Bijgewerkt: 13 april 2024

Stéle & Scheibe - 2008

Foto's -> Natuur -> Amsterdamse Bos

Stéle & Scheibe
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

Stéle
aan de rand van de Grote Speelweide van het Amsterdamse Bos

Wij fietsen heel vaak in het Amsterdams Bos en na de 150ste keer langs twee grote steenblokken gereden te hebben, werd ik een beetje nieuwsgierig naar wat de bedoeling van deze twee stenen kolossen was. Op zich niets bijzonders, gestapelde granieten blokken met kleine geboorde gaten er in. Wat zijn dit voor stenen, waarom zijn ze hier geplaatst? Na een beetje rondsnuffelen op het Internet kwam het antwoord: deze stenen zijn kunstwerken en zijn in 1999 in het Amsterdamse Bos geplaatst. Oorspronkelijk waren ze al in 1996 klaar en werden gekocht door het Amsterdamse Fonds voor de Kunst. Het idee was toen, dat in het bos meer kunstwerken zouden worden geplaatst, maar het kwam nooit zo ver.

Stele Amstelveenweb
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

Stéle in haar volle lengte


Rückriem
De beeldhouwer van deze werken is Ulrich Rückriem (Düsseldorf, 30 september 1938). Een in Keulen wonende Duitse beeldhouwer, die op grond van zijn werkwijze tot de Minimalistische stroming wordt gerekend. De stroming minimalisme staat voor het minimalistische, het puur abstracte en objectieve, zonder emotie.

Stele Amstelveenweb
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

Stéle prachtig door de natuur met mos bekleed


Stele Amstelveenweb
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

Stéle van onderaf gefotografeerd


Minimalisme beschrijft bewegingen in verschillende vormen van kunst en vormgeving, in het bijzonder de beeldende kunst en muziek, waar het werk is uitgekleed tot haar meest fundamentele kenmerken. Zoals een specifieke beweging in de kunst geïdentificeerd met de ontwikkelingen na de Tweede Wereldoorlog en het sterkst verbonden met de Amerikaanse beeldende kunst eind jaren 1960 en begin jaren 1970.

Stele Amstelveenweb
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

Scheibe aan de voet van de Heuvelhelling van het Amsterdamse Bos


Minimalisme
Minimalisme maakt vaak gebruik van kubus-, bol-, cilinder-, en kegelvormen. Het gaat om de kracht van de eenvoud. Door het "krachtig" neerzetten van iets wat een "eenvoudige" vorm lijkt, probeert de beeldhouwer de “essentie” van zijn ontwerp uit te beelden. Ulrich Rückriem heeft toentertijd zelf de locatie voor zijn granietblokken gekozen, want hij wilde, dat zijn creaties met de tijd door het omringende bos werden opgenomen in de natuur. Aan de voet van de Heuvelhelling (aan de Noord-West) werd Scheibe (Schijf) geplaatst en op de rand van de Grote Speelweide Stéle (Stéle is een stenen of houten plaat, in het algemeen groter dan zijn breedte, gebouwd voor begraafplaatsen of gedenk doeleinden, meestal versierd met de namen en titels van de overledene.)

Stele Amstelveenweb
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

Scheibe in volle lengte


Porriño
De granietblokken in het Amsterdamse Bos zijn ongeveer 5 meter hoog en wegen per stuk 30 ton. Alle blokken zijn van één stuk graniet, elk horizontaal in zeven delen gezaagd en opnieuw aan elkaar vastgezet. Het granietsteen zelf is afkomstig uit Spanje (Porriño).

Klik hier voor andere foto's in de categorie Natuur