Bijgewerkt: 17 april 2024

Sterren op het doek - 2007

Foto's -> Musea -> Museum Jan van der Togt

Sterren op het doek
(Amstelveenweb.com collectie - 2007)

Donovan Spaanstra (links) met de chauffeur van de vrachtwagen en Frans Hellendall op het Dorpsplein om voor de tentoonstelling reclame te maken

Met de toespraak van de heer Frans Hellendall, wethouder cultuur, is op 2 augustus 2007 in het Museum van der Togt, de tentoonstelling “Sterren op het doek” officieel geopend.

Sterren op doek Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2007)

Nogmaals Donovan Spaanstra (links) met Frans Hellendall en de chauffeur voor de beschilderde vrachtwagen


Sterren op het Doek is een tentoonstelling van 24 geschilderde portretten van acht bekende Nederlanders in drie musea. De schilderijen zijn ontstaan tijdens de opnamen van de achtdelige tv-programmaserie Sterren op het Doek. De serie werd vanaf 4 juli 2007 wekelijks uitgezonden door omroep MAX, in samenwerking met de BankGiro Loterij.

Sterren op doek Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2007)

Jan Verschoor directeur van het Museum van der Togt verwelkomt de aanwezigen


In elke aflevering van het televisieprogramma stond een bekende Nederlander centraal, die werd geportretteerd door drie schilders. Terwijl presentatrice Hanneke Groenteman de hoofdpersoon interviewde, kregen de schilders vijf uur de tijd om in de nabijheid van hun onderwerp een eerste opzet voor hun portret te maken.

Bekende Nederlanders
Terug in eigen atelier maakten zij de schilderijen binnen twee weken af. De bekende Nederlanders zijn: Albert Verlinde, Marco Borsato, Angela Groothuizen, Frits Bolkestein, Ernst Daniël Smid, Monique van de Ven, Najib Amhali en Loretta Schrijver. Ze werden geportretteerd door telkens drie verschillende portretschilders, met zeer uiteenlopende stijlen. Van postimpressionistisch, expressionistisch, klassiek figuratief tot digitaal. Jong of wat ouder; vers van de academie of met een respectabele staat van dienst: deze 24 schilders namen de uitdaging aan om in twee weken een goed portret af te leveren.

Veiling
De acht bekende Nederlander kozen ieder hun favoriete schilderij. De overige portretten worden geveild op 23 oktober 2007 bij het VendueHuis der Notarissen in Den Haag. De opbrengst van de schilderijen is bestemd voor één van de, door de bekende Nederlanders bepaalde, goede doelen. Het Instituut Collectie Nederland (ICN) organiseert in samenwerking met de BankGiro Loterij deze veiling, waar naast de portretten ook museumstukken uit de ICN collectie en vijf musea onder de hamer komen.

Toespraak van de heer drs. Frans Hellendall,
Wethouder Financiën en Cultuur van Amstelveen:

Dames en Heren,
Wat hebben drie presentatoren, twee zangers, een cabaretier, een actrice en een politicus gemeen? U weet het, zij zijn geschilderd voor het programma 'Sterren op het doek'.

Ik heet u welkom in Amstelveen bij de opening van de bijbehorende expositie. Voor deze opening zijn vooral mensen uitgenodigd die betrokken zijn bij het programma 'Sterren op het doek'. Toch kennen velen van u elkaar nog niet, dus wordt dit een bijzondere kennismaking. Als wethouder cultuur ben ik trouwens zeer verheugd met deze expositie hier in het van der Togt museum. Ik vermoed dat er veel publiek op zal afkomen. Dat komt dan meteen in aanraking met het werk van zes Amstelveense kunstenaars die hier momenteel eveneens exposeren. Dat is toevallig, want normaliter exposeert het van der Togt museum kunstenaars van overal, zowel binnen- als buitenland.

Sterren op doek Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2007)

Wethouder Hellendall houdt zijn toespraak


De basis voor het van der Togt museum is trouwens de schitterende glascollectie. 'Sterren op het doek' heeft bovendien ook een link met het andere museum in Amstelveen, want een gedeelte van de uitzending rond Angela Groothuizen is opgenomen in het Cobra museum. Die sterren hebben het trouwens wel erg druk tegenwoordig. Ze zijn nog maar net gestopt met dansen op het ijs. Misschien zijn in de toekomst de formules te combineren, dat wordt dan 'sterren dansen op het doek' of zoiets. De sterren zijn echter nodig om de drempel te verlagen, want 'Sterren op het doek' is een formule om kunst, in dit geval schilderkunst, toegankelijk te maken voor het grote publiek.

Ik moet zeggen dat ik de formule wat dat betreft geslaagd vind. Door de ogen van de sterren kijkt het publiek als het ware mee naar hoe de schilderijen tot stand komen en beleefd worden. En het wedstrijdelement - dat er uit drie schilderijen de favoriet gekozen moet worden - maakt nieuwsgierig en voegt iets van spanning toe. Gisteravond was goed te zien hoe ook Ernst Daniël Smid het een hele moeilijke keuze vond en hoe zijn echtgenote uitermate verrast was door de interpretaties van de schilders. Ik complimenteer de makers van het programma en de vele betrokkenen met het behaalde resultaat. En ik bedankt het museum Jan van der Togt voor het exposeren van de schilderijen. Daarmee wil ik deze tentoonstelling voor geopend verklaren.
Ik dank u wel.

Sterren op doek Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2007)

De aanwezigen luisteren naar de toespraak


Sterren op doek Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2007)

Het schilderij van Daniël Douglas met Loretta Schrijver (olieverf op doek)


Sterren op doek Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2007)

Een zaal vol sterren


Sterren op doek Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2007)

Tussen de luisteraars stonden ook de kunstenaars. Hier Daniël Douglas met een oranje hemd


Sterren op doek Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2007)

In het museum tussen de sterren


Adres: Museum Jan van der Togt, Dorpsstraat 50, 1182 JE Amstelveen
De tentoonstelling is vanaf 2 tot en met 26 augustus 2007 geopend.

Klik hier voor andere foto's in de categorie Musea