Bijgewerkt: 17 april 2024

Roelof Frankot - 2007

Foto's -> Musea -> Museum Jan van der Togt

Roelof Frankot
Amstelveenweb.com

Op donderdagavond 22 november 2007 werd het weer erg druk in het Oude-Dorp van Amstelveen, grote Jaguars en Volvo’s reden voor. Veel auto’s zochten tevergeefs naar een parkeerplaats om de opening van de tentoonstelling van de Nederlandse schilder Roelof Frankot bij te wonen.

Frankot Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2007)

Jan Verschoor directeur van het Museum Jan van der Togt begroet de aanwezigen


Frankot Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2007)

Cees Dam tijdens zijn toespraak


De directeur van het museum, Jan Verschoor verwelkomde alle aanwezigen en riep de beroemde Nederlandse architect Cees Dam naar de microfoon. In zijn toespraak vertelde Dam, dat hij bijzonder blij was dat hij deze avond de expositie met de schilderijen van Roelof Frankot, mocht inleiden.

Roelof Frankot, schilder en tekenaar, zoon van een typograaf, voelde zich aanvankelijk aangetrokken tot fotografie, maar later ontwikkelde hij zich als autodidact tot een kunstenaar van internationaal formaat. Dam meldde dat zijn eerste kennismaking met Frankot's werk er een was van verbazing en verwondering. "Hoe talentvol, hoe veelzijdig, hoe poëtisch mooi is het werk van deze kunstenaar".

Frankot Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2007)

Micky Hoogendijk met haar moeder Gine Frankot luisteren naar de toespraak van Cees Dam


"Frankot, 50 jaar als schilder en tekenaar werkzaam geweest, bestrijkt letterlijk het hele palet. Begonnen met realistisch figuratief werk, zoals landschappen portretten en alledaagse taferelen, is hij gaandeweg is voor een expressief idioom en ontwikkelde zich tot de belangrijkste exponent van de naoorlogse abstracte schilderkunst in Nederland".

Frankot Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2007)

Jan Verschoor en Micky Hoogendijk tussen het publiek

Cees Dam zei verder in zijn toespraak, dat vooral het poëtische, het schilderachtige zoeken naar vormen en ruimtesuggestie, het lijnenspel en de onvoltooide, hem het meeste treft in het werk van Frankot.

Na de officiële toespraak bedankte hij de aanwezige weduwe van de schilder, Geenie Frankot, omdat dankzij haar het mogelijk is, dat iedereen deze prachtige selectie van de werken van Roelof Frankot kan bekijken.
Met de woorden: “Wij zijn u en uw dochter Micky bijzonder dankbaar, ik dank u wel en ik wens u veel genoegen“- eindigde de toespraak van Cees Dam.

Daarna Micky Hoogendijk, de stiefdochter van Roelof Frankot bedankte Cees Dam voor de opening van de tentoonstelling. Zij richtte zich tot haar moeder Gine, die door ziekte in een rolstoel zit: “Mam, vandaag is de dag, dat wij Roelof in de zon wilden zetten, dat was je grote plan”.

Frankot Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2007)

Micky Hoogendijk bedankt iedereen die hun steun gaven

Frankot Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2007)

Cees Dam wordt door Micky Hoogendijk omhelsd


Verder bedankte zij iedereen, die hen steunde en dierbare vrienden van vroeger en van nu. Ze vertelde dat ze ontzettend trots is op Roelof, omdat hij, als een tweede vader alles voor haar was. Ze draagt hem diep in haar hart.

Atonement Amstelveen
(Museum Jan vd Togt - 2007)

Olie en tempera op het doek van Roelof Frankot- Atonement 1983 (120x170)


Roelof Frankot
Roelof Frankot (Meppel, 1911 ? Heeten, Ov. 1984) was aanvankelijk vooral ge?nteresseerd in fotografie. In 1928 vertrok hij naar Amsterdam om zich bij hoffotograaf Gotfried de Groot verder in het vak te bekwamen waarna hij zelfs korte tijd in Haarlem en later in Zwolle een fotozaak runde. Frankot keerde in 1931 terug naar Amsterdam en legde zich nu geheel toe op het schilderen. Dit plotselinge besluit had waarschijnlijk te maken met de kennismaking tussen Frankot en zijn latere echtgenote Christina (?Stien?) Eelsingh, een toen al enigszins bekende schilderes.

De tentoonstelling is vanaf 22 november t/m 9 december 2007 te bezichtigen in het Museum Jan van der Togt in Amstelveen.
Website: Museum Jan van der Togt

Klik hier voor andere foto's in de categorie Musea