Bijgewerkt: 17 april 2024

Afro Celotto - 2007

Foto's -> Musea -> Museum Jan van der Togt

Afro Celotto
(Amstelveenweb.com collectie - 2007)

Blauwe vaas van Afro Celotto

Op zondagmiddag 28 januari 2007 werd de tentoonstelling van de wereldberoemde Italiaanse glaskunstenaar Afro Celotto (1963) in het Museum van der Togt in Amstelveen geopend. De belangstelling was overweldigend en heel veel van zijn werk werd direct verkocht. Afro Celotto (Venetië, 1963) werkt al sinds zijn veertiende met glas. Op 15-jarige leeftijd begon hij als leerling van de legendarische glasmeester Lino Tagliapietra, waarvan hij maar liefst twaalf jaar de assistent bleef. Vanaf het begin van zijn carrière bij de glasfabriek 'Effetre International' maakte hij al de meest fantastische kunstwerken in glas. Na jaren bij verschillende studio's en met de grootste glasmeesters gewerkt te hebben, begon Celotto zijn eigen glasstudio in Murano.

Celotto Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2007)

Jan Verschoor tijdens zijn openingstoespraak


Het Museum Jan van der Togt is zeer trots om voor het eerst een verkooptentoonstelling van het werk van een Venetiaanse meester-glasblazer te mogen exposeren. Eerder had Afro Celotto al exposities in o.a. Milaan, Wenen, Berlijn, Parijs, Boston, San Francisco, Dubai, Florida, New York City, Chicago en Minnesota. De tentoonstelling werd door de directeur van het museum Jan Verschoor geopend met de medewerking van Piet Augustijn, eindredacteur van Fjoezzz, het contactblad voor leden van de Vereniging van Vrienden van Modern Glas en natuurlijk de Maestro zelf.

Celotto Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2007)

Piet Augustijn vertelt over de geschiedenis van het Venetiaanse glas


De heer Augustijn vertelde over de filigraantechniek, een van de oudste technieken van Venetiaanse meesters en die Celotto ook toepast. Hierbij wordt gebruik gemaakt met vooraf gemaakte gekleurde glasstaafjes. Het is een heel moeilijke techniek, die veel ervaring eist van de maker.

Glasblazen
In Mesopotamië is glas gevonden dat dateert circa 3500 jaar voor Christus. De glasmakerij is verdwenen in Egypte en kwam later tot bloei in Syrië en Mesopotamië. Rond het begin van onze jaartelling hadden de Syriërs de blaaspijp uitgevonden en waren er in geslaagd om de componenten zand, kalk en soda tot een vloeibare massa te smelten en zodoende door middel van de blaaspijp glas te maken. De Syriërs ontwikkelden de glasblaaskunst. Sindsdien heeft het principe nauwelijks meer veranderingen ondergaan. De Romeinen hebben de techniek van het glasblazen meegenomen naar hun rijk. Door middel van oorlogen en de verovering van het Byzantijnse Rijk hadden de Venetianen Syrische glasblazers krijgsgevangen gemaakt en meegenomen naar Venetië.

Celotto Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2007)

De maestro zelf: Afro Celotto naast zijn werk


Celotto Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2007)

Typische Celotto vazen


Het glas uit die periode in Venetië had dan ook nog Byzantijnse invloeden. Daarna werd een wet van kracht dat in de glasblazerijen geen vreemde arbeidskrachten mochten werken. De Venetiaanse glasblazers mochten niet buiten hun gebied glas vervaardigen. Dat gold ook voor het eiland Murano. De overheid had voor het brandgevaar de ovens laten verplaatsen naar het eiland Murano. De glasblazers werden toch voor geldbedragen weggelokt naar de Noordelijke landen. De overheid trachtte dit tegen te gaan met de dreiging van de doodstraf. Toch is een aantal glasblazers ontsnapt van het eiland Murano en kwamen onder andere terecht in Antwerpen. Zij werkten voor kooplieden en vorsten en gingen het Venetiaanse glas namaken. Dat werd A la façon de Vénise genoemd, was meestal minder verfijnd van techniek en ook wat minder helder dan het echte Venetiaanse glaswerk. Nagemaakt werden de Venetiaanse drinkglazen, waarvan de stam is versierd met uitsteeksels van soms ingewikkeld glaswerk. Dat wordt ook wel vleugelglas genoemd.

Celotto Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2007)

De prachtige vazen van Celotto


De tentoonstelling is tot en met 4 maart 2007 open.
Adres museum: Museum van der Togt
Website: Afro Celotto
Bron Wikipedia: Glasblazen


Klik hier voor andere foto's in de categorie Musea