Bijgewerkt: 18 mei 2024

Concordia bioscoop - 1962

Foto's -> Gebouwen -> Diversen

Concordia bioscoop
(Bron: Ach Lieve Tijd - Amstelveen)

De Concordia bioscoop aan de Dorpstraat. Foto anno 1962. In de bioscoop draaide de toen zeer succesvolle film Guns of Navarone. Maar ook veel andere films waren er te zien. Voor een kwartje op de eerste rij en na afloop een patatje halen bij Cafetaria Pel. Het gebouw werd in 1966 afgebroken. Amstelveen heeft het jaren zonder bioscoop moeten doen. In 1975 werd de bioscoop Oscar in het Cultureel Centrum aan Plein 1960 geopend. Tegenwoordig heet Plein 1960 het Stadshart, waar Cinema Amstelveen in het gebouw van Schouwburg Amstelveen is gevestigd. De tweede bioscoop van Amstelveen is in Uilenstede het 'Filmhuis Griffioen' in het Cultuurcentrum Griffioen. Het Filmhuis draait op dinsdag, donderdag en vrijdag.

Foto Amstelveen
(Bron Privé collectie - 2017)

De ingang van de Concordia bioscoop


Links op de voorgrond is snackbar Karina te zien. In dit pand had dhr Jongkind een viswinkel. Ongeveer begin jaren zestig heeft hij de viswinkel omgebouwd tot snackbar. Tot wanneer hier een snackbar in gehuisvest bleef is ons niet bekend. De zoon van dhr Jongkind runt er sindsdien een winkel met de naam Ganymedes. Hier verkoopt hij ondermeer telescopen, verrekijkers en microscopen.

De familie Van Roijen (Gerard, Ben en Wim van Roijen) had een rij bioscopen in bezit: De Witte, later Cineac Damrak, Apollo Haarlemmerdijk, Luxor Nieuwendijk, Edison Elandsgracht, Ceintuur bijgenaamd Het Stinkertje op de Ceintuurbaan, Cinema De Munt (later Plaza), Nöggerath, Bio Linnaeusstraat, Hallen, Victoria en dan nog een klein theatertje in West, Olympia. Later zijn er nog bijgekomen: Rozentheater, Concordia Amstelveen en in Zaandam twee theaters. De films werden in Amerika gekocht, maar er waren ook verhuurders en werden verdeeld tussen de vele bioscopen in Amsterdam en omgeving.

Mevrouw Bernardina van Roijen-Fontaine, de oudste Amstelveense inwoonster vierde haar 106de verjaardag nog op vrijdagochtend 24 december 2010 en 2 maanden later op 24 februari 2011 is ze overleden in Amstelveen. Zij was de weduwe van Gerardus van Roijen. Zij was een oude bekende in Amstelveen, want in vroeger tijden heeft ze met haar echtgenoot, Gerard en hun 10 (!) kinderen aan de Amsterdamseweg 511 gewoond, in het zogenaamde 'Aemstelle' gebouw- een fraaie stadsvilla.

Klik hier voor andere foto's in de categorie Gebouwen