Bijgewerkt: 24 april 2024

Nieuwe en oude witjes - 2006

Foto's -> Gebeurtenissen -> Wester-Amstel

Nieuwe en oude witjes
(Amstelveenweb.com collectie - 2006)

´Witjes´

Op zaterdag 4 maart 2006 was de feestelijke onthulling van de nieuwe ‘witjes’ in buitenplaats Wester-Amstel. ´Witjes´ zijn de oud-Hollandse keukentegels waarmee vroeger alle keukenwanden van de vloer tot aan het plafond waren bedekt. In tegenstelling tot de naam, zijn échte witjes niet echt wit.


1669-De-verstandige-kock
(Movig collectie - 2006)

Titelgravure van ´De Verstandige Kock´ door Marcus Doornick, Amsterdam 1669


De keuken van Wester Amstel stamt naar alle waarschijnlijkheid uit 1662. Tot aan de restauratie van Wester Amstel in 1989 bezat zij een prachtig dekkleed van originele witjes. Tijdens de grootscheepse restauratie ging het grootste deel hiervan verloren. Geld voor herstel ontbrak.

Wester-Amstel keuken
(Amstelveenweb.com collectie - 2006)


Het keukenpersoneel heeft stijlvolle kleding aangetrokken


Witjes waren vroeger de goedkoopste tegels die men kon krijgen. Zij werden meegebakken met duurder geglazuurd en kleurig aardewerk. Door het bakproces kregen de witjes vaak een gloed van het duurdere glazuur mee. Vandaar dat échte witjes een lichte zweem van groen, geel, blauw, roze of rood hebben.

Vier stichtingen – de Nederlandse Kastelenstichting, de Stichting Vrienden van Particulier Historische Buitenplaatsen,de Stichting Vrienden van Wester Amstel, en de Stichting J.Ph.J.F. Lissone – zorgden voor de benodigde fondsen. Het aantal particuliere begunstigers van deze stichtingen, is mogelijkerwijs even groot als het aantal nieuwe tegels: 2000.

Wester-Amstel Movig
(Amstelveenweb.com collectie - 2006)


Rentmeester Movig vertelt over zijn zoektocht naar de witjes


Bij de inhuldingstoespraak in de expositieruimte van Wester-Amstel vertelde de rentmeester van het buiten, de heer Søren Movig, over de zoektocht naar de nieuwe witjes in de juiste, niet-witte kleurstellingen.

Witjes-wester-amstel
(Movig collectie - 2006)


De witjes van Wester Amstel


Wester-Amstel publiek
(Amstelveenweb.com collectie - 2006)


De aanwezigen luisteren naar het verhaal


De vele personen die hierbij een rol hadden gespeeld werden op passende wijze gehuldigd. Zij werden allemaal voorzien van een persoonlijk witje met bijbehorende tegelwijsheid.

Wester-Amstel keuken
(Amstelveenweb.com collectie - 2006)


De keuken was helemaal vol met mensen


De ´onthulling´ van de tegels vond plaats in de keuken. Daar bleek nét voldoende plaats te zijn voor de ruim 50 aanwezigen. Een klein deel van de tegels was met ´historisch verantwoorde´ roet en as bedekt. Alle aanwezigen werd vriendelijk verzocht een ter plekke uitgereikte poetsdoek ter hand nemen. Zo droegen alle genodigden hun steentje bij en kwamen ook de laatste witjes op een ludieke wijze tevoorschijn.

Diverse wetenschappers, waaronder mevrouw J. Rethmeier-Voogt, kunsthistorica Materiële Cultuur, en de heer R. Van Immerseel, deskundige op het gebied van Nederlandse buitenplaatsen, vestigden de afgelopen jaren de aandacht op het belang van herstel van de witjes.
Anno 2006 zijn witjes niet meer de goedkoopste tegels die men kan krijgen. De vervaardiging en selectie van de juiste kleurstellingen witjes, en het plaatsen in een voegloos patroon, vergt gespecialiseerd en kostbaar vakwerk. De keuken van Wester Amstel beschikt thans over een nieuw dekkleed van witjes die naadloos aansluit bij de resterende witjes uit 1662.

De nieuwe en de oude witjes zijn voor iedereen te bewonderen tijdens de koffiepauzes van concerten op Wester Amstel en tijdens de openstelling op monumentendag.

De familiestichting J.Ph.J.F. Lissone is de eigenaresse van Wester Amstel. Zij is vernoemd naar de heer J.Ph.J.F. Lissone, oprichter van het eerste continentale Europese reisbureau.

J. Lissone
(Movig collectie - 2005)


J.Ph.J.F. Lissone in 1895


Hij en zijn nazaten zijn eigenaar van de buitenplaats Wester Amstel sedert 1900. De Stichting Vrienden van Wester-Amstel is een vrijwilligersgroep die zich inzet voor de luisterrijke beleving van de buitenplaats Wester Amstel. Zo´n 50 vrijwilligers, afkomstig uit Amstelveen, Ouderkerk, Amsterdam en andere omliggende plaatsen,  zetten zich in voor concerten, literaire bijeenkomsten, de historische tuinen, tentoonstellingen, jeugdeducatie enz. 

Wester-Amstel keuken
(Amstelveenweb.com collectie - 2006)


En eindelijk mocht iedereen de witjes poetsen


Na deze feestelijke gebeurtenis kon een ieder een kop chocolade drinken en kwam langzaam maar zeker de plechtigheid tot een einde.

Klik op Wester-Amstel voor informatie over de buitenplaats zelf.

Wester-Amstel keuken
(Amstelveenweb.com collectie - 2006)


In Wester-Amstel is de rust weergekeerd

Klik hier voor andere foto's in de categorie Gebeurtenissen