vind het in ieder geval een zeer geslaagde tentoonstelling en ik wil ook de dames en de heer Verschoor heel veel succes wensen met de expositie”.

Ingeborg Oderwald (opleiding: Rietveld Academie, Amsterdam) werkt in verschillende technieken en hanteert hier binnen diverse stijlen. Zij past met meesterhand de etstechniek toe. Dit is te zien op de expositie, waar zij de Aziatische olifanten van het Noorderdierenpark in Emmen heeft uitgebeeld.

vd Togt 4 Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Ingeborg Oderwald: Afbraak - Olieverf op doek


vd Togt 4 Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Ingeborg Oderwald: Percussie - Ets -Jaar: 2010


Sharon van den Berg (opleiding: Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten, Den Haag) maakt schilderijen en tekeningen en illustreert in opdracht. De onderwerpen van haar schilderijen zijn intrigerend en moeilijk te benoemen. Je hebt het gevoel voor architectonische ontwerpen op raadselachtige plattegronden te staan, zonder dat je diepere bedoeling kent.

vd Togt 4 Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Sharon van den Berg: Picture painting - olieverf op linnen 2009


vd Togt 4 Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Sharon van den Berg: Zonder titel -Olieverf op linnen Jaar: 2007 , 81 x 66 cm


Jet Naftaniel-Joëls (opleiding: Rietveld Academie, Amsterdam) toont op de tentoonstelling draagobjecten. Zij is hiermee in 2003 begonnen en geeft aan het begrip ‘draagobject’ een bijzondere betekenis. Oude –door haarzelf gemaakte- schilderijen en andere 'afvalstoffen' worden verknipt, in repen gescheurd, genaaid, gevouwen en gemanipuleerd tot kettingen en geeft huis- en fabrieksafval een tweede leven.

vd Togt 4 Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Jet Naftaniel-Joëls: Crisistas


vd Togt 4 Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Jet Naftaniel-Joëls: Halskettingvd Togt 4 Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Jet Naftaniel-Joëls: Parels


Marijke van Oostrum (opleiding: Rietveld Academie, Amsterdam) toont mixed-media. Zij is gespecialiseerd in dessin ontwerpen, wat in haar huidige’vrije’werk nog steeds te zien is. In haar werk komen bepaalde patronen altijd terug maar dan verschoven. Als uitgezaagde en beschilderde vormen of met repen en lappen over elkaar genaaide stof. De herhaling van het patroon blijft herkenbaar.

vd Togt 4 Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Marijke van Oostrum: Zonder titel - textiel 2010


vd Togt 4 Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Marijke van Oostrum: Uitzicht Kostverlorenhof - Olieverf op paneel Jaar: 2008 40 x 50 cm


Striptekenaar Hein de Kort
In een kleurrijke en vermakelijke overzichtstentoonstelling is een groot deel van het oeuvre van striptekenaar Hein de Kort te zien zijn in het Museum Jan van der Togt in Amstelveeen. Men kan stripboeken, kalenders, tekeningen, posters, kaarten, schilderijen en zelfs golfballen bewonderen.

Hein de Kort (1956) begon al vroeg in zijn leven met het voltekenen van alles wat maar in zijn buurt kwam. Hij volgde het Atheneum en daarna een opleiding tot docent tekenen en handvaardigheid. Na drie jaar gejengel aangehoord te hebben hing hij zijn krijtje aan de wilgen en besloot om strips te gaan maken.

vd Togt 4 Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Hein de Kort: Strips


Hij hoort bij de generatie tekenaars die bij uitgeverij Espee is begonnen. Later verhuisde hij naar Big Balloon, nadat hij ook een tijd voor Eppo Wordt Vervolgd heeft gewerkt als redactietekenaar en huistafelvoetballer.

Van Hein de Kort verschijnen regelmatig nieuwe albums, onder andere 'Dirk en Desiree', 'Eikel(tje)s', 'Jean-Pierre' en natuurlijk 'Pardon Lul', een serie die al loopt vanaf 1992. Tegenwoordig verschijnen de boeken bij Luitingh-Sijthoff. Er zijn van zijn hand ruim 60 stripalbums verschenen.

Het werk van Hein de Kort verschijnt (of is verschenen) in o.a. de Revu, Libelle, Onze Taal, Penthouse, Nieuwsblad van het Noorden, Leeuwarder Courant, Sportweek, het Parool, muziekkrant OOR en Het Financiele Dagblad.

Bekendste stripseries: “Dirk en Desiree Tweekeerbellen” uit de Revu, “Pardon Lul” uit de Penthouse, “Eikels” uit muziekkrant OOR, “Piet en Riet van de Buis” uit het Parool, “Slappe Balle” uit Sportweek,   “Golfkarton” uit Golfjournaal, “4onder1kap” uit de Libelle. Het laatste boek (192 pagina’s!!) van zijn hand verscheen in november 2009 bij Luitingh-Sijthoff en heet “2009 HET JAAR VAN HEIN”. In 1992 ontving hij de prestigieuze Stripschapprijs.

vd Togt 4 Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Vlnr: Hein de Kort, Marijke van Oostrum, Sharon van den Berg, Naftaniel-Joëls en Ingeborg Oderwald


Adres: Museum Jan van der Togt
Dorpsstaat 50
1182 JE Amstelveen
Geopend: woensdag tot en met zondag, van 13.00 tot 17.00 uur.

Klik hier voor andere foto's in de categorie Musea