Bijgewerkt: 17 april 2024

Pedersen expositie - 2006

Foto's -> Musea -> Museum Jan van der Togt

Pedersen expositie
(Amstelveenweb.com collectie - 2006)

By the sea

Op vrijdagavond 24 maart 2006 werd de tentoonstelling van de beroemde Deense kunstenaar Carl-Henning Pedersen:
“De Sprookjeswereld” officieel geopend in het Jan van der Togt Museum in Amstelveen.

Jan Verschoor vd togt amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2006)

De directeur van het museum Jan Verschoor heet de aanwezigen hartelijk welkom


publiek vd togt amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2006)

De aanwezige kunstliefhebbers luisteren aandachtig naar de openingsspeech


Biografie van de kunstenaar
Met dank aan mevrouw Sidsel Ramson voor het afstaan van de gegevens.

Carl-Henning Pedersen is op 23 september 1913 in Kopenhagen geboren. Op 21-jarige leeftijd trouwt hij met de schilderes Else Alfelt. Op haar aandrang begint hij te schilderen als overtuigd autodidact. Hij maakte deel uit van de abstracte avant-garde van Denemarken, die onder moeilijke omstandigheden probeerde te overleven. In 1936 maakt hij zijn debuut met vier schilderijen op een tentoonstelling voor jonge schilders te Kopenhagen. Een jaar later neemt hij deel aan de internationale tentoonstelling 'Linen' in dezelfde stad.

In de oorlogsjaren is Pedersen lid van de redactie van het tijdschrift 'Heinesten' samen met zijn vrouw en o.a. Heerup en Jorn. In dit tijdschrift worden de principes van de nieuwe kunst van de verbeelding op de meest gedetailleerde wijze gedefinieerd. In 1948 wordt Pedersen lid van de Cobra-groep en neemt deel aan de roemruchte tentoonstellingen in Amsterdam (Stedelijk Museum) en Luik (Paleis van Schone Kunsten).

Piet van de Heuvel vd togt amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2006)

Piet van de Heuvel oprichter van het Cobramuseum en ex-wethouder cultuur van Amstelveen aan het woord


In de na-oorlogse jaren ontwikkelt Pedersen grote activiteit. Hij schildert zijn fabeldieren en droomgestalten in sprookjesachtige taferelen, maakt litho's tekeningen en aquarellen maar creëert ook keramische muren, mozaïeken fresco's en gebrandschilderde ramen. Hij vertegenwoordigt Denemarken op de Biënnales te Venetië (1962), te São Paolo (1962) en in Cairo (2000). Veel van zijn werken zijn ondergebracht in het Kunstmuseum te Herning op Jutland, dat aan hem en zijn vrouw Else is gewijd.

Tijdens zijn leven ontvangt hij vele prijzen en onderscheidingen waaronder de Guggenheimprijs, de prijs van de UNESCO en de onderscheiding van de Koninklijke Deense Academie. Een van de laatste werkreizen die hij met Else Alfelt maakt gaat naar de Scandinavische kunstenaarskolonie in Jeruzalem. In 1974 overlijdt zijn vrouw. Later gaat hij nogmaals terug naar deze kunstenaarskolonie en ontmoet daar zijn tweede vrouw, de fotografe Sidsel Ramson.

Sidsel Ramson en Carl-Henning Pedersen

(Bron: Met toestemming van Mevrouw Ramson overgenomen uit boek van Ramson collectie - 2006)


Carl-Henning Pedersen met Sidsel Ramson


Samen vervolgen zij het spoor dat Pedersen met zijn eerste vrouw heeft gevolgd, reizend, werkend en dan weer voor een langere periode verblijvend in Denemarken en later in Frankrijk (Molesmes).

Simon Vinkenoog vd togt amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2006)

Simon Vinkenoog (1928) Nederlandse schrijver van proza en poëzie heeft de tentoonstelling met zijn passende gedicht geopend


Een recent hoogtepunt in het leven van Pedersen was de imposante overzichtstentoonstelling van zijn werk in de Danish National Gallery ter gelegenheid van zijn 90-ste verjaardag in 2003. Ook zijn werk als dichter werd hier in het licht gesteld. Nu op 93-jarige leeftijd heeft hij in Nederland weer nieuwe tentoonstellingen; één in het Jan van der Togt- en één in het Cobra Museum.

Sidsel Ramson Simon vinkenoog vd togt amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2006)

Mevrouw Sidsel Ramson, de vrouw van Pedersen en Simon Vinkenoog ontvangen bloemen van de heer Jan Verschoor


Het is uniek dat in ons land zoveel werken van deze in Denemarken zeer beroemde kunstenaar te zien zijn. De werken zijn in bruikleen afgestaan door het Carl-Henning Pedersen en Else Alfelt Museum uit Herning (Jutland).

Sidsel Ramson vd togt amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2006)

Mevrouw Ramson poseert voor een schilderij van Pedersen


De tentoonstelling is vanaf 23 maart t/m 30 april 2006 open. Deze tentoonstelling wordt georganiseerd in samenwerking met het Cobramuseum voor moderne kunst.

Pedersen tekening vd togt amstelveen
(Pedersen collectie - 2006)

Een recente tekening van Carl-Henning Pedersen (februari 2006)


Website: Museum Jan van der Togt

Klik hier voor andere foto's in de categorie Musea