Bijgewerkt: 22 april 2024

MRI plaatsing - 2009

Foto's -> Gebouwen -> Ziekenhuis-Kliniek-Hospice

MRI plaatsing
(Foto Ziekenhuis Amstelland - 2009)

De kraan tilt de MRI scanner uit de vrachtwagen

Bron: Tekst en foto's: Ziekehuis Amstelland

Tussen harde windstoten en regenbuien door werd in september 2009 de nieuwe Philips MRI-scanner van het Ziekenhuis Amstelland over en dóór het dak van het ziekenhuis naar binnen gehesen en geplaatst op de afdeling Radiologie. De scanner is deze week (39-2009) officieel in gebruik genomen.

MRI scanner Amstelveen
(Foto Ziekenhuis Amstelland - 2009)

Haast is geboden door het dreigende weer

De geavanceerde techniek van de nieuwe MRI-scanner maakt het mogelijk, dat alle MRI onderzoeken, nu met een nóg hogere kwaliteit, op de afdeling Radiologie van het Ziekenhuis uitgevoerd kunnen worden. En voor patiënten is het van groot belang, dat zij voor een complex MRI onderzoek niet meer naar een ander Ziekenhuis verwezen hoeven te worden.

MRI scanner Amstelveen
(Foto Ziekenhuis Amstelland - 2009)

De MRI scanner hangt boven het ziekenhuis

Met name betreft dit het onderzoek van de borsten, galwegen, dunne darm, prostaat en meer gedetailleerd onderzoek van de hersenen en bloedvaten. Bovendien betekent de nieuwe MRI-scanner een verkorting van de scantijd per patiënt, waardoor de wachttijd voor een MRI onderzoek zal afnemen.

MRI scanner Amstelveen
(Foto Ziekenhuis Amstelland - 2009)

De MRI scanner is geplaatst en het dak wordt weer snel hersteld

MRI scanner Amstelveen
(Foto Ziekenhuis Amstelland - 2009)

De scanner staat op afdeling Radiologie in het ziekenhuis

MRI scanner?
Magnetic Resonance Imaging (MRI), of nucleaire magnetische resonantie beeldvorming (NMRI), is voornamelijk een medisch beeldvormende techniek, die het meest gebruikt in radiologie om de interne structuur en functie van het lichaam te visualiseren.

MRI Amstelveen
(Wikipedia - 2009)

Een MRI scan van de knie


MRI geeft veel meer contrast tussen de verschillende zachte weefsels van het lichaam, dan computertomografie (CT) heeft, waardoor het is met name handig in de neurologische (hersenen), spier-, hart-en oncologische (kanker) beeldvorming. In tegenstelling tot CT, gebruikt MRI geen ioniserende straling, maar een krachtig magnetisch veld, om de nucleaire magnetisatie van (meestal) waterstofatomen in het lichaam te brengen.

Radiofrequentie (RF) velden worden gebruikt, om systematisch de magnetisatie te veranderen, waardoor de waterstofkernen via een roterend magnetisch veld waarneembaar worden door de scanner. Dit signaal kan worden gemanipuleerd door extra magnetische velden te genereren, om genoeg informatie om een beeld van het lichaam op te bouwen.

Magnetic Resonance Imaging is een relatief nieuwe technologie. De eerste MR beeld werd gepubliceerd in 1973 en het eerste cross-sectionele beeld van een levende muis werd gepubliceerd in januari 1974. De eerste studies uitgevoerd op mensen werden gepubliceerd in 1977. Ter vergelijking, de eerste röntgenfoto van een menselijk lichaam is in 1895 genomen.

Klik hier voor andere foto's in de categorie Gebouwen