Bijgewerkt: 17 april 2024

Hommage un Toréro
André Schaller - 2006

Foto's -> Kunstwerken -> Hommage un Toréro

Hommage un Toréro  André Schaller
(Amstelveenweb.com collectie - 2003)

Hommage un Toréro ook wel bekend als ‘De Stier’ stond in het Broersepark
Het kunstwerk is vervaardigd door André Schaller (1920-1981) en aangekocht door de gemeente Amstelveen in 1959.

Door de kwetsbaarheid van het materiaal was het niet langer verantwoord om het beeld in de open lucht te handhaven en werd het door de eigenaar teruggehaald in 2006. De eigenaar van het beeld, het Instituut Collectie Nederland (de voormalige Rijksdienst Beeldende Kunst) heeft het beeld weer in haar bezit gekregen om het voor verder verval te behoeden. De stier is gemaakt van plaatijzer en heeft jarenlang bijzonder geleden onder de weersinvloeden. Dankzij de vele restauraties en reparaties kon het toch nog bijna vijftig jaar buiten staan.

De kunstenaar
André Schaller (Andries Petrus) was een Nederlands beeldhouwer. Hij leefde van 1 mei 1920 tot 16 februari 1981. Hij genoot zijn opleiding aan het instituut voor kunstnijverheidsonderwijs in Amsterdam en op de rijksacademie voor beeldende kunsten te Amsterdam bij Jan Bronner. Hij maakte reliëfs en monumenten. Schaller ontving in 1952 een Keukenhofprijs.

De sokkel werd nadat het beeld was verwijderd ingesteld als 'wisselsokkel'. Elk jaar mocht er op uitnodiging van de gemeente een andere kunstenaar een kunstwerk plaatsen. Dat werd Man in Polyester . Nadat deze was opgeblazen werd er in 2012 maar weer een definitief beeld geplaatst: Meisje op paard.

Klik hier voor andere foto's in de categorie Kunstwerken