Bijgewerkt: 17 april 2024

van Waaijen en Esser - 2008

Foto's -> Musea -> Museum Jan van der Togt

van Waaijen en Esser
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

De kunstenaars, Annette van Waaijen (l) en Suzanne Esser


Zondagmiddag 7 december 2008, werd onder grote belangstelling de tentoonstelling van twee Amstelveense kunstenaars, de grafisch ontwerpster en fotografe, Annette van Waaijen en zilversmid Suzanne Esser, geopend.

Waaijen Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

Jan Verschoor, directeur van het museum verwelkomt de aanwezigen


Op de bovenste verdieping van het museum zijn de werken tentoongesteld. Het is even een klim, maar het is zeer de moeite waard. De opvallende foto’s van jonge meisjes van de “Niet naakt” serie van Annette van Waaijen hebben wij al gezien tijdens Triënnale Amstelveen in oktober 2007. Toen kreeg Annette in het Cobra Museum de ‘Aemstelle Prijs 2007’.

Waaijen Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

Wethouder cultuur, Frans Hellendall tijdens zijn toespraak


Zij heeft natuurlijk ook andere werken naar het museum meegenomen, zoals '‘s Ochtends', 'Beatrix', 'Rozen', 'Stilleven theedoeken' en nog vele andere heel originele kunstwerken. De meeste foto’s krijgen door het borduurwerk een extra kleur, een extra dimensie op een heel subtiele manier, zodat je ze tijdens het bekijken wil aanraken en voelen.

Waaijen Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

De aanwezigen luisteren naar de toespraak van de wethouder


Haar werk is een combinatie van verschillende technieken. Het is een foto op doek, katoen, garen en stof, maar op deze manier ontstaat een leuke mengeling van visuele sensatie. Van Waaijen over haar project: “Als basis voor deze serie maakte ik een foto van tiener-meisjes; niet professionele modellen die soms een onzekere houding en soms juist een overbewuste houding aannamen. Ter bescherming van hun onschuld, ter versterking van de compositie en om juist achter- en voorgrond te benadrukken voegde ik met borduurwerk en lapjes dunne katoen, een laag textiel toe”.

Waaijen Amstelveen
(Museum vd Togt - 2008)

Annette van Waaijen: van de serie 'Niet naakt'. Foto op linnen, katoen en borduurzijde


Waaijen Amstelveen
(Museum vd Togt - 2008)

Annette van Waaijen: Foto op linnen, katoen en borduurzijde


De tweede deelnemer van de tentoonstelling is Suzanne Esser met haar sieraden, die ze van verschillende materialen maakt. Ze gebruikt edele en onedele metalen, maar ook veel ebbenhout. In het museum is een aantal van haar werken te bewonderen, broches, ringen en kettingen.

Esser  Amstelveen
(Museum vd Togt - 2008)

Suzanne Esser: Kettingen


Esser  Amstelveen

(Museum vd Togt - 2008)

Suzanne Esser: Zilveren ring


Esser  Amstelveen
(Museum vd Togt - 2008)

Suzanne Esser: Broche


In haar objecten komen veel kegels en bolvormen voor en deze zijn meestal in groepjes samengevoegd. Heel apart is dat ze felle kleuren gebruikt, bijvoorbeeld in haar broches. Zelfs op hout en zilver verft ze met zand gemixte kleurpigmenten, waardoor een aparte oppervlakte ontstaat. Ze beschouwt haar sieraden als draagbare objecten en zoals op haar website staat: “Begrippen, die als een rode draad door mijn werk lopen zijn: ruimtelijkheid, kleur, ritme en structuur”.

De tentoonstelling is open vanaf
7 december 2008 t/m 25 januari 2009

Adres: Museum Jan van der Togt
Dorpstraat 50
1182 JE Amstelveen

Klik hier voor andere foto's in de categorie Musea