Bijgewerkt: 17 april 2024

Gerardo Porto - 2007

Foto's -> Musea -> Museum Jan van der Togt

Gerardo Porto
(Amstelveenweb.com collectie - 2007)

Schilderijen bijeen

Donderdagavond, 30 augustus 2007, is de officiële opening van de expositie verricht in het Museum van der Togt van de 82-jarige Spaanse kunstschilder Gerardo Porto. Mevrouw Victoria González-Bueno, Cultureel Attaché van de Spaanse Ambassade in Den Haag en vele in Nederland wonende Spanjaarden waren ook aanwezig tijdens de openingsceremonie.

Porto Amstelveen
(Museum vd Togt - 2007)

Schilderij van Gerardo Porto


Gerardo Porto Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2007)

Wethouder Frans Hellendall in gesprek met Gerardo Porto voor de opening van de tentoonstelling. In het midden staat Victor Tiebosch van ABC/Art Brands Corporation


Gerardo Porto Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2007)

Gerardo Porto


Gerardo Porto Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2007)

Jan Verschoor, directeur van het museum, verwelkomt de kunstenaar en de gasten


Jan Verschoor, directeur van het museum verwelkomde de kunstenaar en de gasten. Vervolgens heeft de heer Frans Hellendall, wethouder financiën en cultuur van de Gemeente Amstelveen met de volgende toespraak de tentoonstelling geopend:
Dames en Heren, welkom,
Het is mij een eer en een genoegen om de tentoonstelling van Gerardo Porto bij u te mogen inleiden. De heer Porto is een opmerkelijk persoon met een opmerkelijke levensloop. Wat bij deze expositie direct opvalt, is de grote creativiteit waarover de heer Porto op ruim tachtigjarige leeftijd beschikt.
Alle geëxposeerde schilderijen dateren van de laatste vier jaar, het glaswerk van het eind van de jaren negentig. De panelen zijn gemaakt in het afgelopen najaar. En hij gaat nog meer zijn eigen weg. Hij is het niet eens met veel van wat er tegenwoordig in de kunst gebeurt. De instelling van "alles kan" vindt hij niets.

Gerardo Porto Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2007)

Wethouder Frans Hellendall vertelt over de kunstenaar in zijn openingstoespraak


Zeker jonge artiesten wil hij daarvoor waarschuwen. Want het leidt tot een verwijdering van het publiek. Dit besef houdt hem juist scherp. Hij gaat als het ware terug naar de pure schilderkunst, waar hij de tijd die hem nog geschonken is aan wil wijden.
Opvallend in zijn werk is de eenvoud, waardoor het werk tijdloos lijkt, de tijd lijkt opgeschort te zijn.

Gerardo Porto is geboren in La Coruña, in het Galicisch A Coruña genaamd, gelegen in de uiterste Noordwest hoek van Spanje aan de Atlantische Oceaan. Al op zeer jeugdige leeftijd raakt hij in de ban van de teken- en schilderkunst. Hij is sterk internationaal georiënteerd, wat hem in Parijs brengt, waar hij onder andere les krijgt van Matisse, met wie hij ook bevriend raakt. Ook reist hij geregeld naar Nederland om zich te verdiepen in de technieken van "De Hollandse Meesters".

Gerardo Porto Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2007)

Het aanwezige publiek luistert naar de toespraken


Hier leert hij een Nederlands meisje kennen, met wie hij trouwt en een gezin sticht. In Nederland wordt hij artistiek actief bij de televisie, naast zijn schilderloopbaan. Tegenwoordig woont hij weer het grootste deel van het jaar in Galicië. En zijn kunst toont nog steeds een ontwikkeling die nauw samenhangt met zijn persoonlijke ontwikkeling.
Zelf zegt hij daarover: "Vandaag de dag heb ik meer respect voor kunst dan toen ik begon, vroeger zag ik niet zoveel schakeringen, noch zoveel belang." En: "Vandaag de dag heb ik begrepen dat ik op zoek in de kunst, God heb gevonden."
In 2006 heeft hij zich uitsluitend aan de schilderkunst gewijd, ter voorbereiding op twee exposities, die in zijn geboorteplaats La Coruña en die hier het Museum Jan van der Togt. Hij heeft daarover gezegd: "ik ben zeer ontroerd dat ik ben uitgenodigd te exposeren op twee plekken die ik als mijn thuis beschouw."

De gemeente Amstelveen is verheugd dat het museum Jan van der Togt u deze gastvrijheid verleent en daar een schitterende publicatie aan wijdt. Voor mij is het een eer om u hier te mogen ontvangen en deze prachtige expositie bij u te mogen inleiden.
Met deze woorden wil ik deze tentoonstelling voor geopend verklaren. Ik dank u wel.

Gerardo Porto Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2007)

Gerardo Porto tijdens zijn toespraak


Gerardo Porto Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2007)

Wethouder Hellendall overhandigt het boek “Porto en het Museum Jan van der Togt” aan mevrouw Victoria González-Bueno, Cultureel Attaché van de Spaanse Ambassade


Gerardo Porto Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2007)

Tussen de luisteraars zit wethouder Hellendall


De tentoonstelling omvat 140 werken met de volgende thema’s:
1) Amsterdamse en Venetiaanse stadsgezichten;
2) Nederlandse en Galicische landschappen;
3) Een serie houten panelen "ejercisios" ofwel oefeningen genoemd.

De tentoonstelling is vanaf 30 augustus tot en met 7 oktober 2007 geopend.
Adres:
Museum Jan van der Togt
Dorpsstraat 50
1182 JE Amstelveen
Openingstijden:
Donderdag t/m zondag 13.00 - 17.00 uur

Klik hier voor andere foto's in de categorie Musea