Bijgewerkt: 25 september 2023

Zaagtand - 1996

Foto's -> Stadshart -> Bouw en Resultaat

Zaagtand
(Amstelveenweb.com collectie - 1996)

Juwelier Strego tijdens de voorbereidingen

De ontwikkelingsmaatschappij Stadshart Amstelveen C.V. realiseerde vanaf begin 1996 de vernieuwing van het Stadshart. Dit omvatte omvangrijke nieuwbouwprojecten van verschillende architecten en herinrichting van de openbare ruimte. De ontwikkelingsmaatschappij Stadshart Amstelveen C.V. was een samenwerkingsverband tussen de Gemeente Amstelveen, MAB / Bouwfonds en Ballast Nedam. De flat met de naam Zaagtand had op de begane grond winkels en erboven appartementen. In eerste instantie waren deze appartementen gebouwd voor het personeel van de diverse winkels. Later mochten er zich ook buitenstaanders vestigen. De kopflats van de Zaagtand werden afgebroken. Op die plek zouden in een later stadium de Miljoenen-torenflat en het Congresgebouw worden gebouwd. In de winkelpanden waren in het vroege begin gehuisvest: kapper Michel, juwelier Strego en supermarkt de Gruyter. Juwelier Strego verhuisde naar een tijdelijke winkelbarak bij het politiebureau, zie verder, en betrok daarna een nieuw pand midden in het Stadshart.

Kijkshop Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 1996)


Nadat V&D al geruime tijd ervoor in een nieuw pand aan het Buitenplein was gevestigd, kwamen er diverse andere winkels in dat deel van de Zaagtand, waaronder Prénatal en de Kijkshop. Prénatal betrok een pand in het Binnenhof, in het voor de oud Amstelvener genoemde “Herenstraatje” en de Kijkshop ging naar een nieuw pand, gelegen tussen het Binnenhof en V&D, zie verder in deze serie.

Schaap select Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 1996)


Ook Schaap select, een winkel met serviezen en galanterieën was in de Zaagtand gehuisvest en verhuisde later mee naar een pand midden in het Stadshart winkelcentrum. De winkel in de Zaagtand bestond al jaren en liep best goed, maar helaas, de verkoop van artikelen woog niet op tegen de vaste lasten van het nieuwe pand. Schaap moest zijn winkel sluiten.
Naast Schaap select waren uitzendbureau Carrière en Capilux te vinden.


Klik hier voor andere foto's in de categorie Stadshart