Bijgewerkt: 20 juli 2024

29 - Café de Roemer - 1961

Foto's -> Straatgezichten -> Amsterdamseweg

29 - Café de Roemer
(Bron Ansichtkaart)

Café 'De Roemer' met politieman die de stoplichtkast bedient
op het kruispunt Burgemeester van Sonweg met Amsterdamseweg met de neonreclame op de gevel Schermer's Jenever.

Café 'De Roemer'was een drukbezocht café. Deze foto is van 1960. Het was eigendom van Ab en Ina van der Horst, die ook eigenaars waren van hotel-restaurant Abina. Dagrecreanten richting Schiphol konden hier wat drinken en eten, binnen of op het terras buiten. Op het kruispunt stond elke dag tijdens de spitsuren een politieagent het verkeer te regelen met eerst een ouderwets klapbord en later deze kast met een stoplicht erop. Was het spitsuur voorbij dan tilde de agent de paal met stoplicht uit de kast en liep ermee op zijn schouder naar de Ouderkerkerlaan, waar het politiebureau zich bevond.

roemer Amstelveen
(Bron privé collectie - 2011)

Café 'De Roemer' in 1959


roemer Amstelveen
(Foto Archief NA - Amstelveenweb.com)

Café 'De Roemer' in 1965

Getuige de neonreclame op de gevel zal er veel alcoholische drank zijn afgenomen bij Schermer Wijnkopers & Distillateurs v.o.f. (begonnen als Schermer en Zoon). Dit is een Nederlandse wijnkoper en destilleerderij gevestigd in de Noord-Hollandse stad Hoorn. Het bedrijf is op 24 juli 1782 opgericht door Barend Schermer. Het bedrijf bleef tot 1982 in handen van de familie Schermer, dat jaar namen Paul Blom en zijn vrouw het bedrijf over. Nadat hij uit het bedrijf stapte, nam een groot deel van de familie Blom het bestuur over.

roemer Amstelveen
(Foto Archief NA - Amstelveenweb.com)

Café 'De Roemer' met kruispunt komt goed in beeld

De klandizie van het café liep terug toen de burgemeester van Sonweg werd verbreed en een viaduct het kruispunt verving. De weg over het viaduct werd toen Dorpsstraat - Amsterdamseweg. De passanten van de rijksweg konden daardoor niet meer een stop maken bij De Roemer. Het café werd gesloopt, toen de rijksweg werd vervangen door de snelweg A9.

Foto Amstelveen
(Foto Gemeentearchief Amstelveen)

Café 'De Roemer' in 1968 na de verbreding van de A-9
Het terras en naambord zijn verwijderd. De A9 deed het leuke Café de das om.


Foto Amstelveen
(Foto Gemeentearchief Amstelveen)

Café 'De Roemer' in 1968 na de verbreding van de A-9, genomen vanaf het viaduct


Klik hier voor andere foto's in de categorie Straatgezichten