Stand van zaken vluchtelingen in Amstelveen juli 2025
Nieuws -> GemeenteBron: Gemeente Amstelveen
08-07-2025
Het College B en W van Amstelveen informeert u over de ontwikkelingen met betrekking tot de opvang van vluchtelingen in Amstelveen op 8 juli 2025.
Opvang ontheemden Oekraïne. Amstelveen vangt momenteel ongeveer 440 ontheemden uit Oekraïne op in gemeentelijke opvanglocaties en nog eens 250 bij gastgezinnen, dus totaal 690 mensen. Aangezien de oorlog in Oekraïne voortduurt, blijft het belangrijk dat Oekraïense vluchtelingen kunnen rekenen op onze ondersteuning. De Richtlijn Tijdelijke Bescherming (RTB) loopt tot 4 maart 2026. De Europese Commissie heeft op 4 juni 2025 voorgesteld om de RTB weer met een jaar te verlengen, te weten tot en met 4 maart 2027.
Zoals eerder met u gedeeld is de gemeente bezig met het gefaseerd overplaatsen van Oekraïense vluchtelingen uit hotels naar meer duurzame, tijdelijke opvanglocaties. Voor grote gezinnen wordt gewerkt aan maatwerkoplossingen. We zijn met de Maarssen Groep overeengekomen om de opvanglocatie Sonjashnik te verlengen. Zij hebben een nieuwe omgevingsvergunning aangevraagd tot en met 4 maart 2027, in lijn met de voorgenomen verlenging van de RTB. Onderdeel van deze aanvraag is een Verklaring van Geen Bezwaar (VvGB) bij de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).

(Foto Amstelveenweb.com - 2022)
Tijdelijke noodopvang Sonjashnik (Соняшник -Zonnebloem) voor 75 Oekraïense vluchtelingen aan de Professor E.M. Meijerslaan in Amstelveen
Dit voorjaar startte de bouw van 42 sociale huurwoningen aan de Maccabiadelaan voor ouderen met een lichte zorgbehoefte. De gemeente zou deze woningen de eerste tijd mogelijk huren voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Op 16 juni zijn de gemeenten Amstelveen en Ouder-Amstel overeengekomen dat Ouder-Amstel een deel van de Oekraïense vluchtelingen uit Amstelveen gaat opvangen en Amstelveen asielzoekers van Ouder-Amstel. Daardoor zijn de woningen aan de Maccabiadelaan na oplevering, naar verwachting december 2025, direct beschikbaar voor de beoogde doelgroep.
Een groot deel van de Oekraïense vluchtelingen wordt tijdelijk opgevangen in de Olmenhof. Als de sloop begint voor de bouw van het nieuwe woonzorgcomplex, verhuizen de Oekraïners naar nieuwbouw aan de Carmenlaan (1ste fase).
Uitvoering Spreidingswet. Op 4 maart 2025 stelde uw gemeenteraad aanvullende kaders voor asielopvang vast. Dit maakte bovengenoemde overeenkomst met Ouder-Amstel mogelijk, waarbij wij elkaar helpen met de invulling van de regionale opvangopgave. Als gevolg hiervan resteert voor Amstelveen, conform de Spreidingswet, een taakstelling om 280 asielzoekers op te vangen. Gemeenten moesten uiterlijk op 1 juli 2025 bij het ministerie van Asiel en Migratie melden of zij voldoen aan de taakstelling van de Spreidingswet. Wij hebben melding gedaan over de voortgang van de realisatie van de derde opvanglocatie en geven daarmee invulling aan onze taakstelling.

(Foto Amstelveenweb.com - 2025)
Het wooncomplex aan de Kalkbranderij in Amstelveen op 23 maart 2025
Opvang Keesomlaan. Na een drukbezocht open huis begin april begon eind mei de inhuizing van de asielzoekers in de opvanglocatie aan de Keesomlaan. Dit was iets later dan gepland omdat het gebouw nog niet aan alle bouwtechnische eisen voldeed. Op de locatie verblijven inmiddels rond de 290 asielzoekers. Dat aantal fluctueert licht als gevolg van reguliere in- en uitstroom. De groep bestaat uit mannen en vrouwen, en ook gezinnen met minderjarige kinderen. Een aantal bewoners heeft al een verblijfsstatus en is gekoppeld aan Amstelveen. Het omwonendenoverleg ging van start in het najaar 2024. Ook een aantal maatschappelijke organisaties is aangehaakt.
Asielzoekers aan het werk. Op 12 juni 2025 vond de kick-off van de Meedoenbalie plaats in de opvanglocatie aan de Keesomlaan. De Meedoenbalie is een initiatief van het COA en stimuleert asielzoekers om mee te doen met de samenleving door vrijwilligerswerk, sport, recreatieve activiteiten en uiteindelijk betaald werk. De gemeente ondertekende een samenwerkingsovereenkomst met het COA over hoe zij samen bewoners gaan begeleiden in dit proces. Het werkcentrum van de gemeente is aangesloten om de stap naar de arbeidsmarkt makkelijker te maken. Werkgevers in Amstelveen en buurgemeenten die mee willen doen met het project, kunnen zich aanmelden bij het Werkcentrum. Een aantal bedrijven en asielzoekers heeft zich al aangemeld.
Onderwijs voor leerlingen Keesomlaan en Bouwerij. Op dit moment verblijven circa 30 kinderen in de basisschoolleeftijd op de locatie aan de Keesomlaan. Sinds begin juni volgen zij onderwijs op de taalschool Amsteltaal in Amstelveen-Zuid. Het COA regelt het leerlingenvervoer tot aan de zomervakantie. Daarna vindt een evaluatie plaats om te bepalen of het vervoer na de zomer wordt voortgezet.
Rond de 20 kinderen in de leeftijd van 12 tot en met 15 jaar starten na de zomervakantie in de Internationale Schakelklas (ISK) van scholengemeenschap Futuris. Voor de circa 10 jongeren van 16 tot en met 18 jaar is plaatsing voorzien op de ISK van het Nova College, eveneens na de zomervakantie. Tot aan de zomervakantie organiseert het COA zelf deels een programma voor de jongeren.

(Foto Gemeente Amstelveen - 2025)
Adam Elzakalai (VVD) wethouder Wonen met de bewoners van de woningen en betrokkenen tijdens de oplevering voor het gebouw aan de Kalkbranderij op 15 mei 2025. Van de 97 flexwoningen, met maximale verhuur van 15 jaar, zijn er 35 bestemd voor Oekraïense vluchtelingen
Verder zijn 16 alleenstaande minderjarige vreemdelingen (AMV-jongeren) recent verhuisd van de locatie op de Bouwerij naar de locatie aan de Keesomlaan, omdat zij inmiddels 18 zijn geworden. Deze jongeren vervolgen hun leertraject in de ISK op het Nova College, stromen door naar vervolgonderwijs (ROC Amsterdam, Entree-opleidingen Nova College) of starten met een inburgeringstraject. Half juni kwamen ongeveer 20 nieuwe AMV-jongeren op de Bouwerij. Na de zomervakantie starten ook deze jongeren in de ISK.
Stand van zaken derde opvanglocatie. Om invulling te geven aan haar taakstelling is de gemeente op zoek gegaan naar een derde opvanglocatie voor asielzoekers in Amstelveen-Zuid. Uitgangspunt is immers een evenwichtige spreiding van opvanglocaties over de stad. Er vinden gesprekken plaats met het COA en diverse betrokken partijen over een perceel dat onderdeel uitmaakt van het beoogde bedrijventerrein Amstelveen Zuid (BTAZ).
Het COA heeft inmiddels goedkeuring voor het projectplan gekregen van het ministerie van Asiel en Migratie. Dat betekent dat wij met COA aan de slag kunnen met een hoofdlijnenakkoord. Zodra we overeenstemming bereiken, organiseren wij een informatiebijeenkomst voor omwonenden. Naar verwachting is dat pas na de zomervakantie. Aansluitend wordt een bestuursovereenkomst opgesteld. Uiteraard informeren wij de gemeente Uithoorn actief over dit proces en stemmen wij, waar mogelijk, met hen af.
Tot slot, hebben wij kennisgenomen van een aantal nieuwe wetten, te weten de Asielnoodmaatregelenwet, de Wet invoering Tweestatusstelsel en de Wet Versterking Regie Volkshuisvesting (Wet Regie), waar de Tweede Kamer op 3 juli 2025 mee instemde en de Eerste Kamer na de zomer over zal stemmen. Hoe het verder verloopt, is nog niet duidelijk. Vooralsnog zetten wij de ingezette koers voort volgens de huidige wet- en regelgeving en de door u gestelde raadskaders.