Bijgewerkt: 17 april 2024

Krikhaar en Villers - 2007

Foto's -> Musea -> Museum Jan van der Togt

Krikhaar en Villers
(Amstelveenweb.com collectie - 2007)

De gasten van het museum luisteren naar de sprekers

Op zondagmiddag 11 maart 2007 werd de tentoonstelling met schilderijen van Herman Krikhaar en foto’s van André Villers in het Museum van der Togt in Amstelveen geopend. Michel Krielaars, chef kunstredactie bij NRC Handelsblad, vertelde over zijn ervaringen met Krikhaar.

Tijdens de opening waren honderden mensen aanwezig, onder andere burgemeester van Amsterdam Job Cohen, burgemeester van Amstelveen, Jan van Zanen en zijne excellentie, ambassadeur van Frankrijk, Jean-Michel Gaussot.

Een ontmoeting tussen André Villers (Belfort FR, 1930) en Herman Krikhaar (Almelo NL, 1930) was slechts een kwestie van tijd gezien het feit dat zij generatiegenoten zijn en zich al jaren in dezelfde kringen begeven. Toch vond deze ontmoeting pas plaats begin jaren negentig via een andere fotograaf van Picasso, de Amerikaan David Douglas Duncan, voormalig oorlogsfotograaf van Magnum.

Dit mondde meteen uit in een vriendschap met onder andere tot gevolg, een prachtige serie foto’s van Villers van Krikhaar in zijn atelier. Een serie waarvan ook enkele voorbeelden te zien zijn tijdens hun exposities van 8 maart t/m 15 april in Museum Jan van der Togt.

André Villers kwam in 1947 naar het Zuid Franse Vallauris, in de hoop een ernstige botontkalkingziekte af te remmen. Tijdens de acht jaar dat hij in het sanatorium verbleef, waarvan vijf aan bed gekluisterd, ontwikkelde hij een grote passie voor fotografie. In 1953 ontmoette hij Picasso en begon foto’s te maken in diens atelier. Picasso, die het talent van Villers meteen herkende, gaf hem een professionele Rolleiflex camera cadeau.

Villers maakte behalve van Picasso nog talloze portretten van beroemde schilders (Leger, Miró, Dali), schrijvers (J. Prévert, André Verdet), cineasten (Fellini), architecten (Le Corbusier), etc. Ook maakte Villers samen met Karel Appel, die jarenlang in Monaco woonde, een serie kunstwerken die samen met de foto’s van Picasso tijdens de expositie in Museum Jan van der Togt zijn te zien.

Herman Krikhaars leven kende een totaal ander verloop. Na een jaar op de Arnhemse academie vertrok hij in 1951 naar Parijs, waar hij merkte dat hij een goed oog had voor het ontdekken van kunstwerken (Rodin, Van der Werff, Signac). In 1953 werd Krikhaar aangenomen als steward bij de KLM, verkende zo acht jaar lang de wereld, verzamelde kunst, maar bleef ook schilderen.

Na een verblijf van twee jaar op Ibiza om te schilderen, opende Krikhaar in 1963 een galerie in Amsterdam. Deze kreeg zeer snel naamsbekendheid vanwege de beroemde kunstenaars (CoBrA, Chagall, Picasso, etc.) die er exposeerden en steevast ingeluid door een geruchtmakende opening. In 1973 vond hij een atelier in Zuid Frankrijk waar hij zich ieder jaar van juni tot september terugtrok. In 1988 sloot Krikhaar de deuren van zijn galerie om zich helemaal op het schilderen te kunnen richten.

In het werk van Krikhaar is de grote invloed van Picasso en Van Gogh, naast de Duitse expressionisten onmiskenbaar, maar hij ontwikkelde ook een volledig zelfstandige stijl. “Een mooi doelpunt maak je alleen dankzij een goede voorzet”.

Het werk van Villers kenmerkt zich in de ongedwongen speelse en associatieve manier van werken, een enorme productiviteit en de nieuwsgierigheid alle mogelijkheden van onderwerpen en materialen te onderzoeken. Beider oeuvre kenmerkt zich door de enorme levenslust die het uitstraalt.

Tijdens de opening werd het boek ‘Herman Krikhaar, Works on Paper, 1992 – 2007’ gepresenteerd. Burgemeester Cohen nam het eerste exemplaar van het boek van Herman Krikhaar in ontvangst.

Krikhaar Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2007)

Een karakteristiek Kriekhaar schilderij


Kriekhaar Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2007)

Jan Verschoor, directeur van het museum verwelkomt de gasten


Kriekhaar Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2007)

Zijn excellentie,
de ambassadeur van Frankrijk, de heer Jean-Michel Gaussot aan het woord


Kriekhaar Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2007)

Ambassadeur van Frankrijk, de heer Gaussot tijdens zijn speech


Kriekhaar Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2007)

Burgemeester van Amstelveen, de heer Van Zanen klapt voor de Franse ambassadeur


Kriekhaar Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2007)

De heer Job Cohen, burgemeester van Amsterdam aan het woord


Kriekhaar Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2007)

De kunstenaar en de ambassadeur


Kriekhaar Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2007)

Herman Krikhaar met Job Cohen bekijken samen het boek


Kriekhaar Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2007)

Herman Krikhaar poseert met de belangrijkste personen van de middag voor een statiefoto


De exposities zijn open van 8 maart t/m 15 april 2007

Adres: Museum Jan van der Togt

Dorpsstraat 50

1182 JE Amstelveen

Klik hier voor andere foto's in de categorie Musea