Bijgewerkt: 26 februari 2024

Tassenmuseum - 2005

Foto's -> Gebouwen -> Diversen

Tassenmuseum
(Amstelveenweb.com collectie - 2005)

Het voormalige huis van het Tassenmuseum in een woonhuis aan Zonnestein 1


Geschiedenis van het Tassenmuseum
Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2003)

Het Tassenmuseum Hendrikje met de reclamezuil 1 op 13 juni 2003


Het echtpaar Ivo was zeer kunstzinnig. Hendrikje Ivo was antiquair met een speciale belangstelling voor tassen. Bij elke handtas hoorde een verhaal. Zo is er een zwart leren tasje in de vorm van de Normandie, een passagiersschip dat in de jaren dertig tussen LeHavre en New York voer. Bij de eerste overtocht in 1935, kregen de eersteklas passagiers ieder zo'n tasje, waarbij de schoorsteenpijpen de elegante sluiting vormen.

De oudste tas in het museum is een geitenleren beurs uit de zestiende eeuw met 18 vakken waaronder enkele geheime vakjes. Nog een tas is de moeite waard en dat is de gifgroene Gianni Versace avondtas die Madonna droeg bij de premiere van Evita. Verder is de collectie te uitgebreid om te benoemen.

Toen de collectie zich uitbreidde, besloot het echtpaar om hun woonhuis tot museum om te bouwen. Het werd voorzien van vitrines met controle op luchtvochtigheid. Dochter Sigrid Ivo werd directeur en conservator van het museum.

Tassenmuseum Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2005)

De zuil voor het Tassenmuseum


Tassenmuseum Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2006)

Kast vol leren tassen

In deze kast zijn tassen te zien gemaakt van slangen-, krokodillen- en hagedissenhuiden


Tassenmuseum Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2006)

Leren heren reisnecessaire

De reisnecessaire is gevuld met borstels, manicuresetje, flesjes en dozen van zilver, kristal, ivoor en parelmoer. Het was de voorloper van de huidge beautycase.


Tassenmuseum Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2006)

Lessenaar

De overloop is ingericht als een klein klaslokaal.


Tassenmuseum Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2006)

Een feestelijke tas

Deze fluwelen tas is versierd met decoraties van geslepen staal. Het gebruik hiervan was erg populair omdat het de indruk wekte van een tas met diamanten.


Tassenmuseum Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2006)

Een zijden portefeuille met twee liefdesvogels (trouwbelofte)

Zijden portefeuilles werden vanaf de zeventiende eeuw gebruikt voor brieven en waardepapieren. Deze zijdenportefeuille is geborduurd met zijde en metaaldraad en met palletten erop.


Vertrek uit Amstelveen
Het Tassenmuseum Hendrikje sloot haar deuren in juli 2006. Het was uit haar jasje gegroeid en zocht naar een geschikt pand binnen de gemeente Amstelveen. Dit bleek financieel niet haalbaar. Het is teleurstellend dat de gemeente Amstelveen niet wilde beseffen dat dit Tassenmuseum het enige in heel Europa is en het losliet. Ondanks de verscholen plek trok het museum jaarlijks toch zo'n 4000 bezoekers. Een nieuwe locatie en meer bekendheid als museum in Amstelveen, had het wellicht vele duizenden bezoekers meer aangetrokken. Nu is het verloren.

Het Tassenmuseum verhuisde halverwege 2006 naar een zeventiende eeuws pand aan de Herengracht 573 in het centrum van Amsterdam. In het pand zijn twee stijlkamers ingericht en er zijn drieduizend tassen te bewonderen. Er is een museumcafe en een museumwinkel. In deze winkel worden tassen van Nederlandse ontwerpers verkocht.
Het is en blijft eeuwig jammer dat Amstelveen zo'n uniek museum, met meer dan 2500 tasen in haar collectie, uit haar stad heeft laten vertrekken!

Website: Tassenmuseum

Klik hier voor andere foto's in de categorie Gebouwen