Bijgewerkt: 25 april 2024

Prestatieafspraken geactualiseerd met woningstichting Eigen Haard in Amstelveen

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
06-05-2023

De gemeente Amstelveen en de Bewonersraad hebben de langjarige prestatieafspraken met woningstichting Eigen Haard geactualiseerd, zoals al eerder afgesproken. Maatschappelijke ontwikkelingen, nieuw beleid en nieuwe inzichten hebben ervoor gezorgd dat een aantal afspraken is gewijzigd. Wethouder Wonen Adam Elzakalai, de bewonersraad Amstelveen en Eigen Haard ondertekenden de nieuwe afspraken op 4 mei 2023.

Adam Elzakalai (VVD) wethouder Wonen: 'Amstelveen is de gemeente met de hoogste woondruk van Nederland, waar mensen graag wonen en blijven wonen. Uitgangspunt van het college is dat er woonruimte is voor alle doelgroepen. Er is op dit moment een schaarste aan sociale huurwoningen. De gemeente wil een sociale woningvoorraad die op orde is en toegankelijk voor Amstelveners. Ook wil de gemeente dat de sociale huurwoningen verduurzaamd worden. Dit is goed voor het milieu en voor de portemonnee van onze inwoners.'

Foto Amstelveen
(Foto Gemeente Amstelveen - 2023)

Wethouder Adam Elzakalai, Nico Leeseman (Bewonersraad) Cor Spinhoven (Bewonersraad) Arco Groothedde en Anke Huntjens bestuurders van Eigen Haard tijdens de ondertekening van de nieuwe afspraken op 4 mei 2023

Omvang sociale voorraad. Met Eigen Haard en de Bewonersraad Amstelveen is afgesproken dat zij ongeveer 9.700 sociale huurwoningen in Amstelveen verhuren. Om voldoende sociale huurwoningen te realiseren is in het coalitieakkoord afgesproken om 20% sociale woningen bij nieuwbouw te gaan realiseren. Voor grond in bezit van gemeente zal dit minimaal 30% zijn. Eigen Haard wordt nauwer betrokken bij locaties waar nieuwe sociale woningen worden onderzocht, bijvoorbeeld in de nieuw te bouwen wijk De Scheg Midden.

Verduurzaming en energietransitie. Amstelveen sluit zich aan bij de afspraken vanuit het Rijk om in 2028 alle sociale huurwoningen met een E, F of G-label verduurzaamd te hebben. Dit betreft ongeveer 1.300 woningen. In 2023 en 2024 worden ongeveer 500 woningen met een slecht label verduurzaamd. Daarnaast hebben we afspraken gemaakt over dat de nieuwste rekenmethode voor energielabels zo snel mogelijk voor alle woningen wordt gebruikt. Twee keer per jaar voeren we een voortgangsgesprek met Eigen Haard over het verduurzamen van hun bezit. Het eerste gesprek hierover was in maart.

Voor sommige complexen kan het nog een aantal jaren duren voordat ze aangepakt worden. Gemeente Amstelveen blijft bij Eigen Haard aandringen op het nemen van win-win maatregelen, zodat de energiekosten enigszins worden teruggedrongen. Tijdens planmatig onderhoud kunnen er bijvoorbeeld tochtstrippen of brievenbusborstels worden geïnstalleerd. Ook kunnen ze de verwarmingsketel afstellen op een maximumtemperatuur van 60 graden om energie te besparen.

Nieuwe prestatieafspraken. In het tweede kwartaal van 2024 zal de gemeente in gesprek gaan met Eigen Haard en de Bewonersraad Amstelveen over nieuwe prestatieafspraken. Om in beeld te brengen welke afspraken er vanuit de gemeente in moeten komen, stelt de gemeente in het eerste kwartaal van 2024 een nota van uitgangspunten op en zal deze met de gemeenteraad bespreken.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.