Bijgewerkt: 19 januari 2022

Oude Schiphol Verkeerstoren - 2004

Foto's -> Schiphol -> Schiphol 1995-2008

Oude Schiphol Verkeerstoren
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

De oude verkeerstoren op Schiphol-Oost nu als restaurant Wings ingericht.

Historie
De 4e verkeerstoren van Schiphol werd in 1952 in gebruik genomen tot de opening van de nieuwe luchthaven in 1967. Gedurende de 15 jaren dat de toren in gebruik was, werden 6 tot 10 vluchten per dag verwerkt, met een gemiddelde van 325 passagiers per dag. Heden ten dage is dat ongeveer 1.124 vluchten per 24 uur!

Oude Toren Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2007)

Verkeerstoren op Schiphol-Oost in 1959


In 1998 werd de toren met de sloop bedreigd. Er werd door een aantal bedrijven op Schiphol Oost, 8 miljoen gulden opgehaald. Met dit bedrag kon de toren, met een gewicht van 300.000 kilo, 30 meter verderop worden verplaatst. Daar werd de toren op een nieuw gegraven kelder van 200 vierkante meter gezet en geheel gerenoveerd. Op de begane grond was een restaurant met bar, op de derde verdieping was het restaurant en op de vierde de bar. De toren toonde een prachtig uitzicht over de landingsbanen van de vrachtvliegtuigen.

De exploitatieresultaten van het zakenrestaurant annex businessclub bleken na de opening tegen te vallen. In mei 2003 vroeg de exploitant van de horeca, een dochteronderneming van VCS, faillissement aan om direct daarna door te starten. Daarbij werd gerekend op medewerking van de Duitse hotelketen Dorint, die pal tegenover de toren een hotel bouwde. Dorint toonde animo, maar haakte later af. Daarop ging de horeca-exploitant voor de tweede maal failliet.
Tijdens de anderhalf jaar leegstand van de Oude Toren zijn ook andere plannen voor een overname of een doorstart mislukt. Daarom werd besloten door de SNS bank, de belangrijkste geldschieter, om op 7 december 2005 het gebouw te veilen. Het openingsbod stond op 1,75 miljoen euro.

De stichting De Oude Toren, met negentig procent van de aandelen de belangrijkste eigenaar, heeft de veiling tot het laatste moment geprobeerd te voorkomen. Op 7 december 2003 werd niet alleen het gebouw, maar ook een deel van de inventaris geveild. Een deel van de inventaris, zoals zilverwerk, glaswerk, keukengerei en potten en pannen, viel volgens curator Van Wijk binnen het faillissement van het gebouw en werd mee geveild.

In januari 2007 werd de Oude Toren weer in gebruik genomen en kwam er een Chinees Orientaals restaurant, Boeddha Oude Toren. Op de 1ste, 3de en 4de verdieping bevonden zich respectievelijk het restaurant Boeddha diningroom en de Sky bar, alwaar men kon genieten van het adembenemende uitzicht op het vliegveld.

Maar ook dit restaurant was geen lang leven beschoren en sloot haar deuren in 2009. Voor foto's zie Boeddha restaurant

Op 1 juli 2009 opende Wings-food and drinks haar deuren. Het nieuwe eetcafé biedt gelegenheid voor ontbijten, lunchen, zakenrelaties ontmoeten of een avondje borrelen. Op andere verdiepingen van de toren zijn ruimten beschikbaar voor vergaderingen, workshops, trainingen, jubilea of andere feesten. Wings is geopend op werkdagen.

Sinds februari 2013 is de Flight Simulator Training (FST) in de Oude verkeerstoren gevestigd boven het restaurant Wings

Klik hier voor andere foto's in de categorie Schiphol