Bijgewerkt: 24 april 2024

Afscheid van viskraam Daalhuizen - 2009

Foto's -> Stadshart -> Weekmarkt

Afscheid van viskraam Daalhuizen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

Tineke en Hugo Daalhuizen-Plug

Het echtpaar Daalhuizen-Plug stond op vrijdag 25 september 2009 voor de allerlaatste keer op de markt van Amstelveen. Zij namen na vijftig jaar visverkoop afscheid van het marktleven en dus ook van onze vrijdagmarkt. Een moeilijke beslissing, vindt Hugo Daalhuizen.“Samen staan mijn vrouw en ik honderd jaar op de markt”.

Hugo Daalhuizen vertelt over van zijn visverkopers carrière: “Toen ik 8 jaar was begon ik met verkoop van groente en fruit langs de deuren. Ik kom uit een vissersgezin vandaan, mijn vader had één van de grootste visrokerijen in IJmuiden en toen ik 10 jaar was ventte ik al met gerookte makreel en haring in de haven van IJmuiden”.

'Ik kwam op 15 jarige leeftijd in de zaak van mijn vader werken, dus ik loop hier 50 jaar mee en op deze manier hebben wij 100 jaar op zitten. Ik was een jongen van vijftien, toen ik bij mijn toekomstige schoonvader, de firma Daalhuizen-Plug, in de zaak kwam werken. Dat was in IJmuiden. Want daar kwam ik mijn vrouw Tineke tegen. Haar vader vond me een goede inkoper en ook een goede verkoper, dus we werden al snel een vennootschap. Mijn vrouw en ik stonden van jongs af aan samen in de zaak. En we gingen op een gegeven moment wel tien markten af in heel Nederland. Het marktleven is mijn lust en mijn leven, dus stoppen is een heel moeilijke beslissing geweest."

De heer Daalhuizen (64) benadrukt, dat het marktleven lichamelijk zwaar is. Negentig uur werken in de week en veel sjouwen is te zwaar om nog veel langer vol te houden. Daalhuizen: “Maar we gaan niet helemaal stoppen, we blijven werken in onze verkoophal in IJmuiden. Toch is het marktleven leuker. Je hebt meer contact met klanten en maakt vaker een praatje. Of de markt in Amstelveen anders is dan in Aalsmeer? Ach, mensen zijn overal hetzelfde. Maar in Aalsmeer heb je meer koude kak, vind ik. Of een klant nou één of zestig euro uitgeeft, dat maakt mij niet uit. Sommige klanten denken daar heel anders over”.

“Nee, ik heb geen opvolger in de familie, want de kinderen hebben helaas geen interesse, om de handel over te nemen. Maar de op de Amstelveense markt allang bekende zeevishandelaar Nico Waasdorp en mijn buurman in IJmuiden, neemt de hele zaak over. Zeevishandel Waasdorp BV behoudt het recht op mijn plaats en blijft in de toekomst elke vrijdag komen, dus Amstelveen houdt lekker verse vis. Ik vind dat ik het goed en eerlijk heb geregeld. Wanneer we helemaal stoppen met werken? De bedoeling is over een jaartje of twee. Natuurlijk blijf ik daarna vis eten. Ik ben zelf mijn beste klant!"

Nu Hugo en zijn vrouw Tineke de zaak hebben overgedragen, kunnen zij met een gerust hart de denkbeeldige marktdeuren achter zich sluiten en na een eeuw keihard werken uitrusten. Dat zal na een zo superactieve werkperiode niet meevallen. Alle goeds gewenst namens de redactie van Amstelveenweb.com.

Daalhuizen  Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

Tineke en Hugo Daalhuizen - Plug uit IJmuiden
Bedankt voor de lekkere vis!

Klik hier voor andere foto's in de categorie Stadshart