Bijgewerkt: 13 april 2024

Bosmobiel Amsterdamse Bos - 2009

Foto's -> Natuur -> Amsterdamse Bos

Bosmobiel Amsterdamse Bos
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

De aankomende bosmobiel chauffeurs krijgen eerst een kopje koffie aangeboden

De Rotary Club Aalsmeer-Uithoorn heeft een leuk idee bedacht: de Bosmobiel. Een elektrisch aangedreven auto voor ouderen in zorginstellingen, die eigenlijk niet zelf in het bos kunnen wandelen en nu toch van de natuur kunnen genieten. In het elektrische voertuig (People Mover van Bensel Cars) is voor 6 personen plaats inclusief chauffeur en begeleider.

Alle chauffeurs zijn vrijwilligers en kwamen op vrijdag 17 april 2009 samen op een parkeerplaats in het Amsterdams Bos. Zij werden verwelkomd met koffie en koek en kregen vervolgens instructie over het rijden met de wagens. De instructie werd gegeven door leden van de Stichting de Bosmobiel. Na de instructie mocht een ieder een stukje rijden om feeling met de wagen te krijgen.

Bosmobiel Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

Jan Dreschler, directeur van Zorgcentrum Aelsmeer, inspecteert een bosmobiel


Rob Klaassen, voorzitter van de Stichting De Bosmobiel vertelt over de ontstaansgeschiedenis van de bosmobiel: “Het project is anderhalf jaar geleden begonnen bij de Rotary Club Aalsmeer-Uithoorn. Wij wilden iets doen dat dicht in de buurt van ons club-bereik was en iedereen zou aanspreken. Het idee leefde om het Amsterdamse Bos meer toegankelijk te maken voor mensen in de verschillende zorginstellingen, die minder mobiel zijn“.

Bosmobiel Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

Rob Klaassen, van de Stichting De Bosmobiel, vertelt belangrijke informaties voor de chauffeurs en begeleiders


Bosmobiel Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

Na de instructies mogen de vrijwilligers met de bosmobiel rijden op het parcours


“Wij zijn erover gaan nadenken, niet alleen over het idee zelf, maar ook over de financiering ervan. Daarna zijn er allerlei acties gevoerd om het benodigde geld bij elkaar te brengen en zo konden wij twee elektrische, overdekte voertuigen kopen. Wij hebben de Stichting De Bosmobiel opgericht, die verantwoordelijk is voor de exploitatie. De Stichting heeft een samenwerkingscontract afgesloten met het Amsterdamse Bos“.

Bosmobiel Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

Rob Klaassen voorzitter van de Stichting De Bosmobiel tijdens het interview


Bosmobiel Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

Een van de vrijwilligers achter het stuur heeft de dag van haar leven. Eindelijk kan ze met de bosmobiel rijden!


“In februari 2008 werden gesprekken gevoerd met Bosplanbeheer, met als doel de wettelijke problemen weg te nemen om met de bosmobiel en passagiers door het bos te rijden. Toen dit was opgelost, konden wij met de werving van de sponsors beginnen, om de financiering van de wagens rond te krijgen. Dit is gelukt“.

Bosmobiel Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

Hier wordt de bosmobiel route in het bos uitgelegd aan de vrijwilligers


Reserveren kan via de website Bosmobiel.nl, waar de medewerkers van een zorginstelling na registratie in kunnen loggen op de website. Op de kalender kunnen zij een dag kiezen, wanneer met zij met de bosmobiel op pad willen. De wagens worden vooralsnog alleen verstrekt aan zorginstellingen. Er moeten altijd twee wagens worden gehuurd, met het oog op uitval onderweg. Dan is er toch transport voor de mensen die niet zo lang op hulp kunnen wachten.

Op de parkeerplaats in het bos tegenover de Geitenboerderij De Ridammerhoeve werd een parcours uitgezet, waarop de toekomstige bosmobiel chauffeurs konden oefenen. Het was even wennen voor de vele kandidaat chauffeurs, want de bosmobiel is een automaat met een gas- en een rempedaal. Na een paar rondjes met de wagen ging alles perfect. Ze rijden 15 km per uur en dat is best hard.

Op zondag 19 april 2009 om 13.00 uur worden de bosmobiels aan het bestuur van het Amsterdams Bos officieel overhandigd, door de voorzitter van de Rotary Club Aalsmeer-Uithoorn, Harry van Rijn. Dit in het kader van de activiteiten rond het 75 jarige bestaan van het Amsterdamse Bos.

Op deze dag staat het 75 jarig jubileum van het Amsterdamse Bos centraal. Om 12.30 uur opent wethouder Carolien Gehrels van de gemeente Amsterdam de feestelijke middag, bij het Bezoekerscentrum van het Amsterdamse Bos. Er worden tal van activiteiten georganiseerd om dit jubileum te vieren.

Bosmobiel Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

De People Mover alias de bosmobiel wordt vanaf 1 mei 2009 beschikbaar voor de bewoners van zorginstellingen


Website: Bosmobiel

Klik hier voor andere foto's in de categorie Natuur