Ontwerp Gebiedsvisie Bovenkerkerwegzone gereed en ter inzage
Nieuws -> GemeenteBron: Gemeente Amstelveen
07-05-2025
De gemeente Amstelveen heeft een ontwerp Gebiedsvisie voor de Bovenkerkerweg-zone opgesteld en legt deze ter inzage voor reacties. De visie bouwt voort op de door de gemeenteraad in 2023 vastgestelde Nota van Uitgangspunten.
De visie beschrijft hoe de huidige kantoren en het restaurant in de zone tussen de wijk Middenhoven en de Bovenkerkerweg plaats kunnen maken voor een groene woonwijk met voorzieningen. Er gelden specifieke bouwregels zoals regels voor woningen, een medisch centrum en voorzieningen.
De ontwerpvisie ligt van 9 mei tot en met 19 juni 2025 ter inzage. Belangstellenden kunnen in deze periode reageren. Parallel hieraan heeft de gemeente met de betrokken grondeigenaren een vervolgovereenkomst gesloten, zodat gemaakte kosten kunnen worden verhaald en verdere uitwerking van de plannen mogelijk is.
Participatie en aanpassingen. Bij de totstandkoming van zowel de Nota van Uitgangspunten als de massastudies is op verschillende momenten input van omwonenden gevraagd, onder meer via een enquête, inloopavonden en het gemeentelijk online participatieplatform Denkmee. Enkele belangrijke aanpassingen zijn:
-Getrapte bebouwing met lagere bouwhoogtes aan de zijde van Middenhoven;
-Meer groen en verbetering van de openbare ruimte;
-Geen parkeervergunningen voor nieuwe bewoners om parkeeroverlast te voorkomen (mocht vergunningparkeren aan de orde zijn);
-Verbeterde verkeersveiligheid, waaronder het mogelijk maken van een nieuwe onderdoorgang voor langzaam verkeer onder de Bovenkerkerweg;
-Ruimte voor een medisch centrum.
-Een samenvatting van de reacties en de verwerking daarvan is bij de ontwerp Gebiedsvisie gevoegd.

(Foto Gemeente Amstelveen - 2025)
Floor Gordon (D66) wethouder Ruimtelijke Ordening en projectmanager Rens Koekenbier (links) met de eigenaren van de Bovenkerkerwegzone op 8 april 2025 op het terras van het raadhuis
Woningbouw voor starters en senioren. In de Bovenkerkerwegzone komen ongeveer 1.000 nieuwe woningen, met de nadruk op appartementen voor starters en senioren. Van deze woningen is minimaal 20% sociale huur, minimaal 40% koop en maximaal 40% overige huur. Minstens tweederde van de woningen moet betaalbaar zijn. Op de begane grond komt ruimte voor voorzieningen, waaronder een medisch centrum en andere maatschappelijke functies zoals bijvoorbeeld een kinderdagverblijf. Floor Gordon (D66) wethouder Ruimtelijke Ordening: "Met deze Gebiedsvisie zorgen we voor een toekomstbestendige wijk die past in onze Omgevingsvisie. We combineren woningbouw met aandacht voor leefkwaliteit, gezondheid en duurzaamheid. Dit is een kans om een verouderd kantorengebied in samenhang te veranderen in een levendig en groen woongebied."
Overeenkomst met eigenaren De gemeente heeft met de betrokken eigenaren een vervolgovereenkomst gesloten, waarin afspraken zijn vastgelegd over de verdeling van kosten, het woningbouwprogramma en het vervolgproces. De vaststelling van de Gebiedsvisie is hierin een belangrijke mijlpaal.
Vervolgproces. Op 6 mei 2025 heeft het college van B en W besloten de visie vanaf 9 mei zes weken ter inzage te leggen via officiele bekendmakingen. Op 14 mei 2025 is er een raadsgesprek over de Gebiedsvisie. Na de zomer vindt het raadsdebat plaats waarna de gemeenteraad tijdens haar vergadering over de Gebiedsvisie zal besluiten. De gemeenteraad krijgt de reacties te zien. Na goedkeuring door de gemeenteraad kunnen eigenaren hun bouwplannen uitwerken binnen de kaders van de visie. Elk project doorloopt daarna een eigen ruimtelijke procedure met toetsing van het voorlopig en definitief ontwerp, vergunningverlening, eventuele bezwaarprocedures én bouwtijd. Het zal naar verwachting nog enige jaren duren voordat de eerste woningen gereed zijn.