Bijgewerkt: 24 april 2024

Veenschuur - 2006

Foto's -> Natuur -> Elsenhove Speelboerderij

Veenschuur
(Amstelveenweb.com collectie - 2006)

De openingen van de veenschuur met de naam 'Geertruida', naast de kinderboerderij Elsenhove werd verricht door wethouder sport en recreatie, mevrouw Joss Tabak

Veenschuur
In het recreatiegebied Elsenhove, in het bovenland tegenover de ingang van de speelboerderij, is een veenschuur nagebouwd. In dergelijke schuren werd vroeger veen gedroogd. Met het stopzetten van de vervening verdwenen deze schuren één voor één. De nieuwe veenschuur heeft een educatieve functie.

Veenschuur Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2006)

De achterkant van de veenschuur in Elsenhove


De veenschuur is een replica van de al lang verdwenen veenschuren die in Amstelveen overal waren te vinden. De scholieren van de basis- en bovenbouw kunnen hier educatieve lessen krijgen over de verdwenen industrietak, het venen.

Veenschuur Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2006)

De veenschuur heet Geertruida


De gehele gebeurtenis is een onderdeel van de landelijke Groene Maand, op de natuur gericht. De initiatiefnemers van de Amstelveense activiteiten deze dag waren de organisaties IVN-Amstelveen, Groengebied Amstelland en de gemeente Amstelveen.

Veenschuur Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2006)

De leden van IVN-Amstelveen gaven voorlichting over de natuur


De bezoekende kinderen konden een visnetje vragen om waterdieren te vangen. De leden van IVN-Amstelveen gaven aanwijzingen hoe de beestjes te vangen en uitleg over wat ze gevangen hadden. De kinderen gingen enthousiast aan de slag met goed resultaat.

Veenschuur Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2006)

De kinderen halen met een visnet allerlei beestjes uit het water


Elsenhove Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2006)

De grondwatermeter in Elsenhove naast de veenschuur


De grondwatermeter werd geplaatst op zondagmiddag 17 september 2006, naast de kinderboerderij Elsenhove. De opening werd verricht door wethouder sport en recreatie, mevrouw Joss Tabak.

De geplaatste grondwatermeter is één van de 20 meters die in Noord-Holland zijn geplaatst. Naast de meter staat een bord met informatie over de stand van zaken ivm de belangrijke aspecten van het grondwaterniveau. Het is duidelijk te zien, dat het grondwater in Elsenhove laag is, dat voor de aanwezige planten, bomen en vijvers eventueel desastreuze gevolgen kan hebben.

Educatieve grondwatermeter
Onder de noemer 'Water in de Peiling' werden op zo'n 20 plaatsen in Noord-Holland educatieve grondwatermeters geplaatst. Eén daarvan kwam naast de veenschuur in recreatiegebied Elsenhove. Op een grote peilbuis kunnen voorbijgangers het grondwaterpeil aflezen. Op een informatiepaneel wordt de werking uitgelegd, alsook het belang van water voor de natuur.

Veenschuur Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2006)

In de veenschuur staan de tableaus met info over de veenproductie


In de veenschuur werden op zes grote overzichtelijke tableaus tekeningen geplaatst over de verwerking van veen. Rondom dit thema is door Natuur- en Milieueducatie Amstelveen ook een les ontwikkeld voor de bovenbouw van het basisonderwijs.

Bron Wikipedia: Veen


Veenschuur afgebrand!
De op zondagmiddag 17 september 2006 geopende veenschuur op het terrein van Speelboerderij Elsenhove is op 11 januari 2011 vroeg in de ochtend om 5 uur 30 helemaal afgebrand.

Veenschuur  Amstelveen
(Foto Ronald van Doorn - 2011)

De brandweer probeert de veenschuur te redden, maar helaas tevergeefs


Veenschuur  Amstelveen
(Foto Ronald van Doorn - 2011)

Van de veenschuur is niet zo veel meer over


De brandweer heeft nog geprobeerd om het gebouw te redden, maar de uit hout bestaande schuur en met riet bedekte dak ging snel branden en van het gebouw bleef alleen het skelet over. De veenschuur was een replica van de al lang verdwenen veenschuren, die in Amstelveen overal te vinden waren. De scholieren van de basis- en bovenbouw konden hier educatieve lessen krijgen over de verdwenen industrietak, het venen.

Veenschuur Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

De volledig uitgebrande veenschuur


Veenschuur  Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2006)

De veenschuur in betere tijden


Wethouders Herbert Raat (VVD) en John Levie (BBA) gingen in de middaguren ook naar Elsenhove, waar de resten van het gebouw staan, om verdere informatie te verkrijgen. Op dit moment weet nog niemand, wat de oorzaak van de brand was. Het kon geen kortsluiting zijn geweest, want de stroom was daar niet aangelegd.

Nieuwe Veenschuur
Groengebied Amstelland en de gemeente Amstelveen hebben in overleg besloten de in 2011 afgebrande veenschuur Geertruida te herbouwen op het terrein van Speelboerderij Elsenhove. In februari wordt begonnen met de bouwwerkzaamheden. Het is de bedoeling dat de schuur in april 2013 gereed is.

De veenschuur gaat een rol spelen in het activiteitenaanbod van de speelboerderij. Ook komt er een tentoonstelling in de veenschuur over het ontstaan van Amstelveen. Zonnepanelen voorzien de verlichting in de veenschuur van elektriciteit. Daarnaast gaat de speelboerderij een natuurlijke speelplek realiseren op de huidige speeltuin van Elsenhove. De uitstraling van de speelplek sluit aan bij de veenschuur: houten palen en wilgenhout.

De werkzaamheden kunnen voor bezoekers enige overlast geven, dit omdat een deel van het terrein vanwege de veiligheid van (jonge) bezoekers is afgezet.

Vandalismegevoelig
Op 11 januari 2011 is veenschuur Geertruida in recreatiegebied Elsenhove van Groengebied Amstelland volledig afgebrand. Ruim 30 jaar geleden brandde de schuur ook af. Vanwege de vandalisme gevoeligheid heeft het bestuur van Groengebied Amstelland besloten de veenschuur niet te herbouwen op de oorspronkelijke locatie, maar om te onderzoeken, of herbouw op een andere locatie mogelijk is. In samenspraak met de gemeente Amstelveen is een nieuwe locatie gevonden op het terrein van Speelboerderij Elsenhove aan de Bankrasweg 1 in Amstelveen. Voor meer informatie over de boerderij zie www.elsenhove.nl

Klik hier voor andere foto's in de categorie Natuur